Правя подтема на темата хорарен въпрос, тъй като ми се иска тук да наблюдаваме развитието на взаимоотношенията по казусите, които сме разисквали. Кратко въведение в теорията, а довечера ще поставя и карти с примери.
Както във всички раздели на астрологията, така и в хорарната астрология въпросите, свързани с партньорските взаимоотношения заемат голям процент от работата с клиенти. “Ще се оженя ли?”, “Ще се разведа ли?”, “Партньорът/ката ми среща ли се с друг/а?”, “Ще срещна ли някой друг?”, “Дали тази връзка ще е подходяща за мен?” – практикуващите хорарна астрология често чуват подобни въпроси.
Обикновено кверентът (питащият) е символизиран от 1-ви дом, управителя му и Луната. Взаимоотношенията, в която и да е област (бизнес или емоционални, основани на симпатия или антипатия) са показани от 7-ми дом и управителя му. Всяка планета, която се намира в тези домове, и особено ако е близо до куспидите, може да се счита за ко-сигнификатор. Такива планети често дават допълнителна представа за физическия облик или за особени характеристики.
Освен основния сигнификатор, Уйлям Лили съветва да гледаме Слънцето като общ сигнификатор за мъжа и Венера като общ сигнификатор за жената. Някои текстове като труда на Дарио от 16 век също така съветват за ко-сигнификатор на питащия да се вземе планетата, с която последно Луната е направила съвпад. Такъв ко-сигнификатор за човека, с който е свързан въпроса, трябва да е тази планета, с която Луната предстои да се апликира (присъедини). Всеки хармоничен или напрегнат аспект на тези две планети ще окаже влияние върху взаимоотношенията в двойката.
5-ти дом – мястото, където Венера е “в радост” – често бива наричан дома на любовните афери, тъй като традиционно се свързва с удоволствията, насладите, любовта и подаръците. Когато Луната или основният сигнификатор се намират в 5-ти дом, това предполага много силна страст или удоволствие във връзката, но не винаги предвещава дълготрайно обвързване.
Основните фактори, които трябва да се гледат при въпросите, свързани с взаимоотношенията са следните:
§ Хармоничен аспект между управителите на 1-ви и 7-ми дом показва желание за връзка. Тригонът и секстилът, когато са апликиращи, са много обещаващи, особено когато двете планети са във взаимна рецепция. Ако няма апликиращ аспект между двете, “предаването”[1]или “събирането на светлината”[2] могат да дадат същия резултат и често са подкрепени от трети фактор (още повече, ако Луната е в 10-ти дом).
§ Ако апликиращият аспект между сигнификаторите е квадрат или опозиция, или “предаването на светлината” е образувано от такива, но сигнификаторите са във взаимна рецепция, връзката е възможна, но ситуацията е много трудна и с обстоятелства, които възпрепятстват взаимоотношенията. Когато няма рецепция, този тип аспекти сам по себе си обещава добър резултат.
§ Апликиращ аспект на Слънцето или Луната с Венера, ако и двете планети, формиращи аспекта са добре разположени и силни по есенциални качества[3], сочи за развитие във връзката.
§ Развитието е най-благоприятно, когато сигнификаторите се намират във водни знаци (Рак, Риби, Скорпион), или в места, където Венера притежава качества.
§ Управителят на 1-ви в 7-ми дом предполага, че кверентът е този с по-силното желание за връзка от двамата. И обратно – управителят на 7-ми в 1-ви дом показва, че е по-голям интересът от страна на другия във връзката.
§ Ако управителят на 7-ми се намира в 7-ми дом, и особено ако планетата е в екзалтация или на трон, сочи, че този, за който се отнася въпроса, не е много заинтересуван от кверента.
§ По-бързата планета обикновено показва кой от двамата е по-привързан и предразположен към развитието на връзката.
§ Когато няма аспект между сигнификаторите на двамата, “предаване” или “събиране на светлината”, няма и връзка. Също така ако преди сключването на аспект се появи пречка – намеса на друга планета или ако един от сигнификаторите се обърне ретрограден, връзката ще бъде прекъсната от човека или ситуацията, които планетата вмешател символизира.
§ Уран символизира раздразнение, разногласия, раздяла и развод; Марс –спорове, конфликти и насилие; Нептун – лъжи, заблуди и самоизмама.
§ Луната е символ на съпругата; Венера – на любимата; Марс – на младия мъж; Слънцето – на улегналия мъж; Сатурн – на зрелия или по-възрастния мъж, фигурата на бащата.
Дебора Холдинг