Здравей Гост

МАГИЯТА НА ЦВЕТОВЕТЕ ПРЕЗ ПРИЗМАТА НА АСТРОЛОГИЯТА И ЧОВЕШКАТА ПСИХИКА

• 55 Отговора
  • 10332 Прегледи
*

Divna

по жълтото и оранжевото са луди всички деца до 7-8 годишна възраст.

бебетата ги привлича  червеното

а изборът на черно в детските рисунки е признак на  по-сложна психика

Децата проявяват първо предпочитание към цвета, след което започва да се налага формата /когато става въпрос за играчки/. Това е така защото цветовото възприятие е непосредствено свързано с човешките чувства, а детето не крие чувствата си. То е способно да ги изразява по афтентичен начин.
Цветовото възприятие е сходно с емоционалния опит или усещането за афект. Емоцията е в основата на взаимоотношенията между човека и обкръжаващия го свят. Не знам дали знаете, но цветовото зрение на човека преминава през два стадия на развитие. При първия от тях ахроматичното зрение придобива способността да разграничава жълтия и синия цвят, а при преминаването към втория етап жълтия цветовъзприемащ апарат започва да разграничава зеления и червения цвят. Така всъщност възниква и трихроматичния апарат на цветовото зрение. Счита се, че децата започват да разграничават цветовете още на 3-4 месеца.

Окото, като орган на зрението различава цвета по 3 обективни признака - цветен тон, наситеност и светлосила. Интересното е, че през годините тези признаци търпят изменение. След 30 годишна възраст цветоразличителната сила започва да намалява. Ето защо много често двама човека гледайки един и същи цвят могат да го охарактеризят по два различни начина. За единия синьото може да е в по-светла тоналност отколкото за другия.
Спомням си, че преди време в говорилня 2 имахме дебат относно лилавия цвят. Там се опитах да обесня някой съществени значения позовавайки се на цветознанието и спектралния анализ на светлината. Сега обаче не мисля да се повтарям.

Цветовете в тъмната гама изразяват тъга, а черното и сивото подсказват за наличие на депресивност /говоря конкретно за живописта защото с това се занимавам/. Жълтия цвят се свързва с веселост и безгрижие /при децата/, но и лудост /при възрастните/. Не случайно Ван Гог/шизофреник/, който е основоположник на цяло течение в изобразителното изкуство /експресионизъм/е използвал смело жълтия цвят. Червеното говори за сила, тъмно синьото за ведрост и спокойствие, светло синьото за нежност, зеленото за равновесие /подходящ цвят за почивни помещения/, тъмно виолетовото за мъдрост и скромност, светловиолетовото за меланхолия и т.н.
Символиката на цветовете е много голяма. Тя зависи от силата на цвета, от тоналността ...
Чрез една рисунка човек може да опише подробно вътрешния си свят, а децата умеят да го правят изключително добре. При нас закона за децата е много силен и върху тях се работи много целенасочено. В училищата например психолозите имат постоянен контакт с нас учителите по изкуства. Със започване на учебната година се започва с конкретни художествени проекти. Задавам тема и на края на периода знам каква е семейната атмосфера в дома на всеки един от учениците ми. Но това е друга тема защото за това участва не само цвета, но и други изразни средства.

*

holanda

Спомням си, че преди време в говорилня 2 имахме дебат относно лилавия цвят. Там се опитах да обесня някой съществени значения позовавайки се на цветознанието и спектралния анализ на светлината. Сега обаче не мисля да се повтарям.

Спомням си го това.Тогава казвах,че не харесвам нито червеното,нито синьото ,но обичам лилавото,което е комбинация от двете.Нечие мнение беше,че в зависимост от преобладаващия нюанс на лилавото се разчитат съответните качества у човека.Ако е по-студено лилаво,човека се отличава с кардиналност,деспотизъм и т.н.Съответно при по-мек лилав цвят ,качествата се променят..

*

Divna

Спомням си го това.Тогава казвах,че не харесвам нито червеното,нито синьото ,но обичам лилавото,което е комбинация от двете.Нечие мнение беше,че в зависимост от преобладаващия нюанс на лилавото се разчитат съответните качества у човека.Ако е по-студено лилаво,човека се отличава с кардиналност,деспотизъм и т.н.Съответно при по-мек лилав цвят ,качествата се променят..

Ей, паметливка си ми ти  ;D.
Да, пурпурният цвят е императорския, който се явява като мъдрост, но така също и като сила, мощ и деспотизъм. 

източник:"Звездни знаци"-Линда Гудман

Телец (Венера)   розово;всички оттенъци на синьото;кафяво и тъмнозелено
Близнаци (Меркурий)   перленосиво;светлозелено и сребристо
Рак (Луната)   светложълто;сребристо;лилаво и светлолилаво
Лъв (Слънце)   слънчеволожълто;оранжево;понякога и пурпупно
Дева (Меркурий)   перленосиво и сребристо (както при Близнаците);тревистозелено и бяло
Везни (Венера)   розово (както при Везните);пастелените отсенки на всички цветове и светлосиньо
Скорпион (Плутон)   черно;кървавочервено;винено червено и светлокафяво
Стрелец (Юпитер)   есенните тонове-жълто;яркооранжево;ръждиво и тюркоазено
Козирог (Сатурн)   индигово;морскосиньо;всички оттенъци на кафявото и тъмнозеленото
Водолей (Уран)   електриковосиньо;кобалтово;сребристо и морскозелено
Риби (Нептун)   изумруденозелено;светложълто;розово и бяло
Овен (Марс)   рубин
Телец (Венера)   сатфир
Близнаци (Меркурий)   аквамарин
Рак (Луната)   лунен камък и перли
Лъв (Слънце)   топаз
Дева (Меркурий)   зелен и бял нефрит
Везни (Венера)   опал
Скорпион (Плутон)   хематит
Стрелец (Юпитер)   тюркоаз
Козирог (Сатурн)   диамант и оникс
Водолей (Уран)   камък с примеси на лазурит и малахит
Риби (Нептун)   смарагд и аметист
Докато дишаш...надявай се!

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
Толкова много възможности има , поради различните школи , а нищо по-хубаво от алтернативата.... :blink:

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

holanda

http://www.aobg.org/lecture.php?ln=1&id=160

:blink:
става въпрос за цветовете на аурата,но интересно като четиво

*

Марая

• 28287
Жълтия цвят ускорява мртаболизма , ако не ме лъже паметта....
Преодолява трудностите , под негови въздейства се вземат и бързи решения....
Това е цвета , който помага на вродената срамежливост.
Милки , само след 3 месеца ще имаш страхотна промяна по отношение на детето....
Следващия цвят фаворит ще бъде червения.....

Започне ли да рисува с него , очаквай проговаряне.... :blink:

Ето Милки! ;D
Ако е хванал червения молив.... ;D

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Milkyway

• 3770
Жълтия цвят ускорява мртаболизма , ако не ме лъже паметта....
Преодолява трудностите , под негови въздейства се вземат и бързи решения....
Това е цвета , който помага на вродената срамежливост.
Милки , само след 3 месеца ще имаш страхотна промяна по отношение на детето....
Следващия цвят фаворит ще бъде червения.....

Започне ли да рисува с него , очаквай проговаряне.... :blink:

Ето Милки! ;D
Ако е хванал червения молив.... ;D
Благодаря ти Марая :blink: :blink:
Да ,той вече рисува много с червения.
Дано предсказанията ти се окажат верни :blink:

*

Milkyway

• 3770
И другото, което искам да те попитам е,на базата на какво отсъди,че ще е до 3 месеца?
На ясновидски прозрения или по аспектите на някоя планета и движението й.
Просто се чудя и анализирам :blink:
По мойта карта ли? :-\
То вярно че сега декември уран тръгва директно, за последен път ще мине през точен съвпад със слънцето ми.
И че тр северен възел ще влезе в 5ти....
Но просто се чудя от къде взе тази информация , и то толкова конкретно - 3 месеца.
Или не щеш да кажеш? :rolleyes:

*

Марая

• 28287
И другото, което искам да те попитам е,на базата на какво отсъди,че ще е до 3 месеца?
На ясновидски прозрения или по аспектите на някоя планета и движението й.
Просто се чудя и анализирам :blink:
По мойта карта ли? :-\
То вярно че сега декември уран тръгва директно, за последен път ще мине през точен съвпад със слънцето ми.
И че тр северен възел ще влезе в 5ти....
Но просто се чудя от къде взе тази информация , и то толкова конкретно - 3 месеца.
Или не щеш да кажеш? :rolleyes:

Когато се случи ще ти отговоря! ;D ;)
Но запомни , че ще стане! :blink:

*

Milkyway

• 3770
Дай,Дай Боже!!!!!!
От твоята уста,в Божиите уши!!!!!
(ще чакаме и после ще ми кажеш от къде иде инфото ;D)

Чета една статия за цветовете в един друг форум и възникна един въпрос в мен...
Зодия овен съм, сборът от рожденното ми число или т.нар. число на душата ми е 9, У е Марс, цветът е червен и трябва той да ми подхожда.
Аз никога, не съм харесвала този цвят и винаги се старая да го избягвам - аксесоари, дрехи и т.н. Сега като се замислих, имам точно 3 червени неща - червен конец на ръката, червено портмоне и червен телбод ;D А и често си държа скайпа на режим отпочиващ ;D
Когато общувам с някой, който е с много червени дрехи гледам да изчезна по най-бързия начин, не ми действа никак добре - започва главоболие, а по някога съм усещала избухливост, агресивност (това явно, защото е цветът на Марс).
Също не ми влияе добре оранжевото, но не чак толкова... А е цветът на Слънцето, при мен У6 и трябва да се храня с повече оранжеви плодове.

Тъп въпрос, но каква е асторологическата предпоставка за тази непоносимост ;D :rolleyes:

"Хората трябва да се обличаме, като цветята - в пъстри дрехи." Петър Димков
« Последна редакция: Септември 02, 2011, 10:25:51 pm от romantica »

*

Asol

• 4140
Слънцето не ти е просто в Овен. Иначе акцентиран Нептун като цяло и марсовата енергия ти идва в повече. Направи си ако ти е интересно едно проучване - синастрия с хора, които смяташ че по някакъв начин ти действат агресивно.

*

Lillie

• 30532
И аз като стелиумен Овен не мога да кажа, че харесвам червения цвят.
Предпочитам бордо, но и този цвят нося рядко, през последните няколко години минах към по-светла цветова гама.
Много обичам оранжево, но не нося нищо жълто. Пурпурно ми е любимият цвят за дреха.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

Благодаря ви много за включването!

Asol, ще пробвам и ще го имам предвид, но за момента не разполагам с данните на такива хора :blink:
Lillie, аз обичам жълто и лила, също  ;D
Passion-desire, аз обичам много синьо, тюркоазено и всички морски нюанси ;D

Явно всичко е много специфично... :blink:

Ок, passion! Луна в 12 дом, на Ас в риби, Венера в 12 дом във водолей