Трите ми 20-сет-минутки. Най-бързи и прости класически рибни ястия.
Сьомга
съвсем леко се намазва дъното на тавата с мазнина, нареждат се котлети сьомга, морска сол, дафинов лист, зърно бахар, съвсем малко розмарин и черне пипер. Залива се с чаша бяло вино, най-добре шардоне или совиньон блан. Във фурната на силен горен грил или вентилатор за около 20-25 минути. Да се изпари виното и рибата леко да се зачерви отгоре. Това е единственият начин, по който сьомгата не ми мазна и тежка.
Заедно с рибата на долната скара бутам една йенска тенджера със замразени зеленчуци с бучка масло за гарнитура.
Ципура
Тази е още по-проста - покривате тавичката на фурната с алуминиево фолио, намаслявате го съвсем леко, мятате отгоре изчистени цели ципури, поръсени отвън и отвътре с морска сол на кристали. Печете на включен горен грил във фурната на силна фурна пак около 20-30 минути, в зависимост от големината на рибата. Нищо друго не й се слага. Изпича се в собствен сос и има вкус все едно, че е на скарата. После хвърляте фолиото и тавата почти няма нужда от миене.
Класическа домашна картофена салата е прекрасна гарнитура. Ако сте направили повече от нея и ви е останала картофена салата от предната вечер, предлагам
Рибена чорба
Слагате в тенджера останалата картофена салата - в нея има лук, картофки, мазнина и е подкиселена точно, както си трябва. Покривате с вода, кипвате 7-10 минутки, докато поомекне лукът. Прибавяте нарязана връзка или две лъжички стрит сух девесил, черен пипер, малко чили - най-добре на люспи, не на прах, един малък пресен домат по желание, настърган, без кората. Като кипне отново и картофите се разварят почти на пюре, бухвате вътре нарязана на парченца риба, един котлет от 100-150 гр., без кожа и кости. Най-добре дунавски сом, ама става и с морска риба, каквато и да е, само не шарани, толстолоби и разни други язовирно-блатни. Със сьомга също не е много вкусно, има тежък вкус. Рибката е готова за пет-седем минути. Връзка копър, лимон на вкус и препечен черен тост. Цялата чорба отнема не повече от половин час.