за конкретиката - моята кожа е смесен тип,матова, мургава, бледа, мога да кажа, че нямам проблеми с нея, но я пазя, не я претоварвам.
Козметиката, която съм открила за себе си и ползвам почти всеки ден и ми върши перфектна работа е:
Хидратиращ крем (който е с UV защита), пудра, термална вода, за фиксация на грима и овлажняване - Avene, ФДТ - "pan stik" - Max Factor, който рядко ползвам, но харесвам - лесен за нанасяне и наистина "заспива" на кожата ми. Черен молив и спирала - Bourjois, очна линия Golden Rose (и моливите на Golde Rose и очните линии, като текстура, цвят и наситеност ми вършат перфектна работа, нищо, че са "евтина" козметика и си ги копувам само от кварталните базари - няма ги в мола

). Сенките ми, са някакво подразделение на Procter and Gamble, те в САЩ са монополисти и какво ли нямат, но такива сенки съм търсила 10 години... под 10 долара.
Тоалетно мляко - Uriage.
Лак за коса на Nivea.
Балсам за устни за зимата и хидратиращ крем за ръцете - Eucerin.
От бялата козметика, която съм пробвала и дори не помня вече (толкова марки съм сменила) наистина RoC и Lierac са ми възпалявали кожата...въпреки, че са качествени, но моята кожа не ги понесе...
А най-добрата маска за пилинг - с плодова киселина, при лекар, дерматолог, ВМА (дори мога да дам координати на лични, ако някой се интересува), защото там е една от най-добрите кожни клиники в държавата, а един пилинг е под 30-40 лв. Иначе в къщи класиката - аспирин (Ацетилсалицилова киселина) и кисело мляко.
Всякакви механични търкания и т.н. не ги препоръчвам, колкото и да ги рекламират - не са добре за мускулите на лицето и това всеки лекар ще Ви го обясни.
Не вярвам на козметиците...по отношение на почистване на лице и грижи за кожата... Моята козметичка много я харесвам, наистина, но това си е бизнес, колкото пъти ми е почиствала лицето ми е слагала хиляди препарати, и физически е много агресивна към кожата ми, а в болницата само слънцезащитен крам, за да може да диша кожата...и самата почистваща киселина (след като лицето ми естествено бе подготвено - почистено с 1 лосион). Само, че тези процедури се правят есен и зима.
Но най-хубавият подхранващ крем, който съм ползвала е от козметичката ми в интерес на истината - Synchro на Gernetic, обаче всичко, останало, което съм ползвала на Gernetic е тежко за кожата ми.

Възрастните матрони около мен, с възможности ползват La Prairie - швейцарската козметика и са доволни.