В Джйотиш елементите и знаците се интерпретират малко по-различно, в смисъл такъв, че по-малко психология има. Липсват описания по слънчев знак като в западната астрология - Овните са такива, Везните са онакива и т.н.
В интерес на истината, не класифицирам хората според зодиакалната им принадлежност. С течение на времето обаче, наблюдавайки реакциите на хората, забелязах какъв тип реакция мога да очаквам според това кой елемент (знак/знаци или планета/планети) е подчертан в картата на отсрещния. И ако случайно се стигне до "обтегнати" отношения, както казваш, повярвай ми, това не се дължи на зодиакалната принадлежност на отсрещния, а е в резултат на това какви реакции съм наблюдавала при него в течение на продължителен период от време, т.е. не месец-два, а година, две и повече. Оценявайки и сравнявайки реакциите на даден човек в най-различни ситуации и начина на справяне с определени предизвикателства и дразнители, мога да изградя и сравнително точна представа за отсрещния човек. Там, където виждам очевидно несъответствие между това, което даден човек твърди за себе си, т.е. оценката, която си дава, и постъпките му, реакциите му, няма начин да не реагирам по споменатия от теб начин.
А що се отнася до тъй наречените "въздухари", мога да кажа, че духовно най-близък усещам Водолея, а интелектуална и ментална съвместимост имам с Близнака.