Здравей Гост

Темата на Небесна

• 534 Отговора
  • 83392 Прегледи
*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
    • Уникални подаръци за любими хора
Re:Темата на Небесна
« Отговор #280 -: Юли 02, 2010, 05:51:56 pm »
Между другото, тук разбирам, че се прави от суроватка.
Сещам се как правехме домашна извара - подквасва се прясно мляко с малко кисело и чакаш да се пресече и сгъсти. Слагаш го в една марля да се оттече. Само че сегашното прясно "мляко" от супермаркетите не става за нищо, вода и прахчета.

ма Лили като сложиш кисело мляко в прясно мляко това си е подквасване на прясно мляко. то става кисело, а като го сложиш да се оттече то става цедено кисело мляко  ;D ;D ;D  изварата се прави от суроватката. нашите баби и дядовци не са хвърляли нищо - всичко се е използвало. а иначе е вярно както казва Вижън, че млякото като се пресече с лимонтозу става кашкавал, само че аз не я знам технологията за него въпреки, че комшийката разправя, че ставало по-лесно от сиренето  :-\

- Бабо, да си барала хапчетата ми, с надпис "LSD" ?
 - Майната им на хапчетата. Иди да видиш к'ви дракони има в кухнята!

http://podaraciunikati.alle.bg/  http://darovenaprirodata.alle.bg/

*

Lillie

• 30532
« Отговор #281 -: Юли 02, 2010, 05:52:58 pm »
те на това у шоплуко му викаме катък, ама требва да му се сложи малко сиренце...

Не знаех  :-[, у нашенско това си е извара, домашна. Сирене не се добавя.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
« Отговор #282 -: Юли 02, 2010, 05:54:28 pm »
ох катък с печен пипер и чесънче мммммм супеееер  :rolleyes:

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
« Отговор #283 -: Юли 02, 2010, 05:56:37 pm »

да, и като се направи изварата, пак остава нещо, казват му цвик и то вече май се дава на прасето, ако не бъркам термините, и прасето прави пържоли за зимата, затворен цикъл, максимална ефективност!! ;D

аааааааааааааааа да, тая дума и комшийката я използва - цвик и той отива в кофата за прасето наистина  ;D ;D ;D

*

Lillie

• 30532
« Отговор #284 -: Юли 02, 2010, 05:56:50 pm »
ма Лили като сложиш кисело мляко в прясно мляко това си е подквасване на прясно мляко. то става кисело, а като го сложиш да се оттече то става цедено кисело мляко...

Странно, но като се закваси по тоя начин и оттече, не прилича на цедено кисело мляко. Нещо средно между извара и катък се получава.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
« Отговор #285 -: Юли 02, 2010, 06:01:38 pm »
ма Лили като сложиш кисело мляко в прясно мляко това си е подквасване на прясно мляко. то става кисело, а като го сложиш да се оттече то става цедено кисело мляко...

Странно, но като се закваси по тоя начин и оттече, не прилича на цедено кисело мляко. Нещо средно между извара и катък се получава.

ми сигурно щото е гъсто. домашното кисело мляко няма нищо общо с купешкото. значи като подквася овче мляко на вкус и гъстота става същото като заквасена сметана на данон  ;)

*

Lillie

• 30532
« Отговор #286 -: Юли 02, 2010, 06:02:36 pm »
Овчи продукти изобщо не мога да консумирам, повдига ми се от миризмата.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
« Отговор #287 -: Юли 02, 2010, 06:04:04 pm »
Овчи продукти изобщо не мога да консумирам, повдига ми се от миризмата.

ти не си у ред ма нашта  :o  то изобщо не мирише - и аз не мога да понасям да ми смърди на уфтсе, но млякото не мирише изобщо  ;D

*

Lillie

• 30532
« Отговор #288 -: Юли 02, 2010, 06:06:26 pm »
Значи само купешки овчи кашкавал смърди.  ;D Веднъж се обърках и взех вместо кашкавал от краве мляко овчи. Има специфична миризма, която не е за всеки.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Nebesna

« Отговор #289 -: Юли 02, 2010, 06:15:15 pm »
Значи само купешки овчи кашкавал смърди.  ;D Веднъж се обърках и взех вместо кашкавал от краве мляко овчи. Има специфична миризма, която не е за всеки.

Абе, баш си мирише...От дете не мога да я понасям тази миризма. А пък козето хептен мирише.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #290 -: Юли 02, 2010, 06:21:25 pm »
Сещам се, че като малка бях много кекава, баба ми специално вземаше козе мляко. Но не му помня мириса и вкуса на това мляко, отдавна е забравен вече. А овчето ми мирише и това е.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #291 -: Юли 02, 2010, 06:23:03 pm »
Аз много харесвам козето сирене на Президент.  :-[
Информацията не е знание. Знанието не е мъдрост. Мъдростта не е истина.

*

holanda

« Отговор #292 -: Юли 02, 2010, 06:25:44 pm »
чела ли си "парфюмът" на патрик зюскинд- когато създаде миризмата, която му беше нужна, за да замирише на човек
sorry за спама,но тази книга и Клетниците са ми много любими  :-[

*

sunrain

• 6710
« Отговор #293 -: Юли 02, 2010, 06:29:20 pm »

те на това у шоплуко му викаме катък, ама требва да му се сложи малко сиренце, па може и печена чушка и те тогава ше ти изпие ракията.. ;D

Е това го обожавам, аз си правя различни варианти. Нямаш си какво да говориш сега.  ;D А така. Сега прочетох и за на майка ти сиренето и вече припадам окончателно.

Принципно и аз овче не мога да ям, но зависи, бих се постарала, ако е домашно. Ям сирене такова от време на време.     
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

Nebesna

« Отговор #294 -: Юли 02, 2010, 06:33:52 pm »
Аз много харесвам козето сирене на Президент.  :-[

Те купешките не мЕришат баш като домашните, бе мила.
Аз съм гледана на село при баба и им знам натуралните миризми.
Пила съм прясно мляко направо издоено от овцата. А баба ходеше да взема мляко от една крава от селото, че било по-леко за детското стомахче. И пилешката супа не мирише като супата от купена кокошка. който е израстнал в града не може да понася селска супа.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #295 -: Юли 02, 2010, 06:35:37 pm »
Съни, ако решиш да посетиш онези магазини, вземи си руски сладолед да пробваш, има много видове и страхотни вкусове - "Морожение сливочное", "Мороженое пломбир" и т.н. Ако си любител на сладоледа, де. И няма нищо общо с тукашния сладолед. Мога да не ям плодове и зеленчуци, но без сладолед не мога.  ;D
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Nebesna

« Отговор #296 -: Юли 02, 2010, 06:36:40 pm »
Съни, ако решиш да посетиш онези магазини, вземи си руски сладолед да пробваш, има много видове и страхотни вкусове - "Морожение сливочное", "Мороженое пломбир" и т.н. Ако си любител на сладоледа, де. И няма нищо общо с тукашния сладолед. Мога да не ям плодове и зеленчуци, но без сладолед не мога.  ;D

Зная 2 такива магазина във варна, но още не съм влизала в тях. Пускат руска музика пред входа...

*

Lillie

• 30532
« Отговор #297 -: Юли 02, 2010, 06:37:56 pm »
И пилешката супа не мирише като супата от купена кокошка. който е израстнал в града не може да понася селска супа.

А патешко яли ли сте?
Още пазя спомена от детството. По-мазно е от пилешкото, да, но беше много вкусно.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

sunrain

• 6710
« Отговор #298 -: Юли 02, 2010, 06:40:10 pm »
Аз нали знаеш, че не съм много по сладкото, но ако по-натюр се усеща, бих опитала. Специално съм любопитна за вкусовете, за които разказваш. Ще го посетя непременно този магазин. Може и други неща да си харесам.  ;D Ох.  :P

Да споделя нещо.
 От доста време наблюдавам как ми видоизменихте ника.   :rolleyes:  Мисля, че Марая първа почна с нейния оптимизъм и заложи на слънцето в мен, затвори очи за дъжда.  :P В един момент това се превърна в тенденция. Чуда се дали ми се нрави, но по-скоро взех да се притеснявам, че нали баланса е важен, а нещо много наклониха везните на Съни, пък Рейн остана на заден план.  :86:    
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

Nebesna

« Отговор #299 -: Юли 02, 2010, 06:40:16 pm »
И пилешката супа не мирише като супата от купена кокошка. който е израстнал в града не може да понася селска супа.

А патешко яли ли сте?
Още пазя спомена от детството. По-мазно е от пилешкото, да, но беше много вкусно.

И пуешкото е страхотно. Готвила съм пуйка с кисело зеле и портокали. В къщи ставаха големи купони по празниците и големи трапези - събирах всичките си кумци (като семейство сме кумували 2 пъти) и кръстниците ни....Още я споменават тази новогодишна пуйка. Дядо беше ни я дал за Нова година.