Статия за Борсовата астрология на немски:
http://www.bunkahle.com/Astrologie/Boersenastrologie.htmlРазглежда се връзката на планетните цикли с колебанията на фондовата борса, индексите и т.н.
За средносрочни прогнози се използват предимно циклите на Юпитер и Сатурн, за по-дългосрочни - Плутон, Уран и Нептун. Цикълът Юпитер-Сатурн бележи настъпването на определени тенденции в обществото, политиката, социалния живот. Големите промени в обществото, вкл. кризи и преврати, са свързани с намесата на транссатурновите планети.
Ако трябва да се обобщи влиянието на трите транссатурнови планети върху икономическата конюнктура, може да се каже, че:
Уран се свързва с резките, непредсказуеми промени, каквито са колебанията във валутните курсове, индексите, котировките на акциите на фондовата борса.
Стабилността на курсовете зависи от влиянието на
Сатурн. Тази планета според мен определя не само икономическата стабилност, а има връзка с явлението рецесия, със стагнацията, "замразяване" на инвестиции и капитали.
По
Нептун е инфлацията и хиперинфлацията, т.е. когато парите се обезценяват, губят своята стойност.
По
Плутон са фалитите, големият крах в сферата на корпоративния бизнес, а също такива явления като сливане, поглъщане, трансформация на дружествата и техния капитал, пране на пари и т.н.
Между другото, цялата фондова борса, борсовата търговия, т.е. там, където има елемент на риск и спекулация, в индийската астрология се свързва с влиянието на Раху. В западната астрология това сигурно ще е Уран, а стремежът към правене на пари "от нищото", т.е. бързо забогатяване чрез успешни спекулации може да бъде свързан също така с Нептун и Плутон. Двамата "убавци" Юпитер и Нептун също имат връзка с хазарта, умението да се печели при висока степен на риск, често са акцентирани в картите на всякакъв вид "играчи".
Сегашната рецесия, съчетана с инфлация, свързвам с цикъла Сатурн-Нептун. Резки промени във валутните курсове като че ли не се наблюдават, след като преди няколко години курсът на щатския долар рязко се срина. Мисля, че през последните две години се задържа горе-долу на едно стабилно ниво, без резки скокове.
Мунданна опозиция между
Сатурн и
Нептун имаше през 2006 и 2007 година, тогава икономическата конюкнктура бе по-стабилна, но мисля, че тази опозиция е положила началото на големия срив - "балонът" (Нептун) се пука, след като Сатурн ингресира в Дева и прави опозиция с Уран. Красноречив пример за това са високите лихви, нарасналият брой необезпечени кредити и все по-трудната събираемост на вземанията, което от своя страна прави кризата в банковата сфера реалност.
От астрологична гледна точка лихвите, доколкото са обвързани с индекса на инфлация, също съдържат в себе си нептунов елемент. Лихвата - това са пари, които се самовъзпроизвеждат. На някой може да му прозвучи икономически неграмотно, но тук и не се стремя да давам икономическа обосновка. Самовъзпроизвеждат се на какъв принцип? За парите по предоставен кредит, които ползваш сега, плащаш в пъти повече за в бъдеще. По същия начин функционира и лизингът. Затова съм склонна да мисля, че олихвяването е свързано с влиянието на планетата Нептун. А доколкото Сатурн дефинира хронологичното време, можем да свържем това явление и с двете планети - "бъдещата стойност на парите във времето".