И аз съм се замисляла по този въпрос.
Но мисля, че ако се изброят хвърчащи аспекти извън целостта на хороскопа, няма да сме на прав път.
И доброто, и злото са заложени във всеки човек. Просто има моменти, в които злото бива провокирано по някакъв начин и вследствие на това ставаме обект или свидетел на злобно отношение и злобни реакции, или ние самите бълваме негативизъм.
Липсата на реализация в живота, провалените амбиции също могат да озлобят човек.
А също натрапчивата мисъл, че заслужава повече от това, което съдбата му е отредила, но оттук вече тръгва червеят на завистта, която често води до озлобеност. Сещам се, че в книгата на Лиз Грийн "Светилата" се споменаваше за тази завист - по Слъцето и нереализираната му амбиция.
Много са причините и комплексни, не мога да опиша всички тях.
От астрологична гледна точка ако изброя някои аспекти, все някой от съфорумците може да ги открие в картата си и ще започне едно неистово отричане. Но аспектите сами по себе си не действат извън контекста на картата, както знаете. Да не говорим за това колко различни могат да бъдат нивата на тяхното проявление.
За пример мога да постна карта на жена, в която има съчетание на злоба и завист, бълваше ги от малка. За съжаление часът не е известен, тя е осиновено дете. Но е получила цялата любов и грижа на своите осиновители (и двамата бяха Раци). При нея злобата бе породена от завист вследствие на нереализирана амбиция.
Аспектите, които на пръв поглед се открояват, са:
- Сатурн в опозиция със Слънцето и Меркурий
- Венера в опозиция с Плутон
Горепосочените аспекти са съчетани със Северен лунен възел в Лъв.
Доколкото я познавах навремето, при нея имаше огромна амбиция, която я изпълваше, но не намери реализация в живота. Живееше с усещането, че "заслужава много повече" и беше едно дребно злобно и завистливо същество, но за сметка на това с огромно самомнение.
Всъщност картите са две. Познавам още един такъв случай, озлобяването е поради същите причини.
Вижте ги сами.
В първата карта поставям Слънцето на АС, тъй като часът на раждане е неизвестен.
Ха, сега забелязвам, че има ретро Меркурий в сърцето на Слънцето. Слънцето е в разходящя опозиция с Марс/Юпитер и сходяща опозиция със Сатурн. Слънце/Меркурий обаче попадат в мидпойнта Юпитер/Сатурн, който е в аспект с нат. Венера.
В първата карта, както казах, СЛВ е в Лъв, във втората има Плутон в Лъв в 10 дом в квинконкс към Слънцето.

И при двете начинът на мислене кореспондира с този при проститките, но докато по-възрастната навремето е била такава, младата от малка се чудеше на кого да се продаде, но по-изгодно (без да проституира). И двете бяха много меркантилни и не криеха любовта си към парите и желанието на всяка цена да се сдобият с тях - "Аз заслужавам повече!".