Здравей Гост

Какво мислене имате?

• 36 Отговора
  • 10162 Прегледи
*

Helo

Какво мислене имате?
« -: Май 31, 2010, 12:31:02 am »
Образно, логично или друго?

Аз имам образно мислене. Съчетано със звуци.

Когато си спомням как изглежда дадено място, човек или предмет ги виждам в съзнанието си отново, така, сякаш са пред мен.

При вас как е?

*

Lillie

• 30532
Re:Какво мислене имате?
« Отговор #1 -: Май 31, 2010, 12:49:39 am »
Моето мислене е образно, но същевременно и конкретно, търся логически връзки и обусловеност във всичко.
Не мога да назубрям суха теория, твърде абстрактна. Мога да разсъждавам философски, в дълбочина.
Имам еднакъв афинитет и към анализа, и към синтеза.
Мисля бързо, но се старая да не избързвам в преценките си - наблюдавам, проверявам, изпитвам...
Склонна съм към съмнения, колебание, скептицизъм. При мен това е своеобразна предпазна мярка, за на не се вкопча в другия полюс - самозаблудата и самовнушението /Нептун и Плутон/, защото филмът ще е страшен.  ;D
Имам много бърза мисловна реакция, в това отношение не отстъпвам на Меркурий в Близнаци, но ми липсва тяхната двойнственост, адаптивност, променливост.
Дарена съм с много добра памет, но същевременно съм разсеяна, понякога изглеждам много отнесена. Способна съм да възпроизвеждам в съзнанието си сцени и фрагменти от минали вече събития почти до най-дребния детайл, ако все още са свързани с някаква емоция, т.е. имам силно развита емоционална памет. Притежавам фотографска памет - запечатвам в съзнанието си определени моменти и после си ги въртя като на филмова лента, ако са били особено приятни.
Обикновено говоря бързо и на повечето хора им е трудно да схванат нишката ни мисълта ми, да осмислят чутото. Затова вече карам с по-бавно и премерено темпо. Умея да говоря много, но умея и да мълча, умея да слушам отсрещния.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Helo

« Отговор #2 -: Май 31, 2010, 12:58:20 am »

Притежавам фотографска памет - запечатвам в съзнанието си определени моменти и после си ги въртя като на филмова лента, ако са били особено приятни.

Но образно мислене? Виждаш всичко в съзнанието си, сякаш си там?

Мисленето ти постоянно ли е образно? Постоянно ли "виждаш" в съзнанието си местата, хората и предметите, когато мислиш за тях?

*

vanilla

• **
  • 1578
« Отговор #3 -: Май 31, 2010, 06:06:10 am »
..аз нямам творческо мислене(но и в математиката хич ме няма) всичко подреждам, търся логика и структурирам, търся смисъла....ако не разбера смисъла не мога да запомня нищо....не ме бива в анализирането и креативната мисъл....имам много добра емоционална памет(Меркурий в Рак) помня всякакви дреболии, на които много хора не обръщат внимание и не забелязват.....и фотографската ми памет е добра...мисля, че ми липсва дълбочина на мисълта...също доста трудно се изразявам....
на моменти съм доста наивна....

*

Nebesna

« Отговор #4 -: Май 31, 2010, 08:34:46 am »
Но образно мислене? Виждаш всичко в съзнанието си, сякаш си там?

Мисленето ти постоянно ли е образно? Постоянно ли "виждаш" в съзнанието си местата, хората и предметите, когато мислиш за тях?

Хело, това се нарича памет, когато вече се е случило и въображение, когато не е.
Да си представяш картини е процес на художествено възприятие и възпроизвеждане, който се управлява от една част от мозъка, докато рационалното мислене се управлява от друга.

Всички хора притежават абстрактно и рационално мислене, но са развити в различна степен. Има и полово присъщи различия.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #5 -: Май 31, 2010, 10:09:29 am »

Когато си поискам, ако силно се концентрирам върху тях.
Ако силно мисля за някое гадже  :P, може да дойде и астралното му тяло при мен. Но се старая да не правя такива експерименти, не и целенасочено, понякога спонтанно се случва.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #6 -: Май 31, 2010, 10:17:28 am »
А що се отнася до някои рутинни, ежедневни (разбирайте - досадни) дейности, много често тотално ми липсва концентрация върху тях и мога да забравям елементарни на пръв поглед неща.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Helo

« Отговор #7 -: Май 31, 2010, 12:12:27 pm »
Това, което ме интересува е колко от вас имат образно мислене!!!

Не само да си спомняте всичко с образи, но и когато мечтаете и си представяте как изглежда нещо отново да виждате образ в съзнанието си.

Питам, понеже разбрах, че малък процент от хората имали образно мислене. А моето е такова. Някои изобщо не могат да видят никакъв образ в съзнанието си. Само имат спомен, че са сънували с образи.

Колко от вас имат образно мислене?

*

sunrain

• 6710
« Отговор #8 -: Май 31, 2010, 12:15:19 pm »
Винаги, когато говоря или ми говорят си представям в картини нещата. Дори незнаех, че е особено. Често казвам, че нещо като ми разправят да внимават, че веднага буквално и образно си го виждам в съзнанието и доста реално го усещам.  ;D

Къде пише, че това е рядко срещано, Хело?    
« Последна редакция: Май 31, 2010, 12:27:14 pm от sunrain »
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

Helo

« Отговор #9 -: Май 31, 2010, 12:25:52 pm »

Къде пише, че това е рядко срещано, Хело?     

Някои учени даже се съмняват, че такова мислене изобщо съществува. Добре, че аз си знам.  ;D

Ейдетичен (ейдос, гр. – картина)

способността на човека да си представя по-рано възприетите неща така нагледно, като че ли ги възприема в момента. Тези субективни нагледни образи се смятат за междинно звено между сетивното възприятие и представата; те се срещат най-вече при зрението и слуха, налице са вероятно и при другите модалности, но не могат да се установят със същата обективност. Степента на е. варира силно при отделните индивиди. Според Аншютц е. се проявява най-вече през 6-ата година от живота (при около 49% от децата), на 10-ата година те са вече само 30%, като при момчетата се изгубва по-бързо, отколкото при момичетата. Малко преди пубертета отново се стига до връх в честотата на е., но след това той намалява и при възрастните се среща само в отделни случаи. Напр. Моцарт е бил вероятно слухов ейдетик, тъй като е могъл да запише “Мизеререто” на Алегри след двукратно прослушване. Творческият процес на оглушалия Бетховен също е можел да се основава само върху музикалноакустични представи. В зрителната област ейдетици са били напр. художниците Левитан и Лоран, които са рисували своите летни пейзажи през зимата, и писателят Толстой според сведенията на Теплов. Изследователи на е. са Урбанчич, Кро, Йенш. Последният неимоверно преувеличава значението на йедетичните образи. “Субективните нагледни образи” са включени в неговата интегратинва типология, станала съставна част от нацисткото расово учение и с това служеща на “научното” обосноваване на фашисткото мракобесие (Рубинщайн).

http://psychologyjournalbg.com/index.php?option=com_glossary&func=view&Itemid=48&catid=41&term=%C5%E9%E4%E5%F2%E8%F7%E5%ED+%28%E5%E9%E4%EE%F1%2C+%E3%F0.+%96+%EA%E0%F0%F2%E8%ED%E0%29

*

tool

« Отговор #10 -: Май 31, 2010, 12:27:26 pm »
Това, което ме интересува е колко от вас имат образно мислене!!!

всички жени имат образно мислене .. каква е целта на занятието ?!  :rolleyes:

*

sunrain

• 6710
« Отговор #11 -: Май 31, 2010, 12:29:45 pm »
Така ли, Гал? Само жените ли, защо, кажи, ако си запозната... :blink:
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #12 -: Май 31, 2010, 12:31:33 pm »
Не само да си спомняте всичко с образи, но и когато мечтаете и си представяте как изглежда нещо отново да виждате образ в съзнанието си.

Това се нарича визуализация.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

tool

« Отговор #13 -: Май 31, 2010, 01:13:10 pm »
Така ли, Гал? Само жените ли, защо, кажи, ако си запозната... :blink:

Е, не само, но процента при жените е най-висок .. има и мъже, които мислят в картинки .. хората на изкуството напр. :rolleyes: 

В зависимост от преобладаването на действието, образа или понятието в мисловния процес, той се дели на:

* Практическо-действено - насочено към решаване на практически задачи. По форма то се дели на просто и сложно;
    * Художествено (предметно-образно) - обобщенията и абстракциите са конкретни образи;
    * Абстрактно - с две форми на проявление

- словесно-логическо (понятийно, обобщено) - извършва се на основата на абстракции, а нагледните образи играят допълнителна роля
      - теоретическо - насочено към обяснение, към познание на най-отвлечените закономерности.

*

Londa

• **
  • 561
« Отговор #14 -: Май 31, 2010, 01:52:37 pm »
Доста субективно и емоционално  мислене имам.Определено не се опирам много на логиката, което не е много за хвалба де... :-[
Не забравям лошите и хубавите работи.Когато се връщам към минало събитие помня ароматите чувствата....сякаш се връщам точно в онзи  момент.Какво да кажа-Луната в Рак при мен май надделява.Толкова пъти ми се е искало да изтрия повечето спомени в главата ми! :(

*

Helo

« Отговор #15 -: Май 31, 2010, 01:58:55 pm »
Доста субективно и емоционално  мислене имам.Определено не се опирам много на логиката, което не е много за хвалба де... :-[
Не забравям лошите и хубавите работи.Когато се връщам към минало събитие помня ароматите чувствата....сякаш се връщам точно в онзи  момент.Какво да кажа-Луната в Рак при мен май надделява.Толкова пъти ми се е искало да изтрия повечето спомени в главата ми! :(

С образи ли мислиш?

« Отговор #16 -: Май 31, 2010, 02:25:01 pm »
   Ми аз въобще не мисля, че образното мислене е рядкост. За мен това е нормалното мислене. За да запомня повечето неща ми се налага да ги визуализирам, после да потърся логиката в нещата, ако са абстрактни понятия...Та при мен е комбинирано - образно, логично-аналитично и абстрактно. Въобръжението ми е изключително силно, защото умея да визуализирам мислено нещата....и да ги видя в перспектива.

*

Divna

« Отговор #17 -: Май 31, 2010, 02:40:10 pm »
   Ми аз въобще не мисля, че образното мислене е рядкост. За мен това е нормалното мислене. За да запомня повечето неща ми се налага да ги визуализирам, после да потърся логиката в нещата, ако са абстрактни понятия...Та при мен е комбинирано - образно, логично-аналитично и абстрактно. Въобръжението ми е изключително силно, защото умея да визуализирам мислено нещата....и да ги видя в перспектива.

Това е характерно за жените. Ние умеем да използваме двете си мозъчни полукълба едновременно.

ПП: Хело, има доста информация в/у този въпрос в интернет. Търси Бине (френски психолог, работил изключително много в/у тази тема).

*

Uran

• 6041
« Отговор #18 -: Май 31, 2010, 04:49:50 pm »
И образно и аналитично.

*

Инти

• 2068
« Отговор #19 -: Септември 06, 2010, 02:45:07 am »

Сигурно е от ретроградния ти меркурий , ретроградието дава способност да се движиш напред и назад във времето, както и много навътре, прави квадрат към Плутон, все едно отваряш мост към подсъзнанието и черпиш от там. В него лежат много архетипни връзки, въпроса е да направиш контакт.