Тук на мен ми се набива на очи квадрата на Луната със Сатурн/Меркурий.
Някой беше питал скоро в картата на осиновени Луната рождената майка ли е или тази, която се грижи за детето. Луната винаги описва личността на майка, за мен тя е истинската, но как разглеждаме после родителите, които поемат отговорност за детето - по Сатурн ли.. ама и двамата пък ...
Да, първото, което се забелязва в тази карта, е партилният квадрат на Луната със Сатурн и квадратът на господаря на АЦ и МЦ с Луната, която е архетипният образ на биологичната майка и символ на емоционалната връзка на детето с майката или друга обгрижваща фигура, т.е. непосредствения заместител на биологичната майка.
Има показатели за липсващ баща, но липсата му не е представена толкова драматично. Приемам опозицията на Слънцето с Нептун за действаща. Впоследствие, на някой етап от живота си родената може да е имала конфликтни отношения с мъжете или с някой конкретен мъж, който оставя по-запомняща се диря в живота й... Зависи как изразява енергията на квадрата между Марс и Плутон, разположени в ъглови домове в хороскопа. Ако събирателният образ на мъжкото съсловие е "кой си ти, бе, мухльо", самата тя може да бъде въплъщение на марсово-плутоновата енергия - "мачкай, за да не мачкат теб". Другият вариант е да изживява напрежението, символизирано от аспекта, в отношенията си със... хм, силния пол... Що се отнася до квадрата на Луна във Водолей с Меркурий и Сатурн мисля, че тук става въпрос за отхвърляне на необходимостта от дълбока, изпълнена с топлина емоционална връзка с майката (и майчинството); душевността, емоциите и разумът, рационалният интелект са в конфликт, което може да бъде причина за невротичност и чести смени на настроения. Докато образът на биологичният баща се митологизира, т.е. родената няма обективна представа за него, изживяването на емоционалната връзка с майката или нейната заместничка е свързано с отхвърляне/неприемане нуждата на детето, т.е. родената от задушевност, грижовност и топлина, което е представено в хороскопа чрез двойно подчертан уранов мотив - Луна във Водолей и Венера в партилен квадрат с Уран, които са двете лица на вътрешната ни
анима. Няма начин впоследствие това да не даде отражение върху връзките на родената и, в частност, способността й да се свързва с другите, умението да създава и запазва дълбоки, изпълнени със състрадание, душевност и себеотдаване отношения, но което пък я учат ДЦ и СЛВ в Риби. Що се отнася до Сатурн, в някои школи не го свързват с бащиния авторитет (или липсата му), а с майката, ако разглеждаме хороскопа в контекста на модерната астропсихология.