Здравей Гост

Прогноза за 2010 година

• 1819 Отговора
  • 284346 Прегледи
Re:Прогноза за 2010 година
« Отговор #1220 -: Юни 09, 2010, 10:33:15 pm »
Народът ще се обърне срещу банките, не срещу политиците.

И какво си мислиш, че сте стане тогава. Чисто теоретично. Опиши дори каквато и да било фантазия независимо дали има в нея резон или не. Е така - като научна фантастика. Те фантастите в последствие са се оказвали прави, де. Престо направи предположение.
Информацията не е знание. Знанието не е мъдрост. Мъдростта не е истина.

*

kaily

• 5145
    • http://www.kaily.dir.bg
« Отговор #1221 -: Юни 09, 2010, 10:35:36 pm »
Спекулантите трябва да се разкарат от сцената, в последните десетилетия само те си развяваха коня.
Спекулативният капитал не произвежда друго, освен виртални пари, а това единствено увеличава инфрацията.
Ако не се озапти спекулативния капитал и инвестиционните банки, цивилизацията е загинала.

« Отговор #1222 -: Юни 09, 2010, 10:37:56 pm »
Бреййй, а Дянков твърди, че в БГ нямала никакъв принос към икономическата наука!  ;D
Оффф, пиши си, ако така се чувстваш по-добре. Утре ще ти мине.  ;)

*

abroad

« Отговор #1223 -: Юни 09, 2010, 10:38:15 pm »
kaily, не изследвай симптомите, те не са показателни
нямам предвид нито малкия, нито средния бизнес
тези от първа линия са само, за да има такива за замерване с доматите

*

Nebesna

« Отговор #1224 -: Юни 09, 2010, 10:39:19 pm »
Аурора, не го споменавам напразно, събуди се ти.
Не може да превеждаш един лев и банката да ти взима 3 лева такса.

Защо? защото държавата се освободи от излишния щат от касиери и възложи плащането на държавните такси да се поеме от външни фирми. И така цялата тежест падна върху отделните данъкоплатци. Вместо държавните учреждения да плащат заплати на касиерки, те пращат в съседната банка, с която имат договор.

*

kaily

• 5145
« Отговор #1225 -: Юни 09, 2010, 10:41:34 pm »
Аурора, освен ако нямаш лична банка, не виждам на какво се дължи твърдата ти и досега неподплатена реакция.
Аз казвам, че банките ... всъщност аз съм съгласна със Саркози и давам линк към основни части от изказването му.
Ти не даваш никакви доводи, само се нахвърляш срещу думите ми.
ЗАЩО?

*

kaily

• 5145
« Отговор #1226 -: Юни 09, 2010, 10:42:24 pm »
Никола Саркози: Такъв капитализъм не ни трябва

Извадка

Друг въпрос, от който не можем да избягаме, е за ролята на банките в икономиката. Работата на банкера не е да спекулира, а да анализира риска на кредита, да преценява способността на клиента да връща заема, да финансира развитието на икономиката. Финансовият капитализъм се изврати, защото много банки не си вършеха същинската работа. Защо да рискуваш да даваш кредити на предприемачи, след като е лесно да спечелиш пак толкова пари чрез спекулации на пазара? По-добре е да даваш кредити само на сигурни платци, след като е толкова лесно да изключиш риска от своя бизнес план. Съгласен съм с президента на САЩ Барак Обама, когато той смята за необходимо да се разубедят банките да спекулират заради самите себе си или да финансират спекулативни фондове.

« Отговор #1227 -: Юни 09, 2010, 10:51:47 pm »
Аурора, освен ако нямаш лична банка,

Не, нямам, но си маркирам тази идея ;D

Ти не даваш никакви доводи, само се нахвърляш срещу думите ми.
ЗАЩО?

Защото е наивно. Защото не може без спекуланти и посредници.

Много от стоките са борсови - там им се формира цената в зависимост от добива /търсенето/ дефицита. Как ще стигне стоката от производителя до клиента? С транспорт на логистичната фирма. С пласиране в магазин /или друг вид търговия/.  Това е много бегъл пример.

Не мога да ви опиша в момента какво се случва с цената на целулозата /например за производство на тоалетната хартия/. Заради земетресението в Чили, който произвежда само 5% от суровината, сега всички са полудели и цените на целулозата са хвръкнали до небето. Внимавайте колко се****те, че става много скъпо удоволствие.  ;D Ето това е абсолютно неоснователно, но това е борсова стока и не може да се продава по друг начин! Борсата е първият посредник, защото там се определя търсенето и предлагането. За останалото как продукта стига до теб - виж по-горе.

*

kaily

• 5145
« Отговор #1228 -: Юни 09, 2010, 11:06:41 pm »
Цитат
Защото не може без спекуланти и посредници.
Първо без посредници може и да не може, но защо да не може без спекуланти?

Много от стоките били борсови, айде бе, така им се формира надуването на цената, така се увеличи цената на бензина от 10 на 200 долара на какво там ги мереха, заради фючърсите. Заради спекулантите и спекулациите с бъдещата цена.

Ти изглежда слагаш знак на равенство между посредник и спекулант, а това изобщо не е едно и също.

Нека го кажем така - без транспорт и логистика не може, но без борсите напълно си може, не разбирам защо цената да не зависи от цената на производство, а трябва да зависи от някаква си имагинелна същност като борса?

Въпросът е звеното добавя ли стойност към продукта или само спекулира. Транспортът добавя стойност, борсата единствено спекулира.
И затова всичко хвърчи до небето, от петрола до валутите, заради спекулантите и банките се появява и инфлацията и сега като си спестиш 10 лева, след 10 години с тях ще можеш да си кухиш 2 пъти по-малко стока отколкото сега.

Банките не създават също стойност вече, те просто увеличават лихвите и така нямат абсолютно никакъв риск при кредитите. Единствените на печалба в та якриза са именно банките, вижте им отчетите. дърво и камък се пукат, държава, бизнес и народ затяга коланите, единствено банките демонстрират неизменно и неотклонно печалби. Да бяха поне едно тримесечие поня някои излезли на загуба, е така от кумова срама.

Аурора, виждаш ли сега с хартията, аз какво ти говоря, защо приемаш това за нормално? Може ли светът да определя цената не по търсене и предлагане, не по производствени раходи, а по слухове и нервно напрежение на няколко брокера по борсите? Това не е ли отклонение от здравия разум? нормално ли ти изглежда заради земетресение, което сигурно не е разрушило и една фабрика за хартия, да се очаква покачване на цената в цял свят, кой го прави това покачване? Борсата и спекулантите на борсата?
Една шепа хора играят по нервите на цялата планета.

« Отговор #1229 -: Юни 09, 2010, 11:09:51 pm »
Ти изглежда слагаш знак на равенство между посредник и спекулант, а това изобщо не е едно и също.

Спекуланта, Кайли е всяко едно звено от производителя на суровината до търговеца, който ти го продава.
Айде чао, че имам по-важна работа - да спя!  ;D

*

kaily

• 5145
« Отговор #1230 -: Юни 09, 2010, 11:13:16 pm »
И в кой икономически речник прочете това определение за спекуланта?
какво си завършила впрочем, икономика ли?

*

Uran

• 6041
« Отговор #1231 -: Юни 10, 2010, 07:13:26 am »
Банките са по-малкият виновник. Проблемът е, че работните места мигрират към дестинации с ниски разходи на труд. Друг не по-маловажен проблем е, че икономиките се развиват на база повишено потребление и честа смяна на стандартите аналогово/дигитално, надеждно (малко-по-скъпо)/еднодневка.
По-сериозният проблем май е именно този- ние сме потрбители и цялата ни ценностна система се гради на това- какво потребяваме.
Има една теория (ще я перифразирам малко) за "Бавното развитие" т.е. не са ни необходими толкова много иновации, защото те не само, че не генерират обществено богатство, а изземват такова.

*

vanilla

• **
  • 1578
« Отговор #1232 -: Юни 10, 2010, 08:59:47 am »
тоза икономическа система е наложена от разни дето искат да дърпат конците на целия свят....и "възпитават" хората да са консуматори, измислят им всякакви залагалки, за да ги занимават и да ги отклоняват от правия път.....
тези злите създават хаос, глад, мизерия....и не оставят избор на хората.... :( :'(
на последък много се замислям за всички тези неща, които ни правят лоши хора......незнам от какво точно е, но ми става много гадно чак ми се доревава...особено като виждам как хората сами се забатачват още повече....и се чудя кога ще се променят нещата... :( :73: :03:

*

Uran

• 6041
« Отговор #1233 -: Юни 10, 2010, 09:56:08 am »
Aми замисли се последните 15-ина година какви нови "бирници" се появиха:такси мобилни телефони (нарочно множествено число-разл. оператори, а и за всеки член от семейството)- това е разход, който практически преди 15 години не е съществувал; интернет; кабелна;подръжка на  семейна/и кола/и;такси по банкови сметки и кредитни/дебитни карти...като добавим и значително увеличеното данъчно бреме ..картинката изобщо не е розова.
Не се заблуждавайте, не съм сиромахомил.

*

kaily

• 5145
« Отговор #1234 -: Юни 10, 2010, 11:23:31 am »
Е не е точно така, интернетът е до 30 лева на месец и замества всички останали забавления за сиромасите. Тук и книги четеш, и филми гледаш, и срещи с приятели си правиш, и всичко.
А джиесемите гълтат по 5 лева на месец, далеч по-малко от предишните телефони.
Не са новите технологии спънка на прогреса.

Човешката алчност надмина всичко, а тази алчност е концентрирана именно у спекулантите. Всички говорят, че кризата е тръгнала от Уол стрийт. Откъде другаде да е? От всички тези деривати, дето банките там измислили, за да продават и препродават пари, задължения, кредити, всичко.
Ето, пак ви повтарям - навремето за парите е трябвало задължително да има златно покритие, демек колкото злато има в една държава, толкова пари може да сече. После отменили златното покритие и заложили стоково покритие - паричната маса в обръщение трябва да е толкова, колкото са стоките произвеждани в тая държава.
И после го ударили през просото и САЩ почнал да печата долари на поразия и без никакво покритие.
Не стига това, ми се появили и инвестиционните банки и измислили дериватите, да оставим дериватите, ако вложите в банката 100 лева, тя има право да даде 90% от тях като кредит, след това тия 90 лева така или иначе пак се връщат в банка, от тях тя дава още 90% или 81 лева кредит, после пак и пак...до 9 пъти повече пари отдава банката в кредити от парите, които действително са вложени. така се умножават виртуалните пари по най-елементарен начин. А когато банките почнат да търгуват с ипотеки, със суапове, с незнам си какво...аз съм играла на борсата 2 години, на форекс, валутната борса, имам добра представа какво е.
И вервайте ми, наистина никой няма нужда от тия спекуланти, там не се създава нищо, което да е от полза за останалото човечество, а от друга страна борсите налагат цени и правила на света.
Смешно е и е страшно виртуала да налага правилата на живот на реала.

*

Uran

• 6041
« Отговор #1235 -: Юни 10, 2010, 11:50:37 am »
Моб. телефони са повече от 5 лв. на месец за едно средностатист. с-во. Всички тези нови разходи ги сметни какъв % съставляват от нетния доход на 1 сем. Не е малък. Да не говорим, че най-големият бич за сем.бюджет са монополистите като НЕК (Еон, меон..),В и К, телекомуникациите.Не казвам, че съм изначално против новите технологии, но от определени стандарти априори няма нужда, но големите компании ти ги напутват и те лишават от възможност да ползваш нещо друго.
Ей какво чекнене имаше, за да набутат дигиталните касети- не стана тяхната.Блу рей формата-същата история. Сега гледам, че се пънат за 3Д, 4Д 5 незнам какво си.
Вземи ако искаш операцинните с-ми и по-новите им версии.
Приличаме на аборигените от ерата на Великите географски открития дето си продавали златото с/у лъскави стъкалца.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1236 -: Юни 10, 2010, 12:37:32 pm »
Мен ако ме питате, най-големият бич са монополистите.
И това ако не е спекула на държавно ниво, защитена със закон!
Да вземем сегашния ЕОН. Нормално ли е половин заплата в едно домакинство да отива само за покриване на разходите за ток!? Говоря за реалните заплати на средностатистическия българин в провинцията (вкл. и във Варна, голям град уж), а не за надутите като балон заплати в по-висшите йерархии.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

vanilla

• **
  • 1578
« Отговор #1237 -: Юни 10, 2010, 01:34:38 pm »
Мен ако ме питате, най-големият бич са монополистите.
И това ако не е спекула на държавно ниво, защитена със закон!
Да вземем сегашния ЕОН. Нормално ли е половин заплата в едно домакинство да отива само за покриване на разходите за ток!? Говоря за реалните заплати на средностатистическия българин в провинцията (вкл. и във Варна, голям град уж), а не за надутите като балон заплати в по-висшите йерархии.

Lillie за Е.ОН си много права...ама аз се чудя само нас във Варна ли ни лъжат и гърбят по този начин? :angry:

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1238 -: Юни 10, 2010, 01:38:52 pm »
Еми не е нормално според мен да плащаш по 80-100 лв. сметка за ток през топлите месеци, при все това, че почти не си готвя и още не пускам климатика. За един работещ бойлер, лаптоп и осветление.  :-\ Сега съм и без пералня и нося си прането в индивидуална пералня, т.е. вкъщи няма работещи електроуреди, които да хабят толкова ток.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

kaily

• 5145
« Отговор #1239 -: Юни 10, 2010, 01:47:49 pm »
С други думи - така нареченият корпоративен капитал.
Банките и те са вътре.
Банките и корпоративния капитал. Вързани са едни за други и разгониха фамилията на цялата човешка раса.
Та тях кой ги управлява принципно и какво им се пише от астро гл.точка?