Венера във Везни, ако е преди 23,5-24 гр. на знака, минава по сидерал в Дева - най-слабата позиция. Но забелязах при планетите в падение /по сидерал/, че често са поставени на фокус именно темите, свързани със съответната планета, някаква свръхкомпенсация като че ли е това... И от личен опит мога да споделя същото, не само от наблюдения върху другите. Аз самата по сидерал имам Меркурий в Риби, възможно най-слабата му позиция по знак, и дори се води леко поопърлен от Слънцето. И по някаква ирония на съдбата изявите ми винаги са били свързани с някоя меркуриева сфера, с комуникации, много писане, говорене, обмяна на информация и по принцип всичко, което изисква използване на интелектуален ресурс (а в радикса имам само МС в Дева и никакви планети в Дева/Близнаци, въздухът общо взето е слабо застъпен). Да не говорим за това, че астрологията също е управлявана от Меркурий в Джйотиш. Икономиката, статистиката, математиката също се свързват с Меркурий. Въобще всичко, което се свързва с рационалната мисъл, с умението да се прави сравнителен анализ и на тази база да се разграничават получените резултати, да се извеждат разни закономерности.
Планета в слаба есенциална позиция като че ли се стреми да покаже и докаже на другите дори това, което "не е", като се имат предвид аналогиите и мунданните теми, с които е свързана. Сещам се, че в някаква астрологична статия се споменаваше, че мнозина модни дизайнери имат Венера в заточение или в падение, не на трон и не в екзалтация. Спомням си, че беше коментирано тук, а и в други форуми също.