Дейзи, наскоро попаднах на интересно съждение, че хаосът възможно да не е хаос, а толкова висока подреденост на нещата, че ние не можем да я обхванем. Т.е. порядък от ниво много по-високо от нашата способност да го обхванем.
Но за атомите не знам, чела ли си за квантовата реалност и какво има отвъд атомите. Сега чета и Холографската вселена, много хубаво написана книжка.
А за ентропията пък пак наскоро попаднах из нета на едно учение, за което изобщо не съм знаела, от което следва, че има и процеси обратни на ентропията и е съмнително дали тезата на учените, че ентропията в крайна сметка ще попилее вселената е вярна.
висимо от заобикалящата ги среда. Според втория принцип на термодинамиката подредените системи се разпадат до неподредени. Имено Пригожин показа, че образуването на дисипативни структури позволява в неравновесните системи от безпорясъка да възниква порядък. Подобни структури се използват, например, за описание на такива явления, като нарастването на градовете, физиката на автомобилния трафик и др. п.
.
Самопроизволното усложняване на системите доскоро се смяташе че противоречи на втория принцип на термодинамиката - закона за нарастването на ентропията - (самопроизволно нараства само хаоса, но не организираността). Намалявайки своята термодинамична ентропия самоорганизиращата се система трябва задължително експортира (заради втория закон на термодинамиката) (" да разсейва" такава ентропия в своята среда, както се отбелязва от белгийсият химик И.Пригожин. Такива системи, способни на самопроизволно усложнение, Пригожин нарекъл "дисипативни системи" - от фр. dissipation - разсейване, загуба.
Неравновесната термодинамика за разлика от класическата термодинамика (по-точно - термостатика), твърди че е неизбежно образуването на структури и усложняването им във всяка система, където е налице много неравновесен поток на вещества и енергия. Тези структури са дисипативни, т.е. съществуват само в поток, където има дисипация (разсейване) на вещества и енергия. Дисипативна структура е и цялата биосфера, и всеки организъм - тяхно основно свойство е обмяната на вещества.
От термодинамична гледна точка животът е гигантска дисипативна структура, състояща се от множество по-малки дисипативни структури, а те - от още по-малки и т.н, т.е. животът е устроен фрактално.
И аз като теб отдавна интуитивно съм дошла до извода, че при някои живи организми се извършва процес на организация, като мислех за дон Хуан на Кастанеда навремето и неговата безупречност, тогава установих, че безупречността е процес обратен на ентропията