Здравей Гост

Темата на Небесна

• 534 Отговора
  • 83235 Прегледи
*

sunrain

• 6710
Re:Темата на Небесна
« Отговор #180 -: Февруари 13, 2010, 08:43:51 pm »
Коментирахме Е-тата по-назад в темата. Затова пускам един линк тук, че моя списък го нямам в електронен вариант се оказа.

http://zoya.bg/kukuriak/%D0%B5-%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5/
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

Nebesna

« Отговор #181 -: Февруари 13, 2010, 09:21:45 pm »
О, много ти благодаря!

« Отговор #182 -: Февруари 14, 2010, 09:08:02 am »
          ;D През 2001г. реших, че трябва да замина за Мармарис и да си намеря работа...Реших и го сторих...Доста се лутах, но когато човек рискува - все от някъде му се подава ръка.  ;D Първата работа, която си намерих беше в Ичмелер в "Марти- Ла Перла"...3 дена. Когато тръгвах за там знаех само, че братовчед ми рисува някъде в Мармарис и нищо друго, но аз бях твърдо решена да го намеря. Преди да замина от Измир за Мармарис, се оказа, че на братовчедка ми гаджето е наело СПА-то в един хотел...Та тя ми предложи той да ми помогне в моето търсене...Преди да се кача в колата за Мармарис с приятеля на братовчедка ми, дойде негов братовчед .....погледнахме се в тъмното....и нещо в неговите очи ми взе дъха....Впоследствие успях да открия братовчед си, работа си намерих точно, когато бях на ръба на отчаянието. И когато се похвалих че имам работа, приятелчетата веднага ми предложиха същата работа, веднага напуснах големия хотел и се прехвърлих при тях /вече бях влюбена/ и обекта живееше заедно с моите другарчета...Тааа, Мармарис, Мармарис, обичам това място - изкарах си страхотно лято и накрая преди да си замина окончателно /мислех си че повече никога няма да се върна/ прекарах една романтична вечер с обекта на любовта ми. Осъзнах, че го обичам в мига в който потеглих за България...Те така и до ден днешен сме приятели...Малко офф топик...но се размечтах нещо - нали е и Валентински ден  :wub:  :58:

« Отговор #183 -: Февруари 14, 2010, 09:30:33 am »
 ;D от нашите. Но че тамошните са любовчии, няма спор. Абе карат те да се чувстваш специална. Понеже са ебливо племе, но са кавалери и не го приемат точно като бройкане, а като завоюване на трофеи. Явно това ги отличава.
   Има едно местенце между Мармарис и Бодрум - там живеят художници, поети и писатели. Красота ...залив, отсреща канарата на планината, плажа с палмите, зимата всяко дворче го краси лимони и портокали отрупани с плодове... хибискуса оградите на градините....

*

Nebesna

« Отговор #184 -: Февруари 14, 2010, 10:15:47 am »
и аз да се подредя на опашката с въпросите:Небесна,как успя да се измъкнеш от тази връзка с тези Сатурново Плутонови аспекти защото от собствен опит знам че много трудно?Ще се радвам да ми дадеш някой съвет!  :58:

Не позволявай да си мисли, че може да те покровителства.
Целият маниер на действие на тези хора е да СЪЗДАВАТ ЗАВИСИМОСТИ.

« Отговор #185 -: Февруари 14, 2010, 10:16:43 am »
Небесна, как тълкуваш куинконсът в хорар?  :blink:

Първо трябва да е сходящ, за да се отчете като аспект. Гледам дали е образуван от благотворни или злотворни планети. При всички случаи куинсконсът изисква съобразяване с дразнещи обстоятелства, чиито изход зависи от вида на образувалите го планети. При благотворни планети вероятността за положителен изход е налице, но ще трябва да се извършат някои промени. При злотворни планети - въпреки промените изходът няма да бъде удовлетворителен.

Благодаря, Небесна.

В случая става въпрос за квинконс на Венера и Сатурн-ретрограден. А двете са сигнификатори на въпроса и питащия.
Ето тук бях пуснала хорар. http://astrosite.org/forum/index.php/topic,3460.1500.html
Информацията не е знание. Знанието не е мъдрост. Мъдростта не е истина.

*

Nebesna

« Отговор #186 -: Февруари 14, 2010, 10:34:53 am »

Благодаря, Небесна.

В случая става въпрос за квинконс на Венера и Сатурн-ретрограден. А двете са сигнификатори на въпроса и питащия.
Ето тук бях пуснала хорар. http://astrosite.org/forum/index.php/topic,3460.1500.html

Отговорих ти в хорарната тема.

*

Nebesna

« Отговор #187 -: Февруари 14, 2010, 01:53:13 pm »
Да простиш и да ти бъде простено!

Това е начинът, по който се завръщаме от отчуждението към сближението, от враждебността към любовта. Да простиш, не означава да махнеш с ръка към недостатъците или грешките на другия, а прощавайки му, да му засвидетелстваш  отново доверие, внимание и уважение. Прошката не бива да се прави с безразличие. Тя не може да е искрена, ако  приемеш молбата за прошка с презрение или цинизъм. Тя е висша форма на  благородство и великодушие. Тя е ценност, проповядвана векове от християнската религия. Ненапразно в този ден на Сирни Заговезни, църковните служители молят за прошка християните, за да им прости и на тях Господ.

В днешното трудно време на отчуждение между хората, имотни спорове между близки и роднини, домашното насилие, засилената агресия в обществото, искрената прошка е особено актуална. Но истински може да прости или да помоли за прошка само човек, чиято съвест е будна. Ако нашата съвест, скрита дълбоко в нашето съзнание, не поражда угризения и желание да бъде чиста и спокойна, то тогава жалко за нас.

Ако всеки (а ние сме вече зрели хора), се огледа около себе си и си направи една равносметка, ще стигне до извода, че много пъти в този живот е бил нагрубяван, обиждан или  накърняван волно или неволно от най-близките си хора – деца или роднини. Успееш ли да им простиш искрено грешките, ти постигаш духовно равновесие и спокойствие за себе си, а с тях запазваш добрите си взаимоотношения. Много пъти се стига до конфликти между близките. Ако по-възрастният, като по-разумен, не прости, остава сам със разяждащата го съвест, че другите са виновни, а той – прав. Е, може и да е прав, но е пропуснал момента да прояви великодушие и мъдрост и да заздрави пропуканите човешки взаимоотношения.

Затова може би, днес доста често чуваме за някои възрастни хора, изрази от рода на: “Те, децата му, не го поглеждат, какво толкова искат от един възрастен човек?”. А запитвали ли сме се защо?

Ако се случи така, че някоя постъпка на децата ни е обида за нас, или непростима грешка, робувайки на своето его и наранената си гордост, ние възрастните не винаги постъпваме правилно. Замисляли ли сте се до какво може да доведе нежеланието да простиш на децата си? До обтягане на отношенията, до прекъсване на нормалното общуване с тях, до изолация от внуците, до липсата на възможност да покажеш любов и да получиш любов от близките си хора. До  страшна и тъжна самота, на която сам си се обрекъл, поради егоизма си.  

На мен това ми звучи страшно, защото прошката е не само християнска добродетел, гя е велико човешко качество, което разкрива нашата доброта и великодушие. Прошката може да има чудодейната сила да запази добрите взаимоотношения между хората. Прошката е правото на възрастния да покаже своето благородство и разум, когато неговите деца или роднини са сгрешили и желаят да поправят това. Прошката е желание да простиш и да ти бъде простено. Прошката е духовно пречистване и равновесие.

Нека спазим традицията, която ни проповядва християнската религия на  Сирни Заговезни. Нека повече хора обърнат поглед вътре в себе си и си направят равносметка  - кому да простят и от кого да поискат прошка. Това е като ден за размисъл - за вината и чистата съвест. Когато поискаме прошка, ние пречистваме себе си от допуснати грешки. Когато простим на някого, ние сме проявили великодушие към вината на другия, надмогнали сме себе си. Така осъзнаваме, че сме запазили добротата си.

Иска ми се да вярвам, че в този ден  на прошка, всеки един от нас ще спази традициите и ще намери  сили да произнесе заветните думи, предавани от поколения на поколения: “Прощавай, за допуснатите грешки!” и ще получи най-искрено: “Простено да ти е, Господ да ти прощава!”

*

Nebesna

« Отговор #188 -: Февруари 14, 2010, 02:12:40 pm »
ПРОШКАТА

www.sfintii-arhangheli.ro

Дефиниция:

• Прошката е начин да опознаем Господ и да бъдем като Него;

• Прошката е съзнателен процес и убеждение на душата;

• Доброволен и свободен акт;

• Свободен процес, който освобождава;

• Обновява прекъснати отношения;

• Прекъсва лавината от реакции, предизвикани от болката;

• Предлага силата за преодоляване на негативните чувства или емоции, предизвикани от болката;

• По-скоро е проблем между човек и Бог;

• Извор на Благодат и освобождаване от негативната сила на обидата, злопаметността, самосъжалението, горчивината, самооправдателното държане, прикриване на истинската идентичност;

• Бог е готов да ни прости и да ни обича без никакви условия; затрудненията идват от наша страна, от нашата неспособност да се оставим да бъдем обичани.

За да разберем прошката е необходимо:

• Да си дадем сметка за собствената си идентичност в Господа;

• Да осъзнаем, че сме хора, което означава: че сме сътворени по Божий образ и подобие, че сме творение различно от Бога и сме зависими от Него, че сме призовани да бъдем съработници на Бога;

• Човек съществува само във връзка: с Бога, със себе си, с ближния;

• За падналия човек връзка означава мястото, в което: е обичан и обича, е нараняван и наранява, може да расте и да се излекува, прощавайки като Бог и приемайки прошка с признателност;

• Да осъзнаваме съществуването на доброто и злото и това, че сме заобиколени от последствията от злото, съществувало преди нас;

• Да разберем, че потъмнената ни природа ни притиска и можем да се освободим единствено чрез Божията благодат;

• Да открием, че Бог ни прощава и ни дарява прошка като начин за изцеление на раните на сърцето и възобновяване на отношения.

Човек е различен от Бог

• Бог: Творец на всичко видимо и невидимо; Абсолютно съвършен; Обича съвършено; Обича безусловно; Влиза в лична връзка с всеки човек по отделно; Не си престъпва обещанията; Следва интереса на всеки един човек.

• Човек: Създаден е от Бог; Има нестихваща жажда по Абсолюта и съвършенството; Обича несъвършено; Обича с условия; Не е в хармония с всички хора, но се стреми към това; Престъпва си обещанията; Егоист и своенравен.

Значение на прошката:

• Лекува душата и оправя отношенията. Ключ към истинското здраве на човека;

• Неочакван лек на любовта против несправедлива болка;

• Отваря врати към възможностите в живота;

• Дава сили чрез освобождаване на блокираната от омраза и обида енергия;

• Помага да се противопоставиш на отрицателната действителност;

• Нямаш вече нужда от обида и омраза, защото, отказвайки се от битката, ти нямаш нужда от армия.

Когато си решил да простиш:

• Не се спирай. След като си решил да простиш, ще разбереш, че чувстваш нещо различно от това, което си мислел, че ще почувстваш;

• Не се плаши. Състоянието на обида може да продължи и след като си простил, тъй като на чувствата, породени от болката, им трябва време да угаснат. Изживей ги, прощавайки;

• Искай прошка за твоята вина;

• Мисли, че проблемът е по-скоро между теб и Бог, отколкото между теб и този, който те е наранил;

• Имаш нужда от приемане и разбиране на собствените чувства без да си воден от тях;

• Започни, откъдето можеш, и остави прошката да си свърши работата в процеса на лечение с Божията благодат.

Домашно:

1. Направете списък с нещата, които сте простили на този, който ви е наранил.

2. Направете списък на нещата, които са ви простили.

3. Направете списък с нещата, които не бихте могли да простите. Ако ви е трудно да ги запишете, поставете символи.

4. Направете списък с нещата, които мислите, че не могат да ви бъдат простени.

5. Направете списък с нещата, които вярвате че никога не бихте могли да простите.

6. Кое смятате ви пречи да простите всичко това?

Сесия 2: Какво не е прошката

Прошката не е забравяне

• Така наречените “забравени” рани са неосъзнато “забравени” и това продължава да измъчва хората. За да се излекуват, е необходимо да бъдат осъзнати.

• Прошката лекува емоционалните рани. Припомнянето на случката поражда неприязън. Но вече не страдаме. Спасителят е възкръснал със следи от раните, но вече не е усещал болка.

Прошката не е само незабавен акт на волята

• Повечето се чувстват виновни или обвиняват другите за това, че не им прощават веднага. Но прошката не е героичен акт на волята, с който премахваме неприятните емоциите, а е акт на цялото ни същество, в който участва цялата ни страдаща сила: душата, ума, волята.

• Който прескача етапите на емоционалните промени и лечение, прави само превръзка на инфектираната рана. По този начин раната би могла да се инфектира повече.

• Чувството на гняв и на вътрешна несправедливост са част от процеса на прощаване.

• Има нужда от време и за лечение, и за прошка. Не трябва да ускоряваме това, което става в нас.

• Трябва да различаваме чувството на гняв от желанието за мъст, фантазии, свързани със “справедливост”, която искаме сами да раздадем и т.н.

• Гневът е силна емоция, воля на сърцето, която Господ ни е дал, за да можем да опазим целостността си. Не гневът е грях, а омразата и страданието, които може да предизвика. Гневете се и не грешете, казва Господ.

• Важно е да вземем решение да не си отмъщаваме по никакъв начин. Отмъщението е безполезно и опустошително. Има нужда от вътрешен мир, емоционален.

Прошката не значи извинение

• Да извиниш, означава да не смятаме за отговорен този, който ни е обидил. Когато някой ни направи някакво лошо без да иска или без да знае, няма за какво да ни иска прошка, но трябва да ни иска извинение.

• Ако някой е искал да ни стори зло и е искал да ни нарани, вече не става въпрос за извинение. Причината да извиним този, който ни е обидил, се основава на смекчените обстоятелства, предложени от миналото или други обстоятелства. Но никаква предумишлена вина, дори и обяснена, не би била извинителна. Тя може да не бъде дори простена. Когато Моисей моли Господ да прости на народа, Той отговаря, откривайки му, че е: “Господ, Господ, Бог човеколюбивий и милосърдний, дълготърпеливий, многомилостивий и истинний, Който пази (правдата и показва) милост в хиляди поколения, Който прощава вина, престъпление и грях, ала не оставя без наказание...” (Изход 34:6-7).

Прошката не е синоним на сдобряването

• Прошката се отнася до факта променил отношенията. Сдобряването е следствие от прошката, но не е задължително. Ако след приемане на прошката, чувстваме, че чрез сдобряване отношенията ни не биха се променили, е по-добре да откажем просто и ясно сдобряването, за да запазим мира. Мирът означава да не отмъщаваш и да не искаш отмъщение. Мирът и любовта на неприятелите не предполагат приятелство.

• За нещастие много хора се сдобряват без да са си простили един другиму обидите, за да не “безпокоят мъртвите”. Но без признаване и назоваване на болката, която сме причинили или почувствали, не съществува истинско сдобряване. Истината трябва да се говори.

• Сдобряването предполага прощаване, а прощаването предполага изричане на истината.

Прошката не се налага

• Прошката е действие на любовта. Човекът, който прощава, трябва да се ангажира по свободен начин с избора, който е направил, без да има претенции към този, комуто прощава.

• Може да искаме да бъдем обичани от човека пред нас в гнева от лошите постъпки, но не можем да претендираме за това.

• Прошката се дава, иска се, но не се изисква.

Прошката не е отказ от това, което ти се полага

• Прошката не изключва истината. Прошката към крадец не е освобождаване от връщане на откраднатото.

• Прошката не анулира последиците от причиненото зло или изказана лоша дума. Прошката не е акт на правда, а любов и реабилитация на виновния. Това означава да не смесваме злодеятеля с греха.

• На кръста Спасителят е осъдил греха, който носим, но нас не ни е осъдил заедно с греха.

Прошката не променя другия

• Когато прощаваме, наистина се случва нещо необикновено, но с този, който прощава, а не с комуто се прощава. От прошката и той може да почувства чудото и може да си промени отношението или държанието, но силата на прошката се проявява в нас. Нас лекува, на нас ни дава мир, на нас ни дава сила да се молим за другия.

• Не трябва да прощаваме, очаквайки промяна в другия.

Спънките по пътя на прошката

1. Падналата природа и покварената и сила.

• За падналия човек е естествено да не прощава на този, който го е наранил с нещо, и да се опитва да раздава “справедливост”. Казано иначе: Гневът се използва, за да се чувстваме и показваме силни. Без гняв човекът може да се почувства обезоръжен и уязвим.

• Прошката изнася болката на преден план, за да бъде излекувана. Възприемането и приемането на болката е условие на прошката.

2. Сваляне на обвинение чрез оправдателно държане.

• Прошката не означава извинение на държанието, което ни наранява.

• Има нужда от ясна преценка на случилото се.

• Има нужда от отговорност, която да се прояви в необходимия момент.

3. Смесване на прошката със забравата.

• Миналото моделира човека и решенията, които той взима.

• Да забравиш, означава да оставиш тези, които са те наранявали да продължават да го правят.

• Има нужда от асимилиране на болезнените случки.

• Можем да прости без да забравяме.

4. Връзката на прошката към някого със съжалението към него.

• Прошката е изцяло акт на този, който прощава. Тя не зависи нито от разбирането, нито от държанието, нито от съгласието на другия.

5. Мисълта, че трябва да се заслужи прошката.

• Прошката винаги е безплатен дар, не се заслужава.

*

Nebesna

« Отговор #189 -: Февруари 14, 2010, 05:42:13 pm »

*

Nebesna

« Отговор #190 -: Февруари 21, 2010, 07:15:09 pm »
Да ви кажа какво ми се случи. Моя съученичка от медицинския колеж ми се обади вчера, за да ми каже, че я издирила друга наша съученичка, чрез неин приятел в Пампорово, по чиста случайност. Онзи я набрал по телефона и двете се уговорили тя да дойде до Варна този петък, за да се видим, а тя поела ангажимента да осигури и моето присъствие. С това момиче бяхме много близки, докато учехме в университета. Аз родих в последната година от следването, а тя много се радваше на бебето и му подари един голям Мики Маус. После си загубихме дирите....Тя ни покани да отидем за една седмица при нея на планина. Ще прати шофьор да ни вземе от Варна. Планирали сме да обикаляме планините и пещерите.

Ето как ми подейства транзитен Юпитер в 3-ти дом (пътувания, съученици) в сходящ съвпад с моята Венера - съуправител на 9-ти. А най-интересното едната от тях е зодия Риби, а другата-Дева, а аз имам Риби-Дева по оста 3/9.

Слагам картата за 05.03.2010г. денят, в който се очаква да отпътуваме от Варна. Гледах, гледах тази карта за началото на м.март и се чудех какво ли ще ми се случи, а то дори и в най-богатото си въображение не бих предположила, не само че ще срещна хора от миналото, а и че ще им гостувам, че и планините ще обикаляме.

« Отговор #191 -: Февруари 21, 2010, 07:25:07 pm »
Приятно изкарване и хубави снимки да ни донесеш, Небесна!  :clap:
Информацията не е знание. Знанието не е мъдрост. Мъдростта не е истина.

*

Nebesna

« Отговор #192 -: Февруари 21, 2010, 08:20:27 pm »

О, да непременно ще донеса. Ще си умра от кеф да правя снимки с новия си фотоапарат. Станала съм голям фен на фотографията. може да има планински минзухари по това време.

*

sunrain

• 6710
« Отговор #193 -: Февруари 21, 2010, 08:22:17 pm »
Ауу, направо невероятно. Точно тия дни си мислех как ми се ходи из планините. Да си изкарате много добре и наистина после снимков материал да носиш.  :blink:
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #194 -: Февруари 21, 2010, 10:47:47 pm »

О, да непременно ще донеса. Ще си умра от кеф да правя снимки с новия си фотоапарат. Станала съм голям фен на фотографията. може да има планински минзухари по това време.

имаше страхотен сняг оня ден на пампорово. :blink:
за минзухарите , ще ти се наложи следващ вояж към средата на април ;D

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

« Отговор #195 -: Февруари 22, 2010, 07:39:14 pm »
благородно ти завиждам Небесна, весело изкарване и да не ни забравиш  ;)
Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички...
Истински свободен е този, който няма нужда да прави избор...

*

Nebesna

« Отговор #196 -: Март 09, 2010, 10:11:56 pm »
Поздрави от Банско!

*

Nebesna

« Отговор #197 -: Март 09, 2010, 10:17:57 pm »

*

Nebesna

« Отговор #198 -: Март 09, 2010, 10:23:16 pm »
Много хубави механички има в Банско. Това е механата "Дедо Тасе"

« Отговор #199 -: Март 09, 2010, 10:23:57 pm »
Небесна разплака ме толкова хубава си е Пирин планина много поздрави от мен на родния ми град! :88:
Докато дишаш...надявай се!