Лили, да не би да е заливала кифлите с прясно мляко и яйца?...
Всъщност всеки край си е имал традиционни манджички, но вие сте далече от мен. Май си от Варна. А аз съм от Кюстендил, но живея в най-голямото село:)))
Ще напиша още една любима госбичка на семейството- боб с ориз. През годините разбрах, че май само в нашия край се прави и много приятели от източна България ми се пулят като споделя, че е много вкусно. Значи- стар боб се сварява до омекване. Аз дори като готвя боб яхния си отделям по една купа бобени зърна да имам за тази манджа. Задушавам в мазнина (олио или масло) нарязан кромид лук, и ориз. В тава се слага лука с ориза, боба, червен пипер, чубрица, сухи чушки ако е през зимата, доматки някакви и се пече. Залива се с вода в зависимост от количеството ориз. Аз понякога слагам и гъби, пащърнак ако имам, целинка и въобще бобени подправки. Миналата година си направих консерви от смлени домати , чушки и моркови с магданоз и слагам по половин бурканче от тях. Като се запече отгоре ръся магданоз. Много е вкусно. Обаче има една подробност - най-вкусно става с шарения боб, а не с белия, но не знам защо:)))