Небесна, сподели каква е тази питка "Слънце". 
ПИТКА "СЛЪНЦЕ"Трябват поне 4 часа, за да се приготви (1 час шупване на маята и замесване, 1 час втасване на тестото, разточване и нареждане в тавата; още 1 час втасване и 1 час печене). докато втасва си върша другата работа, излизам до магазина, правя си тоалета, подреждам масата и т.н.
Рецепта:
1 кг брашно
4 яйца
1 бурканче кисело мляко
мая, колкото кибритена кутийка
1 равна с.л. сол
1 чаена л. захар
1. Поставяш маята в киселото мляко, поръсваш с малко брашно и захар и оставаш на топло да шупнат дрождите.
2. Пресяваш брашното задължително, за да се обогати с кислород - получава се по-добра ферментация на тестото. 3. Правиш гнездо в средата и чупиш 4-те айца, след което постепенно прибавяш шупналото мляко и солта като замесваш средно твърдо тесто. Поставяш тестото в голяма тава, обилно намазано с олио и покрито с кърпа на топло за да втаса около 1 час. Когато в тестото се появят шупли, значи е готово.
4. Разточваш тестото на голям блат. Аз не го точа с точилка, а го разтеглям с ръце, защото то е много меко и подаливо. Не е проблем ако се накъса тук-таме. Намазвам блата обилно с олио, поръсвам го с натрошено сирене и го навивам на руло. Рулото го нарязвам на "пънчета", които нареждам в тавата. Между отделните "пънчета" трябва да има разстояние, защото втасват още 1 час, за което им трябва място. Питката става много вкусна, ако вместо олио се намаже с разтопено краве масло - придобива хубав аромат.
Нарича се питка "Слънце", защото в оригиналната рецепта от тестото се отделят няколко топки, които се разточват на кръг, а всеки кръг се реже на тригълници, които се навиват на букли и се редят под формата на слънчеви лъчи от центъра на тавата към периферията, а една топка се поставя в центъра. На мен обаче ми е по-удобно да я режа и нареждам по първия начин, който описах.
Пече се в затоплена фурна. Намазва се с разбито яйце, за блясък и коричка. Проверява се дали е изпечена като се бучне с клечка за зъби (ако не остане тесто по клечката, значи е изпечена) - не и трябва много, затова не я оставяйте без наблюдение. Когато се извади от фурната се намокря коричката, за да омекне и се покрива с кърпа. Лично аз я покривам с леко влажна кърпа.....мирише много хубаво....
ДА ВИ Е ВКУСНО!