за днес съм планирала да направя:
ФРИКАСЕ ОТ ГЪБИпродукти:1/2 кг. гъбки печурки
200 гр. кашкавалена извара
1/2 л. прясно мляко
2 с.л. брашно
1 глава стар лук
сол, черен пипер
1 гъбено бульонче
приготвяне:* гъбките се измиват и нарязват на дребно.
* лукът се накълцва на ситно.
* гъбките и лукът се запържват.
* добавя им се брашното да се запържи до златисто.
* налива се прясното мляко и се разбърква /аз добавям и голяма чаша вода/.
* добавя се натрошеното бульонче.
* оставя се за 2-3 мин да покъкри.
* накрая се слага и изварата и се овкусява с черния пипер и солта.
* вари се още няколко минути като се бърка.
това фрикасе е за вегетарианците, иначе е идеален сос за пържолки

и
АГНЕСАпродукти:180 гр. масло
180 гр. пудра захар
180 гр. брашно
100 гр. смлени орехи
3 с.л. прясно мляко
1 бакпулвер
4 белтъка
2 ванилии
за глазурата: 4 жълтъка
200 гр. пудра захар
1 сл. лимонов сок
приготвяне:* маслото се разбива със захарта и се прибавят млякото, брашното, бакпулвера и ванилията.
* добавят се белтъците разбити на твърд сняг.
* пече се в умерена фурна.
* жълтъците се разбиват на водна баня заедно със захарта до побеляване.
* прибавя се лимоновият сок и 1 ванилия.
* изпеченият сладкиш се залива с глазурата и се оставя да престои 24 часа. след това се нарязва на ромбоидчета.
в къщи никога не преседява 24 часа

максимум след 3 часа /като изстине добре/ е нарязан и изяден :57:
да ви е сладко :88: