Здравей Гост

как готви луната в знаците на зодиака

• 1651 Отговора
  • 264441 Прегледи
Re:как готви луната в знаците на зодиака
« Отговор #1520 -: Януари 25, 2011, 10:26:58 pm »
Тази зима през ден правя салата от ряпа и моркови, днес съм на червено зеле с  настъргани ряпа и моркови, червен лук, червени репички, парченца домати и червена чушка - а бе днес имам една много червена салата въобще. И понеже съм по простите работи - добавих само сол, лимон и зехтин и една пилешка яхния. ;D

« Отговор #1521 -: Февруари 03, 2011, 06:08:50 pm »
Луната ми може да е в консервативния Козирог, но Слънцето все пак е в Стрелец и обича отвреме навреме да експериментира с по-ексцентрични комбинации в кухнята   :blink:

Тази рецепта я дължим донякъде на Слънцето ми и най-вече на приятелката ми Ж, която е голяма готвачка:

Пиле с броколи и портокал:

Приблизително за две порции:

400 -500 г бяло пилешко месо
100- 150 г гъби
300 -400 г броколи
200 - 300 г сметана готварска
сок от един портокал или повече
топено сирене 80-100 г

Пилето се запържва на хапки и се вади от тигана, поотделно се задушават леко броколите и гъбите и всичко се слага в тава. Сметаната и сиренето се стопяват на котлона, дърпат се от огъня и се прибавя портокаловият сок. С получения сос се заливат  продуктите в тавата. Всичко се запича леко в предварително загрята фурна.

Забележка задушавайте броколите съвсем леко да останат почти сурови.

Резултатът  е много вкусен, а най-вкусни ми се видяха именно броколите.
« Последна редакция: Февруари 04, 2011, 06:28:07 am от Ropotamo »

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1522 -: Февруари 03, 2011, 06:10:36 pm »
Ммм, звучи много апетитно, някой път трябва да пробвам тази рецепта, ако имам муза за готвене.  :blink:
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

sunrain

• 6710
« Отговор #1523 -: Февруари 03, 2011, 06:20:14 pm »
Нещо много полезно (особено за тези със стомашни проблеми), вкусно и просто:
Черна ряпа обелена и измита добре, настъргана на едро ренде, овкусена само със зехтин, лимон и сол - елексир ;D

Аз открих земната ябълка/гулия, която съм включила в предните си зимни салати, по-лесно се стърже и за разнообразие, вместо ряпа. Пак простичка, напоследък често присъства на масата - заедно с морковчета, царевичка и кисели краставички, както и много магданоз или целина. Овкусява се, както обикновено. 

Ропотамо, и на мен ми се нрави вашата идея, благодаря.

Последните седмици изпробвах сума ти нови рецепти, мога да похваля някои от тях, за които се сещам:

Невероятна и ароматна гъбена супа 

Баница-явно по добруджански със заливка

Картофен кекс

Много с постно взех да прекалявам, обаче има и за Лъвчета.  ;)

Е това се получава просто фантастично:

Свинско с гъбен сос

Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

Kaya

• 2893
« Отговор #1524 -: Февруари 03, 2011, 11:31:08 pm »
антиготвачът да се включи

продукти
1) моркови
2)майонеза
3) чесън
4) лук
5) зехтин

режете морковчетата на възможно най- тънки лентички; вземате зехтин или олио  повечко  и в тигана след това вътре нарязвате на много ситно лук ( една глава) изчаквате лука да стане черен, ама черен  и после прецеждате олиото и хвърляте лука
с него заливате морковчетата и после настъргвате на ренде 1-2 скилидки чесън върху морковчетата; майонезата се слага с лъжичка върху всяка салата може да й йзцедите малко лимонче
много е ароматна и е съвсем в духа на Заека ;D
Надявам се вселената да помага и на моите другарчета. Ще ги чакам.

*

Vision

• 3523
« Отговор #1525 -: Февруари 04, 2011, 01:54:37 am »
щом ще си споделяме, мога да ви кажа какво хапвам сега.. :blink:

лека вечеря:

две филийки типов хляб, нарязан фабрично, намазани със зехтина, в който си държа маслините, после намазани с нарязана скилидка чесън и запечени в тавичка заедно с още две филийки от същият хляб, намазани с масло. в което съм задушила гъби..като се изпекат, вторите две филии ги мажа с топено сирене с подправки..имам и 2 бр. кабаноси /това са нещо като сухи пръчки от месо с подправки/ и чаша червено вино..мда.. :blink:

винаги гледам да имам маслини, сипвам им зехтин да се покрият и така ги държа в хладилника- хем се запазват по- дълго време, хем овкусяват зехтина и го слагам върху зелена салата или салата от домати..както и поне веднъж в месеца вземам килограм гъби и ги задушавам в доста масло, което отцеждам накрая, преди да ги овкуся, сипвам го в буркан, буркана в хладилника и с това масло мажа хляба за сандвичите в пресата, прави ги ароматни и сочни..става и за печени филийки, но намазани преди да се изпекат..иначе в тостера ги пека без нищо и след това ги мажа с топено сирене /гледам да имам поне 2-3 вида от него постоянно/...но днес го ударих на фукара- и масло и сирене.. ;D ;D ;D

Не се излагай!! Провери си правописа!! Точно ТУК!!
''Не знам'' се пише отделно /за разлика от ''Неграмотен''/..

*

Vision

• 3523
« Отговор #1526 -: Февруари 04, 2011, 01:36:57 pm »
Да се отчета за горната постната от мен трапеза - ставаше за ядене... Аз хапнах от гъбите и картофите с малко от соса и беше ок. Другите казаха, че месото било екстра.

Вижън - аз много обичам печени филийки, даже бъркам разни тип брускети - доста препечени в тостер или в тава, намазани със зехтин, омешан с чесън, пресен/сух босилек, риган, червен, черен, пипер, или просто провансалски треви, или пък домашно прясно забъркано на пасатор песто - изобщо според сезона или настроението... Може и паста домати/маслини - ако се намира със сушени домати, в бг май са доста скъпи, където ги има...

Овкусеното с гъбки масло съм го пробвала - и наистина е много готино :blink:

Мерси, за подсещането, утре ще забъркам нещо подобно за закуска :mellow:

поздравления за вкусната вечеря.. :blink:

иначе относно препечените по различни методи филийки съм цар..мога само на тях да карам, гледам, че и племенниците са така- когато и да ги питаш какво искат, винаги казват само ''филийки''...но не са полезни, затова гледам рядко да ги правя..в смисъл, че трябва да има и супи, и зеленчуци и т.н. а филийките са много вкусни и човек може без да се усети да изяде много повече хляб, отколкото ако е обикновен, суров..затова тостера, пресата и парти грила сме ги скрили в един шкаф и ги вадим рядко..преди бяха на видно място отгоре и всеки ден се печеше..самата миризма на препечен хляб е хубава..който стане пръв, започва да пече филийки и всички веднага си намират спешна работа в кухнята, привлечени от миризмата..а децата са като кученца пред витрината на месарски магазин- следят изкъсо процеса на печене и мазане и дават инструкции.. ;D ;D ;D  но тъй като имат закуска в училището и детската градина, се наложи да се преустанови практиката със семейните закуски, което е добре и за мен, тъй като аз не закусвам, защото не съм гладна, а преди миризмата ме изкушаваше..

любимите ми филийки са- препечени на тостера, но доста тъмни, след това намазани с топено сирене и отгоре с краставица..втори вид- на пресата- филийките намазани с маслото от гъбите, вътре сложени от гъбите и топено сирене, пак се пекат повечко, хляба да стане хрупкав..може да се сложи и филе вътре /шунка много не купувам, защото рядко намирам хубава, която да ми хареса на мен/..третия вид са печени с кашкавал на парти грила- класика в жанра..не обичам да има прекалено много кашкавал, защото ми стават тежки, затова, за да не останат сухи- мажа пак хляба с маслото от гъбите и отгоре слагам кашкавал на тънки филийки..друг вид, който правя предимно лятото, когато са естествени доматите, т.нар. мини пици- мажа филийките с масло, отгоре тънки кръгчета домати, върху тях бяло саламурено, обезсолено сирене, поръсено с чубрица..не трябва да се прекалява с никоя плънка, защото хляба е много тънък и не е приятно след това като се разпада филията, защото е много тежка и мокра плънката..а и са мазни с много плънка..трябва да се търси точния баланс.. :blink:

ето, сега огладнях от приказки.. ;D

днес ми е марсовия възврат май, доколкото помня..трябва да почетем марс с нещо по- огнено от филийка.. ;)

приятен ден.. :blink:

Не се излагай!! Провери си правописа!! Точно ТУК!!
''Не знам'' се пише отделно /за разлика от ''Неграмотен''/..

*

Asol

• 4140

*

Asol

• 4140
« Отговор #1528 -: Февруари 11, 2011, 01:57:32 am »
Там има има и други неща - Библиотека: Класика :rolleyes:

*

Kali

• **
  • 1411
« Отговор #1529 -: Февруари 11, 2011, 04:56:43 pm »
Дори не съм си представяла, че толкова готино нещо може да се намери в нета.
В почивните дни ще направя торта на децата, с баварски крем и бишкоти.
Ние можем да бъдем промяната, която искаме да видим в света.

*

sunrain

• 6710
« Отговор #1530 -: Март 01, 2011, 04:24:40 pm »
Супа с гъби и кисели краствички

ПРОДУКТИ:

1 малка глава лук
300гр. гъби печурки
3-4 кисели ( не мариновани) краставички
1 морков
връзка копър
стрък магданоз

Лукът, гъбите и нарязаният на ситно морков се задушават. Прибавя се топла вода или бульон. След като супата заври се добавят и  нарязаните кисели краставички.Подправяме със сол и ситно нарязан копър.
При сервиране- лъжица заквасена сметана и малко магданоз.

п.п.Тази супа може да бъде ъпгрейдвана с парчета риба.  :blink:
п.п.п.Гъбите могат да бъдат заменени с картофи.

Това е вариация на руска "Солянка"

Тази супа е страхотна, Уран. Правих я с риба като основно плуващо в нея, беше ми останал печен амур и бульона се получи много добре, накрая без сметаната беше моя вариант.
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

« Отговор #1531 -: Март 24, 2011, 09:04:23 pm »
Риба със зеленчуци на фурна - за тези на които не им стига една консерва "Ропотамо"  :57:
Около 1 кг прясна скумрия
сварен зрял боб
кисели краставички
моркови
буркан с домати
Рибата се нарязва на шайби, поставя се в тавичка намазана със зехтин, посолява се и се налива малко вода. Запича се леко. След това около рибата се изсипва  и разстила смес от моркови на кръгчета, кисели краставички на кръгчета, боба , малко черен пипер на зърна, дафинов лист, и буркан домати. Пече се до готовност и се яде на корем...

*

Divna

• 2478
« Отговор #1532 -: Април 06, 2011, 09:47:22 pm »
Моми4ета, дайте предложения за предястия към лозови сърми.  :blink:

« Отговор #1533 -: Април 06, 2011, 09:48:57 pm »
Направо към сърмите  ;D

ми, тиквички нещо.....патладжан...с козе сирене и бяло вино. Обожавам козето сирене на Президент  :-[ :-[ :-[
Информацията не е знание. Знанието не е мъдрост. Мъдростта не е истина.

*

Divna

• 2478
« Отговор #1534 -: Април 06, 2011, 10:15:10 pm »
Благодаря, Аурорка!  :kissd:

*

Nova

• *
  • 353
« Отговор #1535 -: Април 06, 2011, 10:21:15 pm »
салата Снежанка, домашно приготвена с много орехи.... :P

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #1536 -: Април 06, 2011, 11:54:23 pm »

Самите лозови сърми са предястие! ;D
Би могла да приготвиш някакъв сос към тях...

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

« Отговор #1537 -: Април 06, 2011, 11:57:14 pm »
Аз правя сърмите винаги в сос /техния собствен/ с 1 бурканче кисело мляко и 3-4 жълтъка. Соса направо го ям като супа  ;D
Информацията не е знание. Знанието не е мъдрост. Мъдростта не е истина.

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #1538 -: Април 07, 2011, 12:08:44 am »
Аз правя сърмите винаги в сос /техния собствен/ с 1 бурканче кисело мляко и 3-4 жълтъка. Соса направо го ям като супа  ;D

Ето моя измишльотина за сос и на лозови и на зелеви... ;D

Половин кофичка кисело мляко , чаена чаша сметана , чаена чаша прясно мляко....
Вземам лъжичка брашно и го запържвам с бучка масло до златисто. Добавям киселото мляко ,след него прясното , накрая сметаната...всичкото това се случва на бавен огън...Преди да го сваля от котлона добавям две тичинки шафран....и подправка майоран...,накрая една скилидка чесън пасирана и няколко капки фреш лаймс....
Става уникално! ;D

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Divna

• 2478
« Отговор #1539 -: Април 07, 2011, 12:13:59 am »
Благодря ви моми4ета!

Винаги правя лозовите сърми със сос.  :blink:

Марая, а какво ще ме посъветваш като основно ястие, ако ги предложа тях самите като предястие? Въпреки, 4е винаги съм ги предлагала като основно ястие (топли).