За какъв грип става въпрос? И аз нещо не съм добре напоследък и се чудя какво ми е и откъде ми идва.
Дай инфо за това дишане, точно не вчера, а оня ден се сетих да пробвам и с дишане да се оправям, ама засега само дишам и издишвам дълбоко. Тъкмо твоето споменаване на дишане ми иде дюшеш.
Най-общо казано дихателните упражнения са насочени към достигане на траен вътрешен покой и събиране на достатъчно енергия за желаната външна активност.
Приема се, че са добра профилактика или даже имат оздравително въздействие върху организма при редица заболявания. Това въздействие се постига чрез баланса на „ин“ и „ян“ енергиите.
Ритмичното дишане се състои в равни интервали на вдишване и издишване, като между тях има половин интервал на задържане. Броенето е по пулса или пък просто се брои на ум. /аз от години си дишам ритмично докато пътувам и някой друг шофира – уплътняване на времето, пък и може наистина да се стига до вътрешен покой и да се събира сила:)/
А за психично дишане се говори, когато се стигне до осъзнаване на усещанията, които са под прага на обикновената ни чувствителност. Значи почва се с ритмично дишане и се минава към психично/по време на псичното си представяме как при вдишване косъмчетата на тялото прилепват към кожата, а когато издишваме – настръхват.
/а някога може да се стигне и до самадхи, което всъщност е способност интервалът между вдишване и издишване да се задържи до 28 мин – чували сме за преживяванията по време на самадхи:)/
Това, в което съм сигурна, е че чрез ритмично дишане се постига вътрешен покой.
А иначе може и напоследък да не си много тонизирана, защото докато тр.Юпитер активира дома на здравето, сме склонни да се претоварваме:)