Здравей Гост

как готви луната в знаците на зодиака

• 1651 Отговора
  • 263753 Прегледи
*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
    • Уникални подаръци за любими хора
Re:как готви луната в знаците на зодиака
« Отговор #1560 -: Май 10, 2011, 12:51:24 am »
ммм наплюсках се като прасе и се сетих за тази тема, че отдавна не съм писала нищо тук  ;D ;D ;D  ще ви пусна рецептата, но без снимка, защото още топло топло го изплющяхме всичкото и не остана ред да се снима  :rolf: :rolf: :rolf:

обожавам миризмата на масло и бисквити... мммм прекрасна е  :wink2:

ПАЙ С КАРАМЕЛИЗИРАНИ ЯБЪЛКИ И БАНАНИ

продукти:

1 пакет бисквити закуска - 330гр
1 пакетче чисто масло - 125гр

4 ябълки
2 банана
1 препълнена лъжица масло
1 чаша захар
2-3 супени лъжици ром или коняк

1 малка кутийка сладкарска сметана
1 кофичка заквасена сметана
3 супени лъжици пудра захар

кокосови стърготини

приготвяне:
бисквитите се натрошават на ситно и се смесват с размекнатото масло. разстилат се в тавичка за пай /кръгла и с ниска стена/, като по ръбовете се оставя малко по-повдигнат от средата. пече се в загрята фурна на 200*С за около 10-15 минути - да се зачерви.

ябълките и бананите се обелват и нарязват на кубчета. в тенджерка се слага лъжицата масло и захарта и се карамелизира. преди да стане тъмнокафява се изсипват нарязаните плодове и коняка. бърка се докато се овалят хубаво плодовете в карамела и си като си пуснат сока и стане на гъста каша се маха от котлона.

карамелизираните плодове се изсипват върху блата.

сладкарската сметана се разбива на сняг с миксера. добавя се заквасената сметана и пудрата захар. доразбива се с миксера. изсипва се върху плодовете и се размазва равномерно. отгоре се наръсва с кокосови стърготини. слага се в хладилник да изстине добре и да се стегне.

да ви е сладко  :88:

е, ние не го изчакахме да изстине изобщо и дори не го рязахме. като гладни дечурлига от гладна Африка го нападнахме с лъжиците  ;D ;D ;D  просто миризмата на масло и бисквити е неустоима...

- Бабо, да си барала хапчетата ми, с надпис "LSD" ?
 - Майната им на хапчетата. Иди да видиш к'ви дракони има в кухнята!

http://podaraciunikati.alle.bg/  http://darovenaprirodata.alle.bg/

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
« Отговор #1561 -: Май 10, 2011, 02:17:43 am »
Тирамису

Продукти:
2 пакета бишкоти български, има ги в Пикадили,
1 кутия – 200г. Маскарпоне
1 малка бг заквасена сметана – 200г. Някъде
200мл. Коняк, хубаво уйски, арманяк, или Ром червен – може малко шишенце Атлантик, че е по-ароматизиран
3 пресни яйца
Около 1 ч. Чаша захар
7 чаени лъжици с връх нес кафе
Около 400 мл. Студена вода
50-70г. Чисто холандско какао /в краен случай и с нескуйк става/

Процедура:

-В голяма купа разбивате белтъците с около една лъжичка от захарта на твърд стабилен сняг;
-В друга купа разбивате жълтъците с половината от другата захар на пяна, добавяте сметаната и маскарпонето и бъркате докато всичко стане на пяна, а захарта е добре разтопена, ако имате пудра – е по-лесно.
- в трети съд разтваряте водата + нескафето + другата половина от захарта + алкохола
-много внимателно с леки бъркания, за да не спаднат добавяте белтъците на сняг към крема със сметаната, докато се смесят на въздушен мус.

В подходящ съд – за предпочитане голяма дълбока правоъгълна кутия подготвяте нареждането /може и в малки отделни порционни купички, за да ви е по-красиво за сервиране/ - и така, топите бишкотите в сместа с кафето и нареждате редче сиропирани бишкоти, заливате с крем, и повтаряте. Внимавайте само с разпределението – да ви стигне крема за покриване на последния ред бишкоти.

Накрая поръсвате с какаото и поставяте във фризер за поне 3 часа. /ако работите с малки порционни купички времето е 1 час примерно/.

Прия,

сигурно става хубаво тирамису, но много е омотана рецептата му  ;)  в тая тема съм пускала оригиналната рецепта и наистина си залагам дебелата тиква за резултата. вкуса на тирамисуто идва от Бейлиса и Амаретото /аз мразим Амарето и затова слагам двойна доза Бейлис/. бишкотите трябва да са Савоярди, защото бг бишкоти нямат състава и хрупкавостта на Савоярдите и в никакъв случай не трябва да се разваля вкуса на Маскарпонето със сметана... но това е моето мнение.
просто съм луд фен на тирамисуто и съм яла всякакво в различни заведения, но вкуса на оригиналното е един път  ;)

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
« Отговор #1562 -: Май 10, 2011, 02:50:38 am »
е добре щом казваш  ;)

« Отговор #1563 -: Май 10, 2011, 05:11:50 am »
Ето ви един сайт с с истинско италианско тирамису, не ми се превежда, късно е и съм уморена. Та нито Бейлис, нито Амарето, евентуално вино Марсала или друго сладко бяло вино, когато се прави със Забайоне. Аз специално го правя със Забайоне, тъй като от мисълта за сурови яйца ми се отщява. Обърнете внимание на количествата Маскарпоне и сметана (разбира се че има сметана)!  Правила съм четири пъти тирамису по рецептите в сайта, включително в количества за големи партита и гарантирам, че критики няма да има и от най-големите познавачи. http://www.annamariavolpi.com/page30.html

п.п. Луната в Козирог не можа да се стърпи, тук става дума за уважение към класиката и стила все пак.
« Последна редакция: Май 10, 2011, 05:16:24 am от Ropotamo »

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1564 -: Май 10, 2011, 09:31:48 pm »
Предлагам бърза и лесна рецепта за мезе, много вкусно.  :blink:

Картофени пантофки

Обелват се няколко картофа със средна големина, т.е. да не са много дребни, да не са и гиганти.
Разрязват се надлъжно на две части, после двете половинки могат да се разрежат по още веднъж надлъжно. Сърцевината се изрязва, за да има място за плънка. Изрязаните парченца не се хвърлят, а се ползват после като капачета.
Взема се бекон, нарязва се на по-едри квадратчета. Всяко квадратче се цепи по средата, за да се получат по две триъгълничета. Във всеки картоф се слагат по две парченца бекон.
Взема се кутия топено сирене с копър и краставица ("Крем за мазане" на Хохланд). Всеки пълнен картоф се намазва отгоре с топ. сирене и след това отгоре се слага капачето. Взема се заквасена сметана (според количеството картофи), разрежда се с вода, разбърква се до хомогенна смес и се заливат картофите, поставени в намазана с олио тавичка. Поръсват се със сол, черен пипер, нарязан пресен или сушен копър, по желание може и с друга подправка, подходяща за картофи. Пекат се на фурна до готовност.
Могат да се консумират с бяло вино, за предпочитане Шардоне. Приятен апетит.  :P

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Fairy

• **
  • 559
  • Позитивна, усмихната и амбициозна :)
    • Познание
« Отговор #1565 -: Май 12, 2011, 11:05:03 pm »
здравейте и от мен (старо куче с нов ник, че и идея си нямам как бяха старите данни  :rolleyes:) - както и да е де :)))

имам луна в риби (5-ти дом, а рак ми е на мс - само за справка) - все още не аспектирана много от Нептун  :P
не съм от най-сръчните в кухнята, но наскоро сътворих това в чест на дъщеря ми :)

снимките нещо не станаха ама :(

не блести с нещо кой знае какво, но като за първи опит искрено се учудих, че се справих (поне се оказа вкусна)
та ако някои се интересува ще споделя и рецептата

блатовете са готови - водят се пандишпанови (какао и ванилия)

основния крем е следният:

350мл течна сметана,
500гр фина неовкусена извара;
плодовете от един компот от круши (оригиналната рецепта беше с плод от манго от консерва);
Около 200гр. сладко, аз използвах смокиниево (оригиналната рецепта беше с кайсиево или екзотични плодове)
2 с.л. пудра захар (аз сложих ванилена)

За глазура използвах най-обикновен „маслен крем”
125гр масло
1 ванилия
2ч.ч (240мл) пресята пудра захар
2с. л прясно мляко

И за захарния фондан и фигурите:

1 пакетче желатин 60мл вода
1/2ч.л лимонена киселина - лимонтозу
около 1000гр пресята пудра захар
1 с л глицерин това е в оригиналната и тъй като не знам къде се продава (поне не видях в някои от супер маркетите) сложих около 70-75г. масло.
бои за сладки
- така и не схванах цаката на тези фондани (поне с моделирането)

къщичката е от блатовете за стените е използван разтопен шоколад с малко масло (нямах кафяво)

ами това е :) ако някои се интересува мога и технологията да пусна

« Отговор #1566 -: Май 14, 2011, 12:37:22 am »
Боже, Фейри, как имаш нерви за това?

Луна в Близнаци - поръчвам храна за вкъщи :)

Не мога да готвя!

*

Fairy

• **
  • 559
  • Позитивна, усмихната и амбициозна :)
    • Познание
« Отговор #1567 -: Май 14, 2011, 01:49:00 am »
 ;D до скоро и аз нямах претенции да готвя, (да не споменавам останалите домакински дейности), но когато ме открехнаха, че готвенето може да е забавно и да се твори си викам хъмм това е като за мен :) надявам се другия път да съм по усвоила техниките и да стане по-добре :)
принципно в стила "аламинути" и "на бързо, колкото да не умрат от глад" съм най-добра  ;D

*

tara

• *
  • 85
  • няма такава
« Отговор #1568 -: Май 14, 2011, 02:14:06 am »
Вкусна торта. ;D

Обичам сладкото.

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
Re: как готви луната в знаците на зодиака
« Отговор #1569 -: Септември 03, 2011, 07:05:53 pm »
трябва ми отговор бързо, бързо, бързо!

някой желирал ли е досега заквасена сметана?

че правя торта за щерката и искам да направя крема за слепване на блатовете със бита сладкарска сметана + заквасена сметана + ананаси и да желирам. само че изобщо не се сещам дали досега съм желирала заквасена и идея си нямам как ще стане  :-\

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
« Отговор #1570 -: Септември 03, 2011, 08:40:32 pm »
никой ли не знае  :o :'(

след малко ще забърквам крема и още се чудя какво да правя  :unsure:

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1571 -: Септември 03, 2011, 09:02:07 pm »
Не съм чувала сметана да се желира.
Знам, че с желатин може да се желира бульон, както и разбити белтъци.

Ха, току що го открих при братушките  ;D:

Цитат
Девочки, подскажите пожалуйста рецепт сметанника, но это не торт, не пирог, а десерт, очень похожий на сливочное желе. В супермаркетах продают что-то похожее под названием "Сметанный десерт".

100 г сметаны
25 г сахара
3 г желатина
тертая лимонная корка или ванилин
75 г клюквенного соуса (без этого можно обойтись)
В сметану положить сахар и пряности, мешать, пока сахар не растворится, добавить еще не остывший распущенный желатин, влить в формочки, дать загустеть. Подавать с клюквенным соусом. (Количество продуктов указано для 1 человека.)

Значи с желатин се желира все пак.  :blink:

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
« Отговор #1572 -: Септември 03, 2011, 09:38:59 pm »
благодаря ти, Лили, ще се пробвам да си преведа непознатите думички  ;D

ама преди 10ина минути го забърках и го сложих малко да стегне в хладилника преди да сглобя тортата. да се надявам, че ще стане, щото вече стана късно и не ми се измисля нов крем  ;D   преди да сложа купата в хладилника си чофнах малко - много е вкусно и дано да стегне  :P

« Отговор #1573 -: Септември 03, 2011, 10:23:38 pm »
Чак сега видях поста, съжалявам. Ананаси и киви не подлежат на желиране, доколкото знам. За кивито съм 100 процента сигурна от собствен опит. За заквасената сметана не виждам проблем.

« Отговор #1574 -: Септември 03, 2011, 11:07:11 pm »
Момичета ,имате ли представа къде в София мога да си намеря животинска сметана(да не е квасена).Имам една торба с орехи в къщи и рецепта от една сладкарка за орехов пай,който може и да не се затопля,но за целта ми трябва и животинска сметана.Никъде не видях да се продава а от доста време ми се върти в главата пустия му пай :blink:
Има италиянска такава в Билла,но мисля,че не е подсладена - има нарисувана крава :blink:

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
« Отговор #1575 -: Септември 05, 2011, 06:47:12 pm »
тортата стана супер и няма проблем с ананасите  ;D

*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
« Отговор #1576 -: Септември 05, 2011, 11:33:19 pm »
Тези луни, които не можем да готвим, какво да напишем? Какво обичаме да ни готвят...?  :rolleyes:

*

AH

• 2201
« Отговор #1577 -: Септември 06, 2011, 03:50:53 am »
Тези луни, които не можем да готвим, какво да напишем? Какво обичаме да ни готвят...?  :rolleyes:

Удобство си е, човек да има вкус към готвенето и храненето – ако не са му призвание, поне да има положителен опит от предишни животи:)
Защото друго може и да не прави, но като е жив, все с нещо трябва да се храни:)
Кофти си е, да се усеща гладен, а да не се сеща какво му се яде:)

*

Silence

• **
  • 956
  • небесни прашинки
« Отговор #1578 -: Септември 06, 2011, 01:46:43 pm »
Имам чувствителен вкус поне. А слънчевото хранене? :)
« Последна редакция: Септември 06, 2011, 01:55:35 pm от Kelvin »

*

AH

• 2201
« Отговор #1579 -: Септември 06, 2011, 06:40:41 pm »
Имам чувствителен вкус поне. А слънчевото хранене? :)

а, аз за известно време приключвам с диетите, защото сега се чудя грип ли карам някакъв или да си купя един алмагел от аптеката за гастрит:)
Иначе съм много доволна от ритмичното и психичното дишане - редовно като се сетя за тях и си ги практикувам:)
А ако под слънчево хранене имаш предвид да се храня само с прана..........:)- то ще е за някое друго прераждане явно:)
Що, ти да не си минал само на такова?:)