вчера пекохме цяло яре /малко/ в домашната фурна и се получи много добре- с плънка от гъби, ориз, пресен лук, джоджен и спанак..но след като и днес обядвахме от него, ми дойде малко в повече месото и реших за вечеря да ям само салата от домати и краставици..но не с обикновен хляб, а с някакъв по- специален ми се щеше, който ест. да си направя сама и да е топъл..

мислих, мислих и реших да е хляб с маслини и зехтин..всичко правих на око, без рецепти /както обикновено/..

взех един пакет брашно, изсипах го в голяма купа, отделих малко за месенето..в останалото изсипах маята, 2 яйца цели и белтъка на трето, /жълтъка го оставих за мазане/, суп. лъжица захар /равна/ и щипка сол /защото маслините нали са солени/..сипах топла вода и замесих обикновено тесто..след това сипах гореща вода в още по- голяма купа и поставих тази с тестото в нея, за да втаса по- бързо, покрих с кърпа..
докато втасваше обезкостих черни маслини /може би 200-300 грама/, които като съм купила съм сложила в кутия и съм покрила с чист зехтин и така в хладилника..така правя винаги, за да се запазват в идеално състояние, а зехтина също не хвърлям, а слагам на зелени салати, той се ароматизира от маслините и е чудесен..
одялках ги, значи и прибавих и зехтина, в който са стояли..
извадих тестото, което си беше вече удвоило обема, разтеглих го и започнах да го меся с маслините, като слагах по една- две шепи и месех, за да се усвои по- лесно..ръсех непрекъснато с брашно отдолу- пое ми едната чаша, която бях оставила и още една се наложи, важното е да става меко и еластично..и така, докато усвои всичките маслини и зехтин..включих фурната на 75 градуса за десетина минути да се загрее малко..
разделих тестото на топки и ги подредих в намазаната с олио четвъртита тава от фурната..така ги разделих, че да се събере всичкото тесто и поставих тавата в леко загрятата фурна още двайсетина минути, докато видях, че топките пак са си удвоили обема, даже и повече..първоначално имаше по един пръст между тях и не стигаха до ръба на тавата, накрая се бяха слепили и се подаваха отгоре..извадих тавата, намазах ги с жълтъка, разбит с една лъжица вода и леко резнах топките на кръст с остър нож, за да могат да се надуят още ако е засъхнала коричката..
докато ги мазах, увеличих фурната на 200 градуса, сложих ги вътре и пекох малко, докато съвсем леко започнаха да розовеят и намалих на 180 градуса, докато се изпекоха по мое усмотрение..време не гледам, водя се по миризмата и цвета на коричката..а миризмата е божествена..

извадих ги и ги покрих за 20 мин. с кърпа, за да ''отидат на нивата''..

но не мога да намеря кабела на фотото, затова ги снимах с телефона, а той не прави много хубави снимки, но все се вижда нещо..вкуса и аромата са невероятни, сега ще правя и салатата, докато са топли..