Е не е точно така, интернетът е до 30 лева на месец и замества всички останали забавления за сиромасите. Тук и книги четеш, и филми гледаш, и срещи с приятели си правиш, и всичко.
А джиесемите гълтат по 5 лева на месец, далеч по-малко от предишните телефони.
Не са новите технологии спънка на прогреса.
Човешката алчност надмина всичко, а тази алчност е концентрирана именно у спекулантите. Всички говорят, че кризата е тръгнала от Уол стрийт. Откъде другаде да е? От всички тези деривати, дето банките там измислили, за да продават и препродават пари, задължения, кредити, всичко.
Ето, пак ви повтарям - навремето за парите е трябвало задължително да има златно покритие, демек колкото злато има в една държава, толкова пари може да сече. После отменили златното покритие и заложили стоково покритие - паричната маса в обръщение трябва да е толкова, колкото са стоките произвеждани в тая държава.
И после го ударили през просото и САЩ почнал да печата долари на поразия и без никакво покритие.
Не стига това, ми се появили и инвестиционните банки и измислили дериватите, да оставим дериватите, ако вложите в банката 100 лева, тя има право да даде 90% от тях като кредит, след това тия 90 лева така или иначе пак се връщат в банка, от тях тя дава още 90% или 81 лева кредит, после пак и пак...до 9 пъти повече пари отдава банката в кредити от парите, които действително са вложени. така се умножават виртуалните пари по най-елементарен начин. А когато банките почнат да търгуват с ипотеки, със суапове, с незнам си какво...аз съм играла на борсата 2 години, на форекс, валутната борса, имам добра представа какво е.
И вервайте ми, наистина никой няма нужда от тия спекуланти, там не се създава нищо, което да е от полза за останалото човечество, а от друга страна борсите налагат цени и правила на света.
Смешно е и е страшно виртуала да налага правилата на живот на реала.