Здравей Гост

как готви луната в знаците на зодиака

• 1651 Отговора
  • 265179 Прегледи
*

Lillie

• 30532
Re:как готви луната в знаците на зодиака
« Отговор #520 -: Май 19, 2010, 02:44:39 pm »
И моята баба навремето какви неща измисляше - от нищо нещо, както се казва.
Имаше една сладка запеканка, рецептата е много проста, но ставаше вкусно. За съжаление не си спомням всички съставки.
Правеше се с престояли козуначени кифли, за да не се хвърлят.
Нарязваха се на отделни резенчета и се нареждаха в кръгла тавичка, отгоре се нареждаха резенчета ябълки, поръсваше се със захар и канела. И така се редуваха пластовете. Спомням си, че беше сочно, сигурно го е сиропирала или е правила някаква заливка, нямам спомен.

Има такава руска рецепта тук: http://gotovim-doma.ru/view.php?r=55-recept-SHarlotka-s-iablokami, но не е същото. Тя не правеше специално тесто, а използваше готови кифлички, леко изсъхнали.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #521 -: Май 19, 2010, 05:23:17 pm »
Лили, да не би да е заливала кифлите с прясно мляко и яйца?...
Всъщност всеки край си е имал традиционни манджички, но вие сте далече от мен. Май си от Варна. А аз съм от Кюстендил, но живея в най-голямото село:)))
Ще напиша още една любима госбичка на семейството- боб с ориз. През годините разбрах, че май само в нашия край се прави и много приятели от източна България ми се пулят като споделя, че е много вкусно. Значи- стар боб се сварява до омекване. Аз дори като готвя боб яхния си отделям по една купа бобени зърна да имам за тази манджа. Задушавам в мазнина (олио или масло) нарязан кромид лук, и ориз. В тава се слага лука с ориза, боба, червен пипер, чубрица, сухи чушки ако е през зимата, доматки някакви и се пече. Залива се с вода в зависимост от количеството ориз. Аз понякога слагам и гъби, пащърнак ако имам, целинка и въобще бобени подправки. Миналата година си направих консерви от смлени домати , чушки и моркови с магданоз и слагам по половин бурканче от тях. Като се запече отгоре ръся магданоз. Много е вкусно. Обаче има една подробност - най-вкусно става с шарения боб, а не с белия, но не знам защо:)))

*

Lillie

• 30532
« Отговор #522 -: Май 19, 2010, 05:32:02 pm »
Лили, да не би да е заливала кифлите с прясно мляко и яйца?...

Ааа, да, ти ме подсети! А аз се чудех и си напъвах мозъка каква ли трябва да е била заливката... Беше преди около 20 години, нормално е да не си спомням вече.
А боб и леща не ядем, лук и чесън също.  :blink:
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #523 -: Май 19, 2010, 05:45:13 pm »
еее, не знаех за бобеца , сори.
А с тиквата как сте? Миналата година една приятелка ни покани на гости . Подхапнахме сладко и стигнахме до десерта : Тиква с крем карамел- купила го била от някакъв ресторант, бил й любимия, но не знаела как се приготвя... Боцкам аз и кво да усетя - ми той от наше село бре. Паднах да се хиля . Сега си го прави цяла зима , то и други работи прави от тая много тиква, ама не са за разправяне..... :57:
Значи тиквата се остъргва на лентички , при нас го правят със специална извита стъргалка, но и с лъжица става. Слага се в тава, а отгоре заливаме със: прясно мляко разбито със яйца и захар , ванилия, точно като за крем карамел, но с по-малко яйца. Разбърква се и отгоре се поръсва с брашно около една шепа. Върху брашното се поставят мънички парченца масло  и се пече. Става голяма вкусотия, особено като е студено. Моята маца и тя подхапва от него :72:

*

Lillie

• 30532
« Отговор #524 -: Май 19, 2010, 05:46:33 pm »
И тиква не ядем. Знам, че е много полезна.
Абе много сме специални.  :-[
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #525 -: Май 19, 2010, 05:48:51 pm »
еее, не знаех за бобеца , сори.
А с тиквата как сте? Миналата година една приятелка ни покани на гости . Подхапнахме сладко и стигнахме до десерта : Тиква с крем карамел- купила го била от някакъв ресторант, бил й любимия, но не знаела как се приготвя... Боцкам аз и кво да усетя - ми той от наше село бре. Паднах да се хиля . Сега си го прави цяла зима , то и други работи прави от тая много тиква, ама не са за разправяне..... :57:
Значи тиквата се остъргва на лентички , при нас го правят със специална извита стъргалка, но и с лъжица става. Слага се в тава, а отгоре заливаме със: прясно мляко разбито със яйца и захар , ванилия, точно като за крем карамел, но с по-малко яйца. Разбърква се и отгоре се поръсва с брашно около една шепа. Върху брашното се поставят мънички парченца масло  и се пече. Става голяма вкусотия, особено като е студено. Моята маца и тя подхапва от него :72:
Ммммм чак ми се прияде,а можеш ли да кажеш пропорциите?

*

Lillie

• 30532
« Отговор #526 -: Май 19, 2010, 05:50:16 pm »
Сега се сетих, че като бях малка баба ми правеше ориз с мляко (като каша) с тиква. Тиквата се нарязваше на малки кубчета и се вареше заедно с млякото и ориза, добавяше се захар по желание.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #527 -: Май 19, 2010, 06:16:28 pm »
Линаа, трудно за пропорциите, то на око - тиквата да е два пръста под ръба на тавата . Заливката пак така - опитваш на сладост. А за яйцата и млякото - на литър мляко около 4-5 яйца.

« Отговор #528 -: Май 19, 2010, 06:22:54 pm »
Линаа, трудно за пропорциите, то на око - тиквата да е два пръста под ръба на тавата . Заливката пак така - опитваш на сладост. А за яйцата и млякото - на литър мляко около 4-5 яйца.
Благодаря ти :88:
Ще пробвам да го направя и ще кажа резултата.Много обичам тиква,децата също.

« Отговор #529 -: Май 19, 2010, 06:45:30 pm »
Лина, ти пък... няма за какво, поне с нещо да съм полезна. Само дето не зная откъде в момента ще намериш тиква..... :blink:

*

Lillie

• 30532
« Отговор #530 -: Май 19, 2010, 06:48:42 pm »
Ще намери може би в някой голям супермаркет тиква на парче, но дали това ще е тиква или някой мутант не се знае.  ;D Щом и дини продават през зимните месеци, защо да не са тикви.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #531 -: Май 19, 2010, 06:54:58 pm »
Лина, ти пък... няма за какво, поне с нещо да съм полезна. Само дето не зная откъде в момента ще намериш тиква..... :blink:

замразена ,в големите вериги от типа ХИТ , ПИКАДИЛИ има.
а по въпроса за манатарките , явно купуваме и брашънцето и манатарката -сушена или в буркан от един и същи човек... ;)

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Lillie

• 30532
« Отговор #532 -: Май 19, 2010, 06:57:36 pm »
Освен ако не ходиш в Кюстендил да си вземеш шепа манатарки.  ;D
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #533 -: Май 19, 2010, 07:05:50 pm »
Марая, да, този човек ми е благодат, скъпичко е , но си струва, аз и челадинки вземам и ги слагам в бобец и в супа от коприва  ;D

« Отговор #534 -: Май 19, 2010, 07:09:41 pm »
Лиличка миличка, в Кн няма , а в селата дето ходим(родните на майка ми и баща ми) е невероятна дивотия, няма хора по къщите, в планината са и са на махали, и дори кокошки не се чуват. Може да те заболи от тишина... Там има сърнели и лютици, които са леко горчиви , но се изкисват и са доста вкусни:))) Та затова пазарувам от Кирковия пазар в гадната София, заедно с Марая се оказа:))))))

*

Lillie

• 30532
« Отговор #535 -: Май 19, 2010, 07:12:11 pm »
Не знаех къде точно се намира Кирковия пазар... Все едно аз да кажа, че пазарувам от Колхозния  ;D, надали ще ме разбереш. Баба ми викаше Лиличка, как ме разконспирира.  :-[
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #536 -: Май 19, 2010, 07:14:29 pm »
Там има сърнели и лютици, които са леко горчиви , но се изкисват и са доста вкусни:)))

А това какво е? Сърнели, лютици и челадинки?  :-\
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #537 -: Май 19, 2010, 07:18:07 pm »
Марая, да, този човек ми е благодат, скъпичко е , но си струва, аз и челадинки вземам и ги слагам в бобец и в супа от коприва  ;D

сърнелки също от време на време има при него. :blink:
а за манатарка и дупе давам да ти кажа.
и иглолистната и широколистната харесвам.... :blink:

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

missKapriz

« Отговор #538 -: Май 19, 2010, 07:24:17 pm »
Там има сърнели и лютици, които са леко горчиви , но се изкисват и са доста вкусни:)))

А това какво е? Сърнели, лютици и челадинки?  :-\
Гъби

« Отговор #539 -: Май 19, 2010, 07:28:00 pm »
Оууууу, дупето си го не давам . Това в кръга на шегата де:))))) Марая, нали не няма да ми се разсърдиш !
Лиличка ми не знам как ми дойде , отвътре някак  :88: Това са гъбки мила, много вкууууснички , нищо общо нямат с печурките по магазините, леле направо си мисля че са генномодифицирани... Та виж сега , да не  би във Варна да има Колхозен пазар, щото в Бургас има пазар Краснодар : :rolleyes: