Я да вземе сега Луната в Козирог да ви пусне една мноого класическа рецепта от времето на баба ви Вики. Викториански сандвич се казва и от двора на кралица Виктория насам англичаните са го правили за чая във файф о'клок заедно със сандвичите с краставички, разбира се.
Рецептата е супер проста, но ефектна:
Фурната се включва за предварително загряване на 180 градуса. Приготвят се постлани с хартия за печене две форми от 20 см.диаметър. Може да се намажат с олио и поръсят с брашно и две форми със свалящи се стени.
Продуктите са 4 яйца и по толкова брашно, масло ( меко със стайна температура) и захар, колкото тежат яйцата. Ако нямате кухненски везни просто вземате 4 яйца и по 200 г. брашно, масло, захар. Трябва ви още набухвател. Аз слагам бакпулвер - малко повече от половин пакетче от бакпулвера на Йоткер. Може да ползвате и от брашната с набухвател. За аромат - ванилия.
Маслото се разбива с миксер. Добавя се захарта и продължава биенето докато побелее и е добие пухкавост. Едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се бие сместта. Добавя се накрая пресятото с бакпулвера брашно. Размесва се на слаби обороти на миксера колкото да стане хомогенна смес. (Винаги когато е добавено брашното с бакпулвера в едно тесто не се бие продължително с миксера защото спада, това е правило.) Ароматизира се с ванилията.
Само за перфекционистите: Сега пробвайте тестото. Напълнете лъжица от него и я обърнете над купата. Ако сместа пада сравнително лесно от лъжицата това е добре. Ако се е залепила за лъжицата, добавете към тестото една или две лъжци мляко.
Разделете сместа в двете форми и печете 25 -30 мин. или до пробата със суха клечка ( дървена клечка забита и извадена от центъра на блата трябва да излезе суха). Оставете да изстине във формите за две - три минути и извадете и изчакайте да изстине напълно. Намажете долния блат с малиново сладко и отгоре сложете дебел слой разбита леко подсладена сметана. Захлупете с втория блат. Най-отгоре поръсете с пудра захар.