Здравей Гост

Злобата - къде в хороскопа ни, се крие тя !

• 195 Отговора
  • 26731 Прегледи
   Тааа, провокирана - вижте колко добре действат някои дрязги тук, провокират ме да се замислям над някои неща, да размърдам иначе заспалия си мозък. За агресията обсъждахме, кой е виновника - в главни линии - кофти аспектирания Марс....щото е енергия - но физически отделена. Докато злобата е по-скоро ментална или вербална....Как мислите, къде да я търсим....Понеже това чувство или усещане /не мога да го определя какво точно е/ ми е много чуждо и трудно го долавям у хората, за това не мога да кажа - търсете там и там. Но защо си мисля, че тук вече има намеса Нептун - измамника - лъжливо интерпретира словата, намеренията, мислите - нещо от сорта. Я раздуйте да видим - до какви изводи ще стигнем   :rolleyes:

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
Re:Злобата - къде в хороскопа ни, се крие тя !
« Отговор #1 -: Март 31, 2010, 05:33:03 pm »
злобата е чувство , бих го търсила по луната :-\.
като аспект бих посочила и аспектите и със слънцето ,с марс/агресията,действието/.

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Lillie

• 30532
« Отговор #2 -: Март 31, 2010, 05:44:02 pm »
И аз съм се замисляла по този въпрос.
Но мисля, че ако се изброят хвърчащи аспекти извън целостта на хороскопа, няма да сме на прав път.
И доброто, и злото са заложени във всеки човек. Просто има моменти, в които злото бива провокирано по някакъв начин и вследствие на това ставаме обект или свидетел на злобно отношение и злобни реакции, или ние самите бълваме негативизъм.

Липсата на реализация в живота, провалените амбиции също могат да озлобят човек.
А също натрапчивата мисъл, че заслужава повече от това, което съдбата му е отредила, но оттук вече тръгва червеят на завистта, която често води до озлобеност. Сещам се, че в книгата на Лиз Грийн "Светилата" се споменаваше за тази завист - по Слъцето и нереализираната му амбиция.

Много са причините и комплексни, не мога да опиша всички тях.

От астрологична гледна точка ако изброя някои аспекти, все някой от съфорумците може да ги открие в картата си и ще започне едно неистово отричане. Но аспектите сами по себе си не действат извън контекста на картата, както знаете. Да не говорим за това колко различни могат да бъдат нивата на тяхното проявление.

За пример мога да постна карта на жена, в която има съчетание на злоба и завист, бълваше ги от малка. За съжаление часът не е известен, тя е осиновено дете. Но е получила цялата любов и грижа на своите осиновители (и двамата бяха Раци). При нея злобата бе породена от завист вследствие на нереализирана амбиция.

Аспектите, които на пръв поглед се открояват, са:
- Сатурн в опозиция със Слънцето и Меркурий
- Венера в опозиция с Плутон

Горепосочените аспекти са съчетани със Северен лунен възел в Лъв.

Доколкото я познавах навремето, при нея имаше огромна амбиция, която я изпълваше, но не намери реализация в живота. Живееше с усещането, че "заслужава много повече" и беше едно дребно злобно и завистливо същество, но за сметка на това с огромно самомнение.

Всъщност картите са две. Познавам още един такъв случай, озлобяването е поради същите причини.

Вижте ги сами.

В първата карта поставям Слънцето на АС, тъй като часът на раждане е неизвестен.
Ха, сега забелязвам, че има ретро Меркурий в сърцето на Слънцето. Слънцето е в разходящя опозиция с Марс/Юпитер и сходяща опозиция със Сатурн. Слънце/Меркурий обаче попадат в мидпойнта Юпитер/Сатурн, който е в аспект с нат. Венера.

В първата карта, както казах, СЛВ е в Лъв, във втората има Плутон в Лъв в 10 дом в квинконкс към Слънцето.

И при двете начинът на мислене кореспондира с този при проститките, но докато по-възрастната навремето е била такава, младата от малка се чудеше на кого да се продаде, но по-изгодно (без да проституира). И двете бяха много меркантилни и не криеха любовта си към парите и желанието на всяка цена да се сдобият с тях - "Аз заслужавам повече!".

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
« Отговор #3 -: Март 31, 2010, 05:48:20 pm »
имам предложение да дефинираме първо ЩО Е ЗЛОБА и тогава да продължиме.
все пак е редно да се знае , как я разбираме и какво коментираме.

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Lillie

• 30532
« Отговор #4 -: Март 31, 2010, 05:50:12 pm »
Да добавя, че в първата карта има опозиция между Луната и Венера (и двете са в марсови знаци), девойката от малка проявяваше огромна завист към другите жени (приятелки, съученички, съседски момичета...).
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #5 -: Март 31, 2010, 05:52:47 pm »
   Статистиката - от двете карти показва - 2 повтарящи се елемента - 2 лични планети в Риби и луна в Скорпион - хм....

*

Lillie

• 30532
« Отговор #6 -: Март 31, 2010, 05:53:36 pm »
имам предложение да дефинираме първо ЩО Е ЗЛОБА и тогава да продължиме.

Аз лично не се наемам да отговоря, тъй като това е много екзистенциален въпрос.  ;D
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

kaily

• 5145
    • http://www.kaily.dir.bg
« Отговор #7 -: Март 31, 2010, 05:55:00 pm »
Злобата е когато ти е неприятно чуждото щастие, без това пряко директно да те засяга.
Според мен първоизточник на злобата е прилепнал постулат.
Идеята, която са ни набили в главите, че ресурсите са ограничени и следователно ако някой има повече, то е логично аз да имам по-малко.
Запитайте се навътре в себе си и кажете не е ли това?

« Отговор #8 -: Март 31, 2010, 05:58:34 pm »
   Значи приемам ей тази приказка за израз на Злоба - "Аз не искам мене да ми е добре, а на Вуте да му е зле".

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
    • Уникални подаръци за любими хора
« Отговор #9 -: Март 31, 2010, 06:30:45 pm »
   Статистиката - от двете карти показва - 2 повтарящи се елемента - 2 лични планети в Риби и луна в Скорпион - хм....

Дейзи, личните планети в риби по скоро биха те направили заблеян, но не и злобен... а скорпионската Луна е обсебваща, егоистична и доста отмъстителна, но не и злобна. трябва да се търси това нацяло в картата и аспектите, но не и само по планетите  :blink:

- Бабо, да си барала хапчетата ми, с надпис "LSD" ?
 - Майната им на хапчетата. Иди да видиш к'ви дракони има в кухнята!

http://podaraciunikati.alle.bg/  http://darovenaprirodata.alle.bg/

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
« Отговор #10 -: Март 31, 2010, 06:35:32 pm »
злоба:
Съществително нарицателно име, женски род - негативна емоция по отношение на второ лице, породена от завист или някакво друго чувство; мъчи и терзае човека, който я изпита, израз е на лоша душа.

http://bg.wiktionary.org/wiki/%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B0

*

Lillie

• 30532
« Отговор #11 -: Март 31, 2010, 06:40:05 pm »

Знаковата позиция на светилата може и да е съвпадение, далеч съм от мисълта да правя обобщения, по-скоро обръщам внимание на аспектите на Слънцето, Луната и Меркурий с малефици.

В двете карти има изгорен Меркурий в Риби. Повтарят се и някои сатурнови аспекти.

Макар че часът на раждане на по-малката остава неизвестен, повече от сигурна съм, че Луната е в знака Скорпион, а не във Везни! Според мен раждането е дневно.

Ако говорим за класически формули (не винаги приложими!) за такава може да се приеме една напрегната връзка между Луната, Меркурий и Сатурн, но и Марс трябва да участва.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
« Отговор #12 -: Март 31, 2010, 06:44:04 pm »

моля присъстващите риби да не четат това!

за мен от скромните ми наблюдения мога да кажа , че злобата съм срещала в нереализирани хора.
такъв човек е не само злобен , а и завислив .
някой достигат мечтите си и са щастливи и усмихнати. те знаят , че всяка цел и препятствие е работа .
имам наблюдение в/у риби. и мога да кажа ,че са изключително злобни ,когато са нереализирани.
все пак трудно можеш да направиш корелация с едно слънце в риби и слънце в огнен знак.
дори и в първи дом , ако е рибешко , то е слабо и студено. то грее ,но е двойнственно.

*

abroad

« Отговор #13 -: Март 31, 2010, 06:54:34 pm »
Проявата на злоба е симптом, следствие.

Първият и най-широко разпространен източник би могъл да бъде този:

Злобата е когато ти е неприятно чуждото щастие, без това пряко директно да те засяга.

Вторият често е породен от гняв, като следствие от няколко подразновиднсти:
 - неприемане на себе си - често проявен чрез автоагресия;
 - неприемане на обстоятелства - насочен срещу всеки и всичко, без конкретен субект/обект;
 - неприемане на несправедливостта, в най-широк или конкретен смисъл;
 - револиционен дух, като следствие и комбинация от някои от горните;
- ....................

Ако говорим за първия най-чист вид, то завист = злоба = злонамереност = болна психика.

За вторите разновидности, който не ги е изпитал, нека първи да хвърли камък...
Доколкото знам чисто астрологично част от вторите разновидности са идентични със способността на индивида да оцелява в неблагоприятна/враждебна среда

*

abroad

« Отговор #14 -: Март 31, 2010, 06:57:50 pm »
Пропуснах третия, не по-маловажен и равен по сила и злост на първия източник - алчността...

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
« Отговор #15 -: Март 31, 2010, 07:01:04 pm »
Проявата на злоба е симптом, следствие.

Ако говорим за първия най-чист вид, то завист = злоба = злонамереност = болна психика.

изпревари ме с отговора си  :blink:

точно е следствие, а не причина. това дълбоко психологично чувство за наранено его и оттам неориентирани емоции насочени предимно навън от типа "всеки друг е виновен, но не и аз", обвинения, нападки, изтъкване и т.н. в този ред на мисли: наранено Слънце и наранена Луна, от Сатурн, от Плутон, от Марс...

но лично за мен мокър Марс не ми се връзва, защото както знаем той си се занимава с други неща  ;D ;D ;D  може би само скорпионския да е по-лош...

*

Lillie

• 30532
« Отговор #16 -: Март 31, 2010, 07:10:44 pm »
В Индийската астрология, както неведнъж съм споменавала, внимание се обръща най-вече на Луната. Слънцето е атма, т.е. универсалният дух, докато Луната е манас, т.е. това е емоционално обусловеният ум. И докато духът е безсмъртен, Луната се свързва с нашата смъртност, т.е. подвластност на естествени природни цикли и процеси - раждане, узряване, остаряване и накрая смърт...
Та в контекста на горенаписаното се отчитат най-вече аспектите на Луната, а след нея и на Меркурий, който символизира интелекта, рационалния ум, умението да разграничаваме. Луна в мажорен аспект с малефици или обградена от такива е едно от най-трудните положения, в такъв случай наличието на връзка с Юпитер или благоприятно разположен и аспектиран Меркурий може да смекчи влиянието.
Алчността, за която споменава abroad, е свързана с Раху и влиянието му в материята. Но не е задължително това да бъде алчност за материални придобивки. Да вземем една Луна в знак на неприятел, разположена в съвпад с Раху и Сатурн. За такава Луна чашата винаги ще е наполовина празна, а не наполвина пълна, а доколкото Раху се свързва с майа, т.е. с илюзията на сетивния свят, на родения ще му е присъщо вътрешно неудовлетворение, стремеж към още, още и още, което в модерния свят всъщност минава за устременост към успеха и изявена амбиция.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Nebesna

« Отговор #17 -: Март 31, 2010, 07:17:39 pm »
Злобата е по Сатурн. Само Сатурн може да причини такова нещо. човек може да си злобее и без да действа. Как ще се изрази чувството зависи и от други аспекти, но Сатурн е виновника. Сатурн - насилника и потисника.

*

Uran

• 6041
« Отговор #18 -: Март 31, 2010, 07:23:59 pm »
Злобата е по Сатурн. Само Сатурн може да причини такова нещо. човек може да си злобее и без да действа. Как ще се изрази чувството зависи и от други аспекти, но Сатурн е виновника. Сатурн - насилника и потисника.
Небесна, и аз съм стигнала до извода, че Сатурн в аспект с планетите на суетата и чувствата има отношение към завистта.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #19 -: Март 31, 2010, 07:24:33 pm »
Интересно, но Сатурн също е и аскетът, по Сатурн е смирението. Явно това се все лица на Сатурн, многолик дядка е той.  ;D
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.