Мисля, че фокусът на темата отново се изкривява и измества във философска посока.
Измества се, но без наместване на философско-морално-цивилизационните уточнения, не бихме могли да достигнем до правилните и адекватни астрологични такива...
И едно допълнение от мен - човешката злоба в най-чистия й вид съм наблюдавала да се проявява помежду деца. Да, малки деца в дотийнейджърка възраст.
Би ми се искало, с риск отново да спомогна за допълнително изместване на фокуса на настоящата тема, най-напред да споделя част от своите наблюдения за детската злоба и проявленията й.
Тя, поне в моите очи - най-често се наблюдава демострирана от деца с проблеми с акумулирането и преразпределението на отрицателни емоции и агресия, насъбирана в дома, където расте детето.
Не говоря само за обиждани, бити, унижавани деца. Говоря също за деца, гледани като цветенца в саксии, които с едно потропване на крак получават всичко от родителите си. На които се гледа като на малки принцчета/принцеси, на които останалия свят дължи нещо. И когато подобни деца срещнат "световната несправедливост", че другите, светът не гледа на тях по подобен начин, или, когато в дома на подобно дете се роди по-малко бебе, и поради това, те изпаднат, макар и непряко на втори план в списъка на родителите си - те реагират със злоба, агресия, непримиримост...
Астрологично - тук аз бих намесила Марс, Сатурн на АЦ, слабо поставено Слънце, небалансирана Луна, в изгнание, по дом, знак, или аспекти, и отново Венера и 2ри/8ми дом - ценности, способност за справяне с измененията в околната среда, възможност да се мисли трезво, макар, когато гледката не хармонира с нашия личен интерес и очаквания...
Ще се въздържа от характерното за Слънчевия ми знак и Мерк философстване по темата....Някой неща подкрепям , други не....,но истината е в средата....Никой не се ражда злобен или завистлив , това са качества ,заложени у всеки , като раковите клетки....Въпроса се състои в тяхното развитие...
Ще повторя , че липсата на реализация е основната почва в/у която вирее злобата и завистта..., а за да ги има , то значи , че има и зле аспектирана ценностна система която касае от астрологична гледна точка 2/8-ми дом...
По отношение на АСЦ , мисля , че е от основно значение разположението на управителя на асцендента , до колко е видим в картата , как е поставен и не на последно място знака в който попада....