МисКаприз, когато ми беше изтекла книжката и отидох да я сменям ми съставиха акт за просрочие, независимо, че дотогава не ме бяха засекли, но аз и не съм я ползвала съответно. Минималната глоба за документите е 20 лева, толкова и ми взеха. Сега и аз трябва да сменям лична карта и нарочно изчаквам да си изкарам от новите, но знам, че по същия начин ще се наложи да ходя да си правя акт в районното. Така поне ми казаха.
Не е така, мила! Има законоустановен срок за подмяна на личните документи, ако ти изтече валидността. за личната карта е 1 месец. През този един месец не подлежиш на наказание. След изтичането на този 1 месец вече подлежиш на наказание, но в рамките на 1 година, след което губи давност. Когато тази година изтече повече нямат право да те глобяват. Справка:
"Закон за административните нарушения и наказания". Така е и със здравните книжки.
Когато ти изтече валидността на задграничния паспорт, не си длъжна да го подменяш с нов, но си длъжна в 3 месечен срок да върнеш стария паспорт. Ако не направиш това-подлежиш на санкция. Но и това нарушение има давност 1 година. Със съпруга ми си бяхме просрочили задграничните паспорти с 3 години и не ни глобиха, когато отидохме да си вадим нови. Наш познат го глобиха, обаче понеже му притрябва спешно паспорта в рамките на тази 1 година, в която имат право да го глобяват (всъщност броиш 1 г. и 3 м. )
Дъщеря ми си изтърва срока за подновяване на задграничния паспорт. През лятото исках да я заведа в Одрин за рождения и ден, но установихме, че пастпортът е невалиден. Посъветвах я да изчака нарушението да загуби давност и тогава да си го поднови. За съжаление пропусна екскурзията, но нищо - това лято ще отидем....поне отърва глобата.