http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=414028Вафли, салам и шоколад бъкани с мутантиВсяка тринадесета храна, проверена за генномодифицирани организми (ГМО), съдържа мутанти над допустимата норма от 0,9 на сто от целия продукт. Това съобщиха вчера от столичната РИОКОЗ.
През миналата година са проверени изделия със соеви съставки като сладкиши, вафли, шоколад, малотрайни колбаси и др. От тях 8 проби (или около 7%) са били извън позволената норма. Всяко изследване на продукт за ГМО струва 125 лева.
ГМО “изскачат” от вафли и колбаси
Всяка тринадесета проба за генномодифицирани организми (ГМО) в различни храни българско производство е била извън допустимата норма до 0,9%. Т. е. потвърдила е наличието на мутанти.
Става дума за отклонение при над 7 % от изследванията (такава е и средногодишната стойност), съобщи Любина Донкова, главен експерт в отдел “Санитарна микробиология” в столичната РИОКОЗ (бивша ХЕИ). А именно там от 2004 г. работи националната лаборатория за откриване на ГМО. “Тя е национална, защото приема проби от всички регионални санитарни инспекции в страната”, обясни д-р Михаил Попов, директор на столичната РИОКОЗ.
Допустимата норма е до 0,9 % генномодифицирани продукти от цялото количество продукт (независимо какъв е той). Осем проби извън стандарта са открити в наши храни което се равнява на 7,8% от всичките изследвани 103 продукта през 2009-а.
“Соята, която се използва и се внася, за съжаление е генномодифицирина. Тя пристига от държави, в които няма проблем с отглеждането на такива продукти.
Става дума за САЩ, Бразилия, Аржентина, Китай и др.”, обясни д-р Попов. И добави, че съмнение за ГМО у нас може да се породи, ако в даден продукт се съдържат:
- соеви концентрати
- соеви изолати
- соеви гранулати
- соево брашно
- соев лецитин
- витабел и др.
Някои от тези съставки били открити в наши вафли, шоколадови изделия, малотрайни и пушени колбаси. Соеви гранулати и изолати обикновено се влагат в колбасите, а примерно соев лецитин - във вафлите и шоколадовите изделия.
“В България и Европа няма генномодицирани продукти, но когато такива се поставят при приготвянето примерно на вафли, то и те стават ГМО”, обясни д-р Попов.
Мутанти са били открити и при изследвани 10 вносни продукта през изминалата година. Те са в резултат на използвани соеви изолати и гранулати, обясниха инспекторите.
“Наскоро взехме проби от китайски ориз, но в нито една от тях нямаше генна модификация”, добави директорът на столичната РИОКОЗ. Като пример за засиления контрол той посочи как наскоро 2 кораба с бразилски соеви продукти били върнати с товара им заради ГМО. Затова плавателните съдове трябвало да напуснат варненското пристанище. Противно на ширещото се схващане мутанти в диетичните храни няма. Всеки може да изследва за ГМО, каквато храна пожелае срещу таксата от 125 лв.