Здравей Гост

как готви луната в знаците на зодиака

• 1651 Отговора
  • 264279 Прегледи
*

sunrain

• 6710
Re:как готви луната в знаците на зодиака
« Отговор #120 -: Ноември 29, 2009, 07:09:35 pm »
Мда, и аз обичам пипер.  :) Твоята рецепта май веднъж опитах, но не ми се получи добре кашичката, но определено е много вкусно, когато баба или мама са го правили.  :-* Благодаря, че ми я припомни, ще я направя скоро. 
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #121 -: Ноември 29, 2009, 07:12:32 pm »
Мда, и аз обичам пипер.  :) Твоята рецепта май веднъж опитах, но не ми се получи добре кашичката, но определено е много вкусно, когато баба или мама са го правили.  :-* Благодаря, че ми я припомни, ще я направя скоро. 

това е единствената манджа ,в която не слагам никаква подправка освен малко сол..... :) и става страшно вкусно.

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

sunrain

• 6710
« Отговор #122 -: Ноември 29, 2009, 07:13:31 pm »
От сладостта на пипера е, наистина няма нужда от подправки.  :) Ех, че сме чревоугоднички, пък за Телците разправят ...  :P

*

Марая

• 28287
« Отговор #123 -: Ноември 29, 2009, 07:16:03 pm »
От сладостта на пипера е, наистина няма нужда от подправки.  :) Ех, че сме чревоугоднички, пък за Телците разправят ...  :P

ценителки , аз си имам обяснение. упр.на луната ми е венера , а тя както знаеш е във втори дом ;D.
а за луната в телец се носят легендиииии.... ;D

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

sunrain

• 6710
« Отговор #124 -: Ноември 29, 2009, 07:29:43 pm »
А при мен няма логика тогава ... управителят на Луната ми е самото Слънчице, горкото, стиснато за гърлото от Сатурн.  ;D
Аз затуй при мен си го обяснявам от Венера в Рак, но знае ли човек.

*

Марая

• 28287
« Отговор #125 -: Декември 23, 2009, 12:48:46 pm »
бъдни вечер е утре , а после коледа :),все празници на маса. та ,рекох да ви питам какво ще приготви луната ви ;D за празниците....

*

лилид

« Отговор #126 -: Декември 23, 2009, 01:12:09 pm »
:) Ех, че сме чревоугоднички, пък за Телците разправят ...  :P
а за луната в телец се носят легендиииии.... ;D

има нещо сбъркано в моята Луна Телец - може да готви, а може и да не готви... готви ако се налага, иначе - и особено от доста време насам - предпочита да не готви... да обича да готви?! - брех не думайте  ;D

наскоро един ме попита "можеш ли да готвиш", рекох - "мога, ама не искам". "е, значи отпадаш" рече. пък не се сетих овреме аз да го питам - той като мъж може ли еди какво си да прави, ииии - дали иска  ;D  ;D  ;D

помните ли "едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш... "

днес го видоизменям така: едно е да можеш, друго е да искаш, трето и четвърто е за кого да го правиш,  :P

Весели празници и щастлива Нова година!

*

Helo

« Отговор #127 -: Декември 23, 2009, 01:49:14 pm »
бъдни вечер е утре , а после коледа :),все празници на маса. та ,рекох да ви питам какво ще приготви луната ви ;D за празниците....

Моята Луна в Стрелец с удоволствие ще изяде това, което е сготвено или купено.  ;D :P ;D

А, ако трябваше аз да готвя  ::) ::) ::) щеше да ми бъде трудно да реша какво. За мен сладките неща и ядките са най-важни, пък яденето не особено. А по-добре е през деня да се отиде на заведение, а вечер  ::) ... не знам какво бих сготвила. Вкусна баница с ябълки и канела. Пък за останалото не се сещам. Квото сготвят.  ;D
Отдавна не приемам Коледа като празник на многото ядене.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #128 -: Декември 23, 2009, 02:01:51 pm »
Моята осмодомна Луна в Рак обича да готви спонтанно, в момент на вдъхновение. Ако трябва се готви по задължение, предпочитам да не го правя. В такива случаи липсата на ентусиазъм направо ми я пише на челото, когато правя дадено нещо с нежелание или отегчение. И, най-важното условие, готвя с удоволствие, когато има за кого да го правя, иначе сама мога да карам и на филийки.  :)
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

sunrain

• 6710
« Отговор #129 -: Декември 23, 2009, 02:02:11 pm »
 :) Менюто за Бъдни вечер при мен е:

картофено пюре с кисели краставички и зелени маслини
салата с царевица, ще видим каква, не съм я измислила още
туршия
сармички и двата вида и сушени пиперки, постни пълнени и сготвени в гювеч
коледна питка
лютеница
печени тиквички с пастет от чесънче

На масата ще има още мед, пуканки, плодове, орехи, вино и надявам се любов!  :-*  

За Коледа в допълнение ще има вече баница и някое друго мезенце, каквото имаме.  :)

« Последна редакция: Декември 23, 2009, 02:10:32 pm от sunrain »

*

sunrain

• 6710
« Отговор #130 -: Декември 23, 2009, 02:08:30 pm »

наскоро един ме попита "можеш ли да готвиш", рекох - "мога, ама не искам". "е, значи отпадаш" рече. пък не се сетих овреме аз да го питам - той като мъж може ли еди какво си да прави, ииии - дали иска  ;D  ;D  ;D

помните ли "едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш... "

днес го видоизменям така: едно е да можеш, друго е да искаш, трето и четвърто е за кого да го правиш,  :P

Весели празници и щастлива Нова година!

По този повод един виц - сигурно го знаете, но си заслужава.  ;)

Мъж и жена сключили брак и мъжът започнал с изискванията си. "Жено, в 8 часа вечерта като се върна, има те, няма те, вечерята ми да е сервирана. В 8 часа вечерта като се върна, има те, няма те, леглото ми да е оправено". И все неща в този род ... И накрая жената му рекла. "Виж мъжо, няма проблем, но в 8 часа вечерта има те, няма те, секса почва!  ;D  

*

лилид

« Отговор #131 -: Декември 23, 2009, 02:23:34 pm »
няма проблем, но в 8 часа вечерта има те, няма те, секса почва!  ;D  

тъй-тъй-тъй-тъъъъъъъъъъъъъъйканка  ;D  ;D  ;D

а, за протокола: - мойта Луна Телец е отгоре на всичко в 4-ти дом, но пък в опозиция с Нептун, зарад когото ще да е вероятно такава сбърканка,  ;)

*

Uran

• 6041
« Отговор #132 -: Декември 23, 2009, 03:32:33 pm »
Моята Луна в лъв може да готви, НО не обича да се занимава с мелочи като миене на тави, използвани в процеса на готвене съдове, уреди и т.н. ;D ;D.К'во да прайш- лъв, не е по слугинската част, не че не го прави, ама го прави с ОТВРAЩЕНИЕ. ;D ;D ;D
А, и като сготви, все и се ще някой друг да сервира масата и ако може и да я украси (ако може) иначе не я украсява. ;D ;D ;D
« Последна редакция: Декември 23, 2009, 08:03:29 pm от Uran »

« Отговор #133 -: Декември 23, 2009, 05:20:27 pm »
Майко мила,какви вкусотии!  :) Моята половинка прави за Бъдни вечер освен другите постни манджи, питка с късмети и тиквеник с орехи.  ;D

*

Nebesna

« Отговор #134 -: Декември 23, 2009, 06:08:23 pm »
Традиционно за Коледа и Нова година правя вита питка "Слънце", баница с късмети и тиквеник, само че моя не е с орехи, а много сиропиран и с ванилия.

*

sunrain

• 6710
« Отговор #135 -: Декември 23, 2009, 06:29:36 pm »
Небесна, сподели каква е тази питка "Слънце".  :)

*

Nebesna

« Отговор #136 -: Декември 23, 2009, 07:08:30 pm »
Небесна, сподели каква е тази питка "Слънце".  :)

ПИТКА "СЛЪНЦЕ"

Трябват поне 4 часа, за да се приготви (1 час шупване на маята и замесване, 1 час втасване на тестото, разточване и нареждане в тавата; още 1 час втасване и 1 час печене). докато втасва си върша другата работа, излизам до магазина, правя си тоалета, подреждам масата и т.н.

Рецепта:
1 кг брашно
4 яйца
1 бурканче кисело мляко
мая, колкото кибритена кутийка
1 равна с.л. сол
1 чаена л. захар

1. Поставяш маята в киселото мляко, поръсваш с малко брашно и захар и оставаш на топло да шупнат дрождите.
2. Пресяваш брашното задължително, за да се обогати с кислород - получава се по-добра ферментация на тестото. 3. Правиш гнездо в средата и чупиш 4-те айца, след което постепенно прибавяш шупналото мляко и солта като замесваш средно твърдо тесто. Поставяш тестото в голяма тава, обилно намазано с олио и покрито с кърпа на топло за да втаса около 1 час. Когато в тестото се появят шупли, значи е готово.
4. Разточваш тестото на голям блат. Аз не го точа с точилка, а го разтеглям с ръце, защото то е много меко и подаливо. Не е проблем ако се накъса тук-таме. Намазвам блата обилно с олио, поръсвам го с натрошено сирене и го навивам на руло. Рулото  го нарязвам на "пънчета", които нареждам в тавата. Между отделните "пънчета" трябва да има разстояние, защото втасват още 1 час, за което им трябва място. Питката става много вкусна, ако вместо олио се намаже с разтопено краве масло - придобива хубав аромат.

Нарича се питка "Слънце", защото в оригиналната рецепта от тестото се отделят няколко топки, които се разточват на кръг, а всеки кръг се реже на тригълници, които се навиват на букли и се редят под формата на слънчеви лъчи от центъра на тавата към периферията, а една топка се поставя в центъра. На мен обаче ми е по-удобно да я режа и нареждам по първия начин, който описах.

Пече се в затоплена фурна. Намазва се с разбито яйце, за блясък и коричка. Проверява се дали е изпечена като се бучне с клечка за зъби (ако не остане тесто по клечката, значи е изпечена) - не и трябва много, затова не я оставяйте без наблюдение. Когато се извади от фурната се намокря коричката, за да омекне и се покрива с кърпа. Лично аз я покривам с леко влажна кърпа.....мирише много хубаво....

ДА ВИ Е ВКУСНО!
« Последна редакция: Декември 23, 2009, 07:12:43 pm от Небесна »

*

Марая

• 28287
« Отговор #137 -: Декември 23, 2009, 07:35:02 pm »
Моята Луна в лъв може да готви, НО не обича да се занимава с мелочи като миене на тави, използвани в процеса на готвене съдове, уреди и т.н. ;D ;D.К'во да прайш- лъв, не е по слугинската част, не че не го прави, ама го прави с ОТВРЪЩЕНИЕ. ;D ;D ;D
А, и като сготви, все и се ще някой друг да сервира масата и ако може и да я украси (ако може) иначе не я украсява. ;D ;D ;D
това ми мяза няя луна в телец ;D ;D ;D ;D ,никакви проблеми с креативната част на готвенето! вкунно ,вкусно и пак вкусно.....,нооо много моля,ссъдовете/всички са извадени и изцапани :-[ :-[ :-[/ ,не са за мен!!!!!! ::) аз съм сготвила....и басста! ;D

*

Mims

• **
  • 772
« Отговор #138 -: Декември 23, 2009, 07:55:55 pm »
Откак майка ми замина,се налага  да готвя..И доста дълго ще го правя..Обаче взе да ми харесва,учудващо вкусни ми се получават манджите(сигурно съм бая изгладняла) и така се амбицирам  да "задобрея" още повече.. ;DЧак се чудя на себе си-не изкипявам,не пресолявам,няма недопечено и недоуварено.. :P
Поради тригона на Луната с Уран,никога не готвя една гозба по един и същ начин,ако ще  и разликата да е само във начина на нарязване на продуктите.. ;DСлагам по някоя нетипична за манджата подправка и то вземе,та стане пИрфектно..Сега съм изнамерила една балканска чубрица,ръся дето бива и не бива.. ;D
Винаги съм обичала да мия чинии и вкарвам в ред кухнята след готвенето.

*

Todr

• *
  • 65
« Отговор #139 -: Декември 23, 2009, 08:00:04 pm »
аз съм с луна в риби 4 дом и с кеф ям това което другите готвят, като не ми е проблем да им се отплатя  после с миенето,но смятам по тая част след някой друг месец да ме замести съдомиялна. Инак обичам експериментите в готвенето, когато ми се наложи да не умра от глад разбира се, правил съм палачинки с ванилия и ликиор в сместа и съм изненадвал околните, както и  прост омлет ,но го правя като разделям жълтъци и белтъци и слагам различни подправки и неща в тях, после ги слепвам и стават като панирани,а за мазнина ползвам пак жълтък,като го правя с кеф и не съм чел никъде.Обяснявал съм на 3-4 домакини как ги правя тез яйца :)
Слънце-Дева,Луна-Риби,Асцендент-Скорпион,Марс-Близнаци,Юпитер-Рак,Меркурий-Дева,Венера-Лъв