Здравей Гост

Дърдорилня

• 9118 Отговора
  • 1168608 Прегледи
*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
    • Уникални подаръци за любими хора
Re:Говорилня 3
« Отговор #1840 -: Юли 05, 2010, 08:53:30 pm »

И според теб всичко това се съдържа в думата НЕДОСТЪПЕН ?

вадиш думи от контекста  ;)  прочети и осъзнай. думата недостъпен извадена от контекста звучи грубо. в самия текст значението и е коренно променено!

- Бабо, да си барала хапчетата ми, с надпис "LSD" ?
 - Майната им на хапчетата. Иди да видиш к'ви дракони има в кухнята!

http://podaraciunikati.alle.bg/  http://darovenaprirodata.alle.bg/

*

jinom

• **
  • 1753
« Отговор #1841 -: Юли 05, 2010, 08:56:19 pm »
и реши да го адресираш до мен- единственият човек, който не участва в разговора..какво целиш..

Прикривачите се прикриват, чрез красотата която създават.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1842 -: Юли 05, 2010, 08:57:45 pm »
— Да бъдеш недостъпен, означава да докосваш пестеливо света около себе си. Не изяждаш пет яребици, изяждаш една. Не нараняваш растенията само за да си накладеш огън. Не се излагаш на силата на вятъра, освен ако не е наложително. Не използваш и не изстискваш хората, докато те се сгърчат и заприличат на нищо — особено хората, които обичаш.

— Да бъдеш недостъпен означава да се стремиш да не изтощаваш нито себе си, нито другите — продължи той. — Означава, че не си нито гладен, нито отчаян като нещастника, който усеща, че никога вече няма да яде и затова поглъща цялата храна, която докопа, всичките пет яребици!

Това е есенцията.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Nebesna

« Отговор #1843 -: Юли 05, 2010, 08:59:12 pm »
— Да бъдеш недостъпен, означава да докосваш пестеливо света около себе си. Не изяждаш пет яребици, изяждаш една. Не нараняваш растенията само за да си накладеш огън. Не се излагаш на силата на вятъра, освен ако не е наложително. Не използваш и не изстискваш хората, докато те се сгърчат и заприличат на нищо — особено хората, които обичаш.

— Да бъдеш недостъпен означава да се стремиш да не изтощаваш нито себе си, нито другите — продължи той. — Означава, че не си нито гладен, нито отчаян като нещастника, който усеща, че никога вече няма да яде и затова поглъща цялата храна, която докопа, всичките пет яребици!

Това е есенцията.

Ми аз съм си такава и съм ДОСТЪПНА.
Игра на думи. Хайде да не му слагаме етикет, а ?

*

holanda

« Отговор #1844 -: Юли 05, 2010, 09:00:34 pm »
Не плачи,щастлива съм :P.Концентрирай се над проблема,какво има сега? ;)

Нищо няма. Манекена няма атрибут - това има, т.е. - няма.  :rolf:
правиш се на недостъпен? :P Няма нужда да те харесвам :P

манекена се сдобива с атrubut,ако реши да вложи чувство..

същата работа като Пинокио..трябва им само '' дете '',което да ги накара да повярват  :mellow:

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1845 -: Юли 05, 2010, 09:01:47 pm »
А каква е дефиницията за "достъпен"?  :-\

Ще ме извиняваш, Жиноме, ама не съм хуанист.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Nebesna

« Отговор #1846 -: Юли 05, 2010, 09:02:03 pm »
За мен точното определение е НЕНАТРАПЛИВ. А може и да е особеност на превода.

« Отговор #1847 -: Юли 05, 2010, 09:11:16 pm »
жената- мъж
Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички...
Истински свободен е този, който няма нужда да прави избор...

*

jinom

• **
  • 1753
« Отговор #1848 -: Юли 05, 2010, 09:17:33 pm »
А каква е дефиницията за "достъпен"?  :-\

Трудно е да се правят анализи на подобни текстове. Най-добре да постна заключителния текст от тази глава за по-голяма яснота.
Цитат
...........
Казах му, че в моя ежедневен живот е немислимо да си недостъпен. Мисълта ми беше, че за да функционирам, трябва да бъда открит за всеки, който има нещо общо с мен.
— Вече съм ти казвал, че за да бъдеш недостъпен, не означава да се криеш или да си потаен -— обясни спокойно той. — Не означава, че не трябва да се срещаш с хора. Ловецът използва своя свят пестеливо и нежно, независимо дали светът се състои от предмети, растения, животни, хора или сила. Ловецът е близък със своя свят и въпреки това е недостъпен за същия този свят.
— Това е противоречие — казах аз. — Не може да бъде недостъпен, щом се намира в този свят всеки час, всеки ден.
— Не ме разбра — каза търпеливо дон Хуан.— Той е недостъпен, защото не изцежда света, за да го обезформи. Той го потупва леко, стои при него колкото му е нужно, а след това бързо си отива, едва оставяйки някаква следа.

« Отговор #1849 -: Юли 05, 2010, 09:17:48 pm »
Интересно що за жена ще е тази, която не прави компромиси?
  ;D Резачка, къртачка ....

*

holanda

« Отговор #1850 -: Юли 05, 2010, 09:20:12 pm »
егоцентричката

:mellow:

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1851 -: Юли 05, 2010, 09:24:34 pm »
— Той е недостъпен, защото не изцежда света, за да го обезформи. Той го потупва леко, стои при него колкото му е нужно, а след това бързо си отива, едва оставяйки някаква следа.

Това не е ли намек да бъдем умерени във всичко?
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #1852 -: Юли 05, 2010, 09:26:13 pm »
Цитат
...........
Казах му, че в моя ежедневен живот е немислимо да си недостъпен. Мисълта ми беше, че за да функционирам, трябва да бъда открит за всеки, който има нещо общо с мен.
— Вече съм ти казвал, че за да бъдеш недостъпен, не означава да се криеш или да си потаен -— обясни спокойно той. — Не означава, че не трябва да се срещаш с хора. Ловецът използва своя свят пестеливо и нежно, независимо дали светът се състои от предмети, растения, животни, хора или сила. Ловецът е близък със своя свят и въпреки това е недостъпен за същия този свят.
— Това е противоречие — казах аз. — Не може да бъде недостъпен, щом се намира в този свят всеки час, всеки ден.
— Не ме разбра — каза търпеливо дон Хуан.— Той е недостъпен, защото не изцежда света, за да го обезформи. Той го потупва леко, стои при него колкото му е нужно, а след това бързо си отива, едва оставяйки някаква следа.

[/quote]

Аз тея рабти ги разбрах от раз, чудно ми е толкова ли е трудно да се схване. Човекът е пътник, вземаш толкова колкото ти е необходимо и си пътуваш...през световете, през времената...

*

Vision

• 3523
« Отговор #1853 -: Юли 05, 2010, 09:26:51 pm »
.
« Последна редакция: Юни 18, 2011, 03:57:43 pm от Vision »

Не се излагай!! Провери си правописа!! Точно ТУК!!
''Не знам'' се пише отделно /за разлика от ''Неграмотен''/..

*

Divna

« Отговор #1854 -: Юли 05, 2010, 09:35:36 pm »
А каква е дефиницията за "достъпен"?  :-\

Трудно е да се правят анализи на подобни текстове. Най-добре да постна заключителния текст от тази глава за по-голяма яснота.
Цитат
...........

Има нещо не както трябва в превода на текста.
В случая са объркани понятията.
Тук разбирам, че се говори за ненатрапчивост, за умереност.
Значението на думата недостъпен е съвършено различно.

*

jinom

• **
  • 1753
« Отговор #1855 -: Юли 05, 2010, 09:36:07 pm »
— Той е недостъпен, защото не изцежда света, за да го обезформи. Той го потупва леко, стои при него колкото му е нужно, а след това бързо си отива, едва оставяйки някаква следа.

Това не е ли намек да бъдем умерени във всичко?

Да, да бъдем умерени най-вече в желанията си. Да носим отговорност за постъпките си по отношение на всичко, което правим, дори ако става въпрос за най-малката тревичка, защото скромността, пестеливото отношение, недостъпността и непоказността са антипод на ЕГО-то  - най-големия враг на човека.

Да бъдем достъпни за всеки, за целия свят и да гребем с пълни шепи от него, означава неминуемо да се превърнем в плячка на ЕГО-то.  :blink:

*

kris

• 2298
  • (:
« Отговор #1856 -: Юли 05, 2010, 09:39:27 pm »
 :blink:
« Последна редакция: Декември 23, 2013, 12:30:00 pm от kris »

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1857 -: Юли 05, 2010, 09:41:01 pm »
Да, да бъдем умерени най-вече в желанията си.

И да не ставаме зависими от тях...
Гъз глава затрива, нали такава беше поговорката?  ;D
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

kris

• 2298
  • (:
« Отговор #1858 -: Юли 05, 2010, 09:42:09 pm »
 :blink:
« Последна редакция: Декември 23, 2013, 12:29:53 pm от kris »

« Отговор #1859 -: Юли 05, 2010, 09:42:27 pm »
егоцентричката

:mellow:
+ самовлюбена и високомерна

Понякога зад тези епитети се крие много наранена душа, заблудена или комплексирана....