Предлагам едно друго, различно тълкуване на Хирон. Както знаем в астрономията той се води само за един астероид, а не планета. И за да бъдем разумни именно, като астероид трябва да бъде тълкуван, а не като планета. Сега някой може да каже така: а ми ние, като знаем и сме се учили да тълкуваме само планети, а не астероиди. Тогава, как да го тълкуваме? Каква е разликата при тълкуването на астероид или планета в астрологията? На това мога да кажа само това, че и Плутон вече не е планета. Както знаем през 2006-та година Плутон беше развенчан от планета джудже и вече не е с такъв статут. Така че в това отношение онези, които се чудят да намерят разликата те имат пред себе си един ясен пример. Докато Плутон беше таксуван за планета от откриването си до неговото отстраняване, той е бил тълкуван, като планета. Но после нещата се променят. А именно, че астролозите, за да бъдат разумни трябва да променят наложените вече възгледи за него. Преди той беше сила и власт. Сега, обаче не е така, защото вече всъщност Плутон в картата на един човек по-скоро показва в коя област, той може да бъде детрониран. А това може да са аспекти с планети, дом, знак. Всичко, което засяга Плутон в астрологичната карта обозначава именно това място на което може да бъдем отстранени от другите. Или с други думи детронирани.
Но мога да ви дам и друг пример, като да речем Слънцето. Слънцето също не е планета и в картата показва мястото в което светим и обгръщаме всичко в светлина и любов. Луната също, тя е най-близкия спътник на земята. Общо известен факт и по този начин оказва за нашите емоции с които сме постоянно обвързани. Но и тя не е планета и заради това се тълкува по различен начин. Оттам насетне Меркурий, Венера, Марс, Сатурн, Юпитер, Уран, Нептун са планети. Иначе казано, как ги тълкуваме тях в астрологичната карта? Като изпълняващи дадена роля.
Аз именно по такъв начин тълкувам Хирон в астрологията. Той не заема главна роля, но без него на главния актьор не може да тръгне филма. Специално в астрология според мен Хирон представлява мястото в зодиака, където ние вероятно първо трябва да бъдем рекламирани от друг човек и едва тогава да изпъкнем. Примерно натално Хирон в първи дом това означава, че личността на този човек може да е окей. Но първо някой друг трябва това да го доложи да го изтъкне пред другите и едва тогава личността на този човек да цъфне. Да кажем Хирон във втори дом това най-вероятно означава, че човека може да е наред с ценностите си, но първо трябва някой друг да ги оцени. Някой, който да каже: ей виж тоя човек с каква добра етика е, той цени това и това. Или той има толкова и толкова пари и ги харчи така и така. И едва тогава ценностната система на този човек с Хирон във втори дом да се отрази. Какво да кажем, ако Хирон е в трети дом. Примерно да речем би трябвало някой от незначителните учители да ни забележи и да каже: а бе това дете е умно. После да отиде при другите учители и да каже: вие знаете ли за това дете, колко е умно то. И така Хирон по трети дом да заработи. И т.н. по домовете...
При това положение мисля, че на всеки ще му стане ясно, как по точно да си изтълкува астероид за разлика от планета. Така за Хирон може да се каже, че е по-скоро статист, а не актьор. Статист без който филма не би могъл да се получи. От този вид статисти, които ние рядко забелязваме. Някой тук беше на няколко пъти написал, че Хирон е осъзнаване. Докато според мен напротив Хирон е неосъзнаване. Например спомняте ли си филма Рамбо със Силвестър Сталоун и там колко много хора умират. Стотици трупове обсипани с кръв залежават. И после въобще в колко много такива холивудски продукции виждаме кървища. Всъщност това са статисти, но именно те дават повод на това такива филми да бъдат критикувани за лансиране на насилие сред младото и не толкова младо поколение и въобще зрители. Това разбира се на пръв прочит не се осъзнава. По същия начин стоят нещата и в живота. Колко пъти изпъкваме в клас за сметка на наши съученици, които тънат в забрава. Но биват заслепявани от нашия успех. Колко пъти подобни ситуации се повтарят във фирмата, където работим и изпъкваме пред шефове за сметка на всички останали черноработници. Всички те взимат „статистическа” роля в кавички казано. Когато посещавам астро форуми често чета за аспекти на разни юзъри спрямо някоя тяхна партньорска връзка. И търсят, какви ли не кармични свързаности. Но всъщност често съм ставал свидетел на това, как едни такива връзки се поддържат от наши приятели, съмишленици, братя, сестри, семейство и други колективни групи и познати, и неформални организации. Всички те взимат второстепенна роля в нашата кармично изградена връзка, доказана с взаимни аспекти в астрологията. Докато в един момент не се обърнем и като видим, че всичко около нас се руши, а заедно и с това и любовта може да си отиде.
След това истинския мит за Хирон е този, че той е бил ранен не в бедрото, а в слабините, тоест в пениса от Херкулес без да иска. И както знаем той е Кентавър, полу животно и полу нещо си. Аз не отричам нищо от казаното за Хирон. Обаче не мога да приема един астероид да се тълкува, като планета. Не знам вие, как смятате, но сами си направете изводите, аз само дадох примери. А с тях мога и да продължавам. Примерно първото неосъзнаване на Хирон е тогава, когато се обръщаме с рога към собствените си родители по пътя на нашето израстване. В даден момент без да разбираме правилно тяхната роля за значението на нашия живот на първо време се стига до скандали и конфликти с тях. А това го има във всяко семейство. За мен лично тези времена на духовно израстване при скандали с родители си е време на Хирон. Защото ние до един момент от живота си ги виждаме именно, като статисти от нашия собствен филм. И колкото повече порастваме толкова повече разбираме тяхното значение за нашия живот. Това е първия сблъсък, ако мога така да го нарека, но за съжаление аз ли съм непросветен или нещо друго. Но никъде в астрологията не съм срещал да се подчертава този момент, а той е изключително значим според мен. Защото по натътъка се започва с другите фигури от нашия живот, които често или по-скоро заемат едно по-сенчесто място. Но без тях филмът ни, нашата роля в живота ни не може да се завърти. Така виждам, че хората искат да разберат правилно значението на Хирон, така че да могат да го управляват. А, както вече не един път подчертах, той не е планета, а астероид и явно неговите роли не са в наша власт до момента в който наистина се сблъскаме с трагедията на неговите сценарии. За това той е болка и лечител. Друго което казват за него е, че бил наставник. Това сигурно е другата му природа, която е горе и е възвишената. Дали имаме нужда от гуру, от човек, който да ни ошлайфа? Хирон е открит във време в което компютрите започват да еволюират. С настъпването на Интернет епохата вече имаме многолюдие от потребители, юзъри, или така наречени от мен статисти, които са си със свой собствен сценарии и без които мрежата не би била това което е сега. Така Хирон отбелязва значението си във всяка астрологична карта в контекста на времето през което е бил открит. Кой е гуруто сега? Може би изкуството, музиката, филмите, книгите които лекуват душата ни. И за тях може би забравяме. Те не са направени от богове, а именно от хора, като нас. И за да бъдат направени са необходими време, усилия и какво ли още не. А ние ги консумираме на един дъх. В същото време цялото ни въображение е подвластно на тази индустрия. Телевизията, радиото, вестниците, Интернет всичко това е океан от информация в който ние трябва да се намерим. Но стана вече дълго и приключвам. Само да кажа, че при цялата тази суматоха действието на сенчестия Хирон под формата на едно приключение често може да се превърне в основен изцерител на нашата депресираност и отчаяние, които се натрупва заедно с всичко останало. Не е ли така???