Всичко това което се случва във Ватикана не ме очудва и те са човеци, нормално е да правят човешки неща.....
Това, че и "духовниците" са човеци е ясно от много отдавна и е описано от някои хора, които са били от това духовнество, но са били добри.
Откъс от „Свещеният вертеп” - Лео Таксил
В моята статия под заглавие „Скопете ги най-сетне!”, излязла в сборника „Долу расоносците!”, е развите същата тема. Така че аз съмо съм повторил мисълта на известния християнски летописец, благочестивия Йероним.
.
В едно от съчиненията си този църковен отец дава за пример на християнските свещеници жреците на древния Египет. „Служителите на древната религия – казва той – не са имали никакви сношения с жени от момента, в който се посвещавали на бога; за да надвият въжделението в себе си, те се въздържали от месо и вино, а жреците на Кибела били до един евнуси.” И по-нататък: „Свещениците и монасите, дали обет за целомъдрие, трябва да вървят по стъпките на езическите жреци, когато им се стори, че техният дух е безсилен да се бори с желанията на плътта.”
.
Точно така пише достопочтеният Йероним. Защо тогава изпадате в такава ярост, господа свещеници, когато ви предлагат кастрация? Смъкнете по-напред ореола от главата на вашия свети Йероним и го изпратете в пъкъла. Честна дума, убеден съм, че клерикалите биха постъпили мъдро, ако разжалват свети Йероним; към края на живота си той е писал такива памфлети срещу поповете от своето време, че ако те излезеха из под перото на вашия покорен слуга, имаше да го влачат по съдилищата.
.
Папата, който произвел Йероним в чин светия с три нашивки, без съмнение се е разходил с гумата по памфлетите на този проповедник, за да увековечи само това, което стареца е писъл против император Грациан.
За да позабавляваме читателя, нека цитираме някои пасажи от писанията на Йероним.
Веднъж този старец изпратил послание на една девойка. Той я съветвал да запази девствеността си и й давал мъдри наставления в това отношение.
Да чуем Йероним: „Дъще, ако искаш да опазиш цветеца на своята девственост, бягай като от чума от тия лицемери, които се домогват до духовен сан, за да получат свободен достъп до жените.”Добре е познавал клиентелата си този праведник!
.
Продължаваме: „Тези гнусни свещеници носят блестящи пръстени по ръцете си...”
Господа епископи, по ваша повеля вярващите падат ничко пред иконите на свети Йероним. Скрийте ръцете си, на които блестят разкошни пръстени!
„Главното им занимание е да научат имената и къщите на красивите жени и да разузнават техните слконности...”Охо-о, отци йезуити, сигурен съм, че това се отнася за вас!
„За да не се оставиш да те измамят – пише по-нататък Йероним, - ще ти разкрия лика на тия свещеници, много ловки в своя занаят. Такъв човек става веднага след изгрев слънце; редът на посещенията му е предварително обмислен и той избира най-късите пътища; той е натрапчив и се промъква първо в женските стаи; ако му хареса някоя възглавница, разкошна покривка или нещо от мебелите, той внимателно ще оцени всичко и ще започне да въздиша лицемерно за своята бедност. Ще хленчи и скимти, докато отскубне нещо. Алчността е основната черта на характера му.”Ако ви се случи да присъствувате при посещението на някой капуцин в по-заможна къща, ще се убедите, че нравите на духовенството никак не са се променили.
Що се отнася до епископите, свети Йероним не се церемони много и с тях: „... Епископите протягат ръка уж за благословия, а срещу това получават пари; те стават роби на ония, които им плащат, оказват им най-долните, най-мръсните услуги, за да могат после да завладеят наследството им.”
А искате ли да знаете какво казва свети Йероним за самия папа? Той направо нарича негово светейшество Сириций „стар развратник с багреница”.