Здравей Гост

лунарите и вашите впечатления от тяхната събитийност

• 286 Отговора
  • 50447 Прегледи
*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
имало е такава тема , през 2006г.
пускам тази , ако имате впечатления да ги споделите....
според мен лунара е много показателен .

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Milkyway

• 3770
Изследвали ли сте това, да видите къде се пада слънчевото затъмнение в месечният лунар?
И изобщо има ли такава практика,показателно ли е за нещо?

*

Ronia

• **
  • 1557
Намерих си тази стара тема, не видях по-скорошна, а аз си пускам лунари и ги гледам редовно. Не всички са значими, но този месец има интересни неща и понеже част от тях знам, мога да кажа какво отразяват, а за осите специално имаше чуденки в други теми :)

Обърната ос ИЦ/МЦ - доскоро много ме тормозеше прочита, но вчера прочетох най-накрая нещо, което схванах. Обърнати оси обикновено индикират сфера в живота, която е обърната наопаки з апериода. Сътоветно сферата е тази, индикирана от оста. В този лунар е много нагледен примарът - понеже обхваща времето до средата на август, а моят син заминава в началото на месеца на ваканция с баща си, логично домът ми и статусът ми (който в момента е най-вече "майка"), заминават с главата надолу. Всичко вкъщи ще бъде съвсем различно. И, естествено, ще бъда и малко уязвена и тъжна. Много точен аспект на лунара.

Новолуние в лунарен 12ти - да, тъжен, емоционален, труден месец, вече си личи. Отсъствието на детето ще е още една капка в чашата. Много ретроспекции по отношение партньорства (Луна и Слънце съуправители на натален 7ми).

Обаче, Парс Фортунае на Асц в 7ми лунарен, Юпитер на К5 и лунарен У5, Венера в лунарен 5ти, У3 и У10 дават индикации, че няма да е все кофти и вероятно ще има и приятни моменти, може да пътувам наблизо някъде, може да завържа полезни контакти и надалеч. Марс във 2ри соларен върху Плутон, енергия в търсене на материална трансформация и сигурност. Пари от другите (Уран в 8ми соларен, У7).

Ronia,много се радвам,че си я намерила тази тема. :wub: Преди няколко дни и аз реших да пробвам с лунарите,да видим какво ще покажат.И искам да ви попитам как бихте интерпретирали лунарни ИЦ-МЦ върху натални 8-2домове? :-\ Лунарна Венера на К11нат.?
Слагам и лунара.
« Последна редакция: Юли 28, 2012, 10:02:47 am от MoonLight »

*

Ronia

• **
  • 1557
MoonLight , аз нямам наблюдения в лунар да работят съвпади с куспидите, само едрите риби - съвпади на планети и с ъгли, позиция на Луната и Асц.

MayFlower , на мен най-накрая ми се изясни. Например, синът ми има в солара си МЦ върху АЦ и ИЦ върху Дц. Значи, което ще се обърне надолу с главата ще е статусът, положението му в собствените му очи от една страна - може да се сблъска с външно влияние, което да го уязви или да подложи самооценката си на преоценка, заради желание да блесне; и от друга сигурността му, домът, корените, аз и отношенията с всичко това ще претърпят промяна. Прилича на порастване.

Мунданните прогресии трудно се проследявата, че са дълги, но ще потърся и аз да видя.

*

Asol

• 4140
Лунарът е показателен, но не сам по себе си. Първият дом на лунара спрямо натала може да показва по-актуалните теми за месеца.

За месечни прогнози също може да се прави мини - солар - разположението на Слънцето на неговите натални градуси, но в различните знаци.

*

Asol

• 4140
Знаех си, че в архивите на форума има интересни неща по въпроса, които споделям от практическа гледна точка.  :blink:

Lunar Return

Или "как да интерпретираме Лунните завръщания?"

Какво всъщност е Лунно завръщане? Всеки месец, Луната се завръща на точната си позиция по знак, градус и дом в наталната карта. По същия начин като при слънчевите и прочие завръщания се отчита реалното местоположение на индивида в деня на завръщането (въвежда се “current place of residence”).

Какво може да ви каже Лунното завръщане за вас? Лунарът презентира емоционалния фон през текущия (или предстоящ) период от около 28 дни и планетите в картата на лунното завръщане добиват донякъде емоционална окраска. Той бележи определени акценти и планетни енергии, които ще ви въздействат през периода на завръщането. Може ли Лунарът да ни подскаже какви събития предстои да ни се случат – да, но в контекста на емоционалното им „звучене” и ефект, по който ще ни въздействат през текущия период.

Не забравяйте, че Лунното завръщане показва каква психологическа настройка ще имаме и как, по какъв начин и в каква степен ще се манифестират планетните енергии във всекидневния ни живот. Лунното завръщане – запомнете – не е „предсказание” по кристална топка, Таро или прогноза на база биоритми. По-скоро е „моментна снимка” на това, което можете да очаквате като предстоящи преживявания и възприятийни нагласи в рамките на месеца, за който се прави Lunar Return карта, детерминирани от текущата планетна картина. Независимо, че някои мажорни транзити са с по-дълготрайно въздействие като, например, транзитите на външните планети към вътрешни (лични), в картата на Лунното завръщане тези планетни връзки се отчитат като текуща транзитна ситуация, особено ако аспектират важни радикални точки или ъглите в наталната карта или в тази на лунното завръщане.

Вътрешни (тъй наречените „лични”) планети са Слънцето, Луната, Меркурий, Венера и Марс, външни са Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон. В картата на Лунното завръщане Луната неизменно ще заема радикалната си позиция, но аспектите й се променят всеки месец. Домовете са от първостепенно значение в интерпретацията на Лунното завръщане, така също и лунарният Асцендент.

Първото нещо, което се отчита в картата на Лунното завръщане, е Асцендентът. Асцендентът ще ни покаже какъв ще е акцентът на индивидуално преживяване и по какъв начин се манифестира в емоционален план и в непосредственото обкръжение на индивида през текущия период, а също начина, по който ще сме склонни да интегрираме планетните енергии в зависимост от слънчевия знак. Оттам насетне, след като отчетем в кой знак попадат и каква позиция спрямо наталната карта заемат кардиналните ъгли в Лунара,  започваме да интерпретираме останалите части от лунния пейзаж – планети, аспекти, конфигурации, акценти и подчертани теми...

Не забравяйте, че по същия начин като при построяване на Solar Return  карта, от съществено значение е мястото, където ви „заварва” Лунното завръщане (т.нар. “current place of residence”).

Първо нека обърнем внимание дали Асцендентът на Лунното завръщане се намира близо до (съвпада с) някоя планета в радикса. Темите на планетата в съвпад с Асц биват акцентирани, излизат на преден план, във фокуса на вниманието ни през периода, за който се прави Лунар. Например, ако лунарният Асцендент съвпада с наталното ни Слънце, вниманието се фокусира и на преден план излизат желанията на Его-то, тоест Асц на Лунното завръщане е в „съзвучие” със слънчевата ни същност. Ако Асцендентът в Лунара не „пасва” на същностната ни природа, това предполага нова емоционална опитност – в рамките на разглеждания период обаче, не повече. Възможно е да се чувстваме увлечени, макар е да не осъзнаваме ясно какво ни влияе и променя възприятията ни...

Не на последно място по значение е и планетата-управител на изгряващия знак в Лунара – какви теми мунданно управлява, на какво е сигнификатор? Къде попада (дом и знак) в картата на Лунното завръщане (и в радикса също), какви теми фокусира? Какви аспекти сключва управителят на лунарната карта, с какви планети, какво символизират тези планети в качеството си на мунданни сигнификатори и какво е значението им в радикса?

Какви аспекти и конфигурации са акцентирани, има ли двойно подчертаване?
Има ли транзитни и/или натални планети близо до ъглите в Лунара и какви са техните аналогии и теми?

Преди да се опитваме да правим каквито и да било прогнози и предположения за предстоящото (или очаквано) развитие на ситуацията, първо трябва да добием ясна представа какви астрологически принципи и сили са включени в „играта”, какви теми добиват особено звучене, къде се фокусира енергийният поток. Това, което ни дават прогнозите, е добиване на представа за предстоящото тенденциозно развитие, тоест какъв ще е основният фон и какъв „тренд” ще ни се наложи или ще сме склонни да следваме.
По същия начин като при слънчевите революции не на последно място се обръща внимание на това кой натален дом „изгрява” върху купсидата на лунарния Асцендент, което ни дава отговор на въпроса какви теми излизат в полезрението ни през предстоящия период, темите на този дом ще са своеобразна „фокална точка”.

И, разбира се, да не забравим до погледнем  в кой лунарен дом попада и какви транзитни аспекти сключва Луната в картата на завръщането си – все пак разглеждаме 28-дневния лунен цикъл, в рамките на който функционира Лунарът.

И така, в общи линии добиваме представа за предстоящите акценти и „горещи теми” в рамките на Лунното завръщане. Начинът му на разглеждане и интерпретация донякъде е аналогичен на този при слънчевите революции, макар че се обръща повече (и предимно) внимание на ъгловите домове, планети и конфигурации, а и информацията, която ни дава Лунното завръщане, не е така комплексна. Понякога се наблюдава повтаряне/продължаване на едни и същи теми като се следва определен „тренд”, заложен в предходната фаза (слънчева или лунна), но в други вариации и по начина, по който може да се проследи и при слънчевите революции.

Не бива де се забравя обаче, че лунните завръщания доразвиват темите на слънчевата революция, на чийто фон (с отчитане на прогресивните слънчево-лунни фази и аспекти, дирекции и др. в съчетание с текущите транзити, които играят ролята на “trigger” и отключват, активират определени теми в динамика или заложени като потенциал в радикса) те протичат.

:)

*

Yaya

• 2265
Здравейте. Аз не съм обръщала внимание досега на лунара. Нямам си и идея как действа. Сега заради темата се загледах в него. Понеже и при мен, като при Рониа, детето отива при баща си, а периода съвпада с пълнолунието на 3.08, как мога да тълкувам съвпад на Плутон с АЦ в лунара на сина ми? Градусът на пълнолунието съвпада с прогресивното му Слънце също(той пък квадратира ИЦ...). Това има ли връзка?
И защо да не се съпоставят натал и лунар?  :-\
Вярвам, защото е абсурдно, ако беше достоверно, щях да знам - Т. Аквински

Състраданието към животните е толкова тясно свързано с добротата на характера, че може с увереност да се твърди: не може да бъде добър към хората този, който е жесток към животните.
А Шопенхауер

*

Ronia

• **
  • 1557
Аз съм си изработила механизъм да гледам солари и лунари, който не включва всичко написано. Не налагам лунари върху натали, прогресии и каквото и да било друго, защото лунарите са много ниска октава на прогресиите и (според мен) изобщо не са октава на натала. Много са омаловажени нещата в лунара, макар това да не е най-подходящото определение, това е моят опит, който не е изчерпателен, разбира се. За съвпад Плутон с Асц сам по себе си не искам да казвам нищо, нека видим картата. Къде е този Асц, кой го управлява, какво прави? В лунара гледам най-вече дом на Луната, знак, знак на Асц, управители и съвпади.

*

Lillie

• 30532
Много са омаловажени нещата в лунара, макар това да не е най-подходящото определение, това е моят опит, който не е изчерпателен, разбира се. За съвпад Плутон с Асц сам по себе си не искам да казвам нищо, нека видим картата. Къде е този Асц, кой го управлява, какво прави? В лунара гледам най-вече дом на Луната, знак, знак на Асц, управители и съвпади.

Лунарът може да е работеща техника при някои, но при мен не дава задоволителен резултат.
Пробвала съм да си прогнозирам предстоящи събия по лунара, но в моя случай той не е много приложим.

От любопитство разгледах двата си последни лунара (за юни и юли), през юли имам важно събитие, но то не е показано в лунара, съвсем други теми са активни там.

Малко извън темата:
За индийските планетни периоди вече със сигурност мога да кажа, че при мен работят като по часовник. В момента, в който излязох от подпериод на Юпитер и влязох в подпериод на Сатурн, черните облаци се разкъсаха и получих много изгодно предложение за работа. В моята карта Юпитер е със статут на малефик, докато Сатурн е "раджа йога" и се намира в 10 дом, отговарящ за кариерата. Събитието се случи в рамките на един ден след смяна на текуща даша (планетен период). Ето това наричам работеща техника.  :blink:

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

Честито, Лили! Тези периоди съвпадат ли с фирдариите или не?
За себе си по фирдариите мога да кажа, че има попадения в тълкуването. Но е имало и намеци по транзити и прогресии за събитията.

В последния ми лунар Венера и Юпитер бяха в 1-ви лунарен дом, Луна в 7-ми в опозиция с тях, Слънце в 3-ти лунарен дом. Лунарен АС в 3-ти натален дом (Венера е управител), лунарно МС в съвпад с натална Венера, лунарен DC в съвпад с натален Юпитер. Би могло да се изтълкува като контакти и социален успех (темите Венера/Юпитер). Да кажем, че към началото на периода това беше действително така. Точно по същото време по транзити Венера и Юпитер бяха в тригон с наталния ми АС. Да отбележа "пепеляшковия" тригон на транзитен Хирон (в 1-ви натален дом) към натален Юпитер (в 9-ти натален дом), за който се твърди, че носил популярност.

*

Lillie

• 30532
Честито, Лили! Тези периоди съвпадат ли с фирдариите или не?
За себе си по фирдариите мога да кажа, че има попадения в тълкуването. Но е имало и намеци по транзити и прогресии за събитията.

Не, не съвпадат, малко по-различен е принципът. Влиянието на управителя на съответния период се оценява според неговия статус и сила в натала, затова в периоди на естествени бенефици може да има и неблагоприятни събития, а периодите на малефици да действат с обратен знак.

Иначе да - планетните периоди, било то фирдари или индийски даши, доуточняват тайминга и естеството на очаваното събитие, работят в съчетание с транзити и прогресии (и годишни дирекции, разбира се).

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

Благодаря, Лили.

*

Lillie

• 30532
Няма защо, Мира.  :blink:

Та, както споделих, при мен лунарът е най-неработещата техника, не зная защо.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
В лунара ми за м. юли (започна на 17.07) почти се повтаря наталната домификация.
АС попада в съвпад с Уран в 12 дом, Скорпион. Сега забелязвам, че МС в лунара е в точен съпад с моята Локус Фортуна в 9 дом.

Ето че направихме стъкмистика  ;D - неочаквано предложение за работа. Юлското новолуние ме се падна близо до К9 в натала, а ретро Меркурий се разхожда връз наталния Сатурн в 9 дом... Интересното е, че все теми по 9 дом се повтарят. Слънцето, през което в момента минава транзитният Уран, управлява 9 дом в радикса (интерсептиран знак със заключен Сатурн там). Да не би транзитният Уран в съвпад с управителя на интерсептирания знак е отключил "спящия" потенциал в картата? Уран също управлява интерсептиран знак, в 3 дом.

В лунара си за август освен партилния съвпад Луна/Венера не виждам нищо интересно. По същото време ще има и мунданен съвпад Марс/Сатурн върху наталния ми СЛВ, да видим каква балтия ще ми се спусне от небето.  ;D
Лунарният АС попада в Телец, в 6ти натален дом, жалко че няма да е в 7ми...

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Milkyway

• 3770
Можете ли да помогнете,да разтълкувам лунарът си за август?
Точно когато започва,живот и здраве, ще тръгваме за морето.

Милки, в астрокома не откривам от къде да избера за кой месец искам лунар. Когато избера опцията за лунното завръщане ми излиза картата за юли. В полето за дата слагам 7 август, когато ми е лунара през август, но пак не става.
Та въпросът ми е от къде избираш датата за лунара?
I learned a lot of great lessons from a few fucked up people.

Мисля, че построява последния лунар до датата, която може да се попълва в полето. Ако си сигурна, че следващият ти лунар започва на 7-ми август, за дата сложи някоя след 7-ми, напр. 8-ми или 9-ти.

Сигурна съм за датата, защото я засякох по транзитите. Попълвам я в полето, но пак ми излиза лунара за юли. Астрокома изобщо не отчита датата, която съм сложила - просто ми показва лунара за настоящия месец.
I learned a lot of great lessons from a few fucked up people.

*

Lillie

• 30532
Можете ли да помогнете,да разтълкувам лунарът си за август?
Точно когато започва,живот и здраве, ще тръгваме за морето.

Според мен доста емоционален ще е месецът, тайничко ще си въздишаш по новото си увлечение.  :P

С тоя съвпад на Марс и Сатурн върху ІС в натала наистина е добро решение да сте някъде далеч от дома по време на транзита, докато не се разпадне аспектът.  :blink:
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.