Здравей Гост

Неастрологичен въпрос-житейски(финансов)

• 114 Отговора
  • 12214 Прегледи
*

Milkyway

• 3770
Здравейте :blink:
Моля да ми простите ,че пиша за неастрологична тема тук,но не става нито в мистиката,нито при съновника....никъде.
А се нуждая от вашия съвет.Може и натално-транзитната ми карта да помогне.
Какъв е въпросът ми.
Знам,че пишещите тук са работещи,зрели хора с бизнес,фирми и т.н.

Тази година стават 3 години откакто излязох по майчинство.След втората,взех още една неплатена.На 24 август трябва да се върна във фирмата където работех от 2004г.
Тогава заплатата ми беше 350лв,а чисто взимах 280лв.Тогава бях "мома" :blink:,нямах ангажименти,дете и т.н.
Но сега ще се връщам на същата работа,вече съм семейна с дете на 3 год. Във фирмата ми пазят мястото-офис мениджър,има момиче което ме замества.
Чудейки се днес как да постъпя относно това дали ми е повишена за 3 години заплатата,мога ли при връщането си след 2 месеца да искам по-висока,реших да пиша имейл на финансовият директор(жена) и да задам този въпрос.
Тя ми писа дълго писмо,в което ми напомня какви са ми задълженията и т.н.Работното време,че сега обмисляли да дават на служителите ваучери за храна на стойност 60лв. Че абонаментът ни към един Медицински център си продължава,което е голямо удобство.
Каза ми ,че сегашната заплата за моята длъжност е 500лв. бруто, 395лв. нето.

Кажете ми как да постъпя? Да се съглася ли да започна на такава или да искам по-висока,колко по-висока. :-[
Аз съм доста деликатна,не съм нахална и не съм се сблъсквала с подобни неща до сега.
Или да започна на тази и после да искам увеличение.
Да не кажат ,ама гледай нея я нямаше 3 години,а сега иска повече....
Работата е доста далеч от дома ми,но слава Богу само с един превоз.

По транзити в момента имам тр плутон съвпад юпитер в 6ти дом.Тр нептун и хирон в 8ми,тр марс през 2ри,уран и юпитер върху слънцето.И тр сатурн съвпад плутон в 3ти.
Сегашното лунно затъмнение ми попадна на кусп на 6ти съвпад юпитер.А слънчевото затъмнение на 11 юли ще попадне в 12 дом.

Много ви благодаря предварително за съветите които ще ми дадете и съжалявам но нямаше къде другаде да поместя този спешен за мен въпрос :-[

*

Uran

• 6041
Re:Неастрологичен въпрос-житейски(финансов)
« Отговор #1 -: Юни 28, 2010, 02:11:01 pm »
Започвай без пазрлъци. Като влезеш отново във форма се поогледай как стоят нещата и тогава искай повишение на РЗ.
Ситуацията в момента е таква, че не си в добра позиция. Имам познати, които си изпатиха от подобно извиване на ръце на работодателите и в момента са с по-ниска РЗ от преди.
Успех!
п.п.В Сф нещата са по-добре за сега, така че може и да имаш шанс, но бъди ДЕЛИКАТНА.

*

sunrain

• 6710
« Отговор #2 -: Юни 28, 2010, 02:12:36 pm »
Милкиуей, моят скромен съвет е да започнеш и след това като му дойде момента да се предоговаряте. Мисля, че така е редно. Нека те видят как работиш, ако преди това си се ползвала с уважение, докажи се отново и когато и двете страни са доволни, стига разбира се да са коректни твоите работодатели, все ще дойде повишението.  :blink: Не го мисли толкова. Успех.
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

Milkyway

• 3770
« Отговор #3 -: Юни 28, 2010, 02:14:50 pm »
Благодаря ви :blink:
Май наистина така е най-добре да направя.Да започна,да си припомня някои неща и по нататък да говоря отново.
390лв не е ли малко? :unsure:

*

sunrain

• 6710
« Отговор #4 -: Юни 28, 2010, 02:15:21 pm »
Много е малко, спор няма.

*

kaily

• 5145
    • http://www.kaily.dir.bg
« Отговор #5 -: Юни 28, 2010, 02:16:34 pm »
Здрасти, Милки,
аз от няколко месеца внимателно следя обяви за работа, работни места и прочее. Няма работа в тая държава, имай това предвид.
Вчера близка, работеща в данъчните, ми каза, че в последните месеци постъпват само съкращения на работни места и фалити на фирми и тук там по някое ряботно място се открива за продавачка и то колко им дават, никой не знае. За всяка една обявена позиция кандидатстват от 80 до 280 човека.
Направи си сметка на тоя фон дали ще намериш някъде работа в момента.
И работодателите стават все по-нагли и по-нахални. Сутринта четох и де ядосвах страшно на една обява, за секретар в рента кар май беше, искат шофьорска книжка, английски и висока компютърна грамотност, предлагат 200-300 евро и по тая обява са кандидатствали 85 човека.
Значи искат много, дават малко, щото в началото ще дадат най-ниската заплата естествено, пък после дали ще я увеличат, е много съмнително и кога. Имат вече 85 кандидата и днес са я реактивирали обявата, демек не са избрали ни един от тия 85 и сега дирят на баба си фърчилото.

Та ако си решила да почваш работа и имаш запазено работно място, по-добре почвай, пък като попремине кризата - свят широк.
На мен лично примерно нервите ми няма да издържат да работя като вол за тия пари, които доникъде няма да ни стигнат, затова и аз никога не бих почнала.

*

Milkyway

• 3770
« Отговор #6 -: Юни 28, 2010, 02:18:47 pm »
Мерси Кайли,
значи казваш,че не би почнала работа за 400лв?

*

sunrain

• 6710
« Отговор #7 -: Юни 28, 2010, 02:23:18 pm »
То зависи от много неща.
Не сравнявай ситуацията на Кайли с твоята или на някой друг.
Ако искаш да се върнеш на работа, да имаш социални контакти, защото такива са ти липсвали по време на майчинството и не разчиташ особено на тези пари и досега така или иначе си била без тях, а другия вариант е да си без работа, значи нямаш особено голям избор.

Честно казано, ако на мен не ми се налага в никой случай не бих се съгласила, защото наистина е обидно. Но да бъдем реалисти, такава е ситуацията в момента като цяло в държавата. 

« Отговор #8 -: Юни 28, 2010, 02:29:03 pm »
  Започваш, пък квото ще да става - поне няма да останеш с питанки в главата, ако това, ако онова? Пък и всеки опит е инвестиция в бъдещето. Дори и ниско платенета работа, един ден може да ти се отблагодари...И не сме в състояние да избираме тук в БГ.

*

sunrain

• 6710
« Отговор #9 -: Юни 28, 2010, 02:33:29 pm »
Да, дори така може и ново предложение да ти излезе, докато, ако си в изолация, съвсем няма шанс или поне е минимален.

*

Milkyway

• 3770
« Отговор #10 -: Юни 28, 2010, 02:41:43 pm »
Ох,сложно е :( Наистина,...
Но как да помагам на семейството си с тези пари :-\
Знам,че за сега нямам друг избор,но ако се появи по-добро място с по голяма заплата,ще поговоря със сегашните работотдатели за увеличение,и ако не се съгласят ще се преместя на другото.
Така е по-разумно нали?

*

Uran

• 6041
« Отговор #11 -: Юни 28, 2010, 02:42:18 pm »
Ох,сложно е :( Наистина,...
Но как да помагам на семейството си с тези пари :-\
Знам,че за сега нямам друг избор,но ако се появи по-добро място с по голяма заплата,ще поговоря със сегашните работотдатели за увеличение,и ако не се съгласят ще се преместя на другото.
Така е по-разумно нали?
:blink:Da.

*

Скарлет

• 2919
  • "Късият ум е с дълъг език". Аристофан
« Отговор #12 -: Юни 28, 2010, 03:26:28 pm »

Кажете ми как да постъпя? Да се съглася ли да започна на такава или да искам по-висока,колко по-висока. :-[
Аз съм доста деликатна,не съм нахална и не съм се сблъсквала с подобни неща до сега.
Или да започна на тази и после да искам увеличение.
Да не кажат ,ама гледай нея я нямаше 3 години,а сега иска повече....
Работата е доста далеч от дома ми,но слава Богу само с един превоз.

Започнеш ли още с връщането с претенции, ще ти подадат червения картон. Знаеш ли колко безработни хора има и се очакват още съкращения?  :-\

« Отговор #13 -: Юни 28, 2010, 03:40:23 pm »
Милки, изчакай по-добри времена, не е сега моментът. Аз като се върнах от майчинство около 3 месеца бях като избит електрон - не знаех за какво става дума. Влез в крачка, натрупай още малко опит, пък тогава търси ново. Прави са останалите, че не става веднага след връщането с рогата напред. Имай предвид, че е малък шансът някой да те вземе на работа като специалист веднага след връщане от майчиство, и то 3 години. Но дори и да не си специалист, пак е добре да се ослушаш за по-спокойни времена. Всички стискаме зъби  :blink:

*

kaily

• 5145
« Отговор #14 -: Юни 28, 2010, 03:44:17 pm »
Мерси Кайли,
значи казваш,че не би почнала работа за 400лв?

Поне на тоя етап - не.
Все още диря начин да се спася в чужбина. Надявам се, че ще надвия на невървежа и ще изчезна по-бързо отколкото да ме стисне тук немотията за гушата безвъзвратно.
В тая държава не се живее вече ни в краткосрочна, ни в среднослочна, ни в дългосрочна перспектива.
Просто мразя да ме правят на балък и толкоз.
С тия пари не може да се живее - да. От друга страна те натискат - ама и без тя по-лошо. Да.

Ми всеки избира според наклонностите си. Аз примерно съм по-склонна да ида пред парламента и да направя некой сеир със самозапалване или нещо такова в знак на протест срещу пълната гавра с нас, отколкото да наведа врат като вол и да работя оттук и до гроб безмълвно. А и като се познавам нема изтрая на втория вариант изобщо.

*

sunrain

• 6710
« Отговор #15 -: Юни 28, 2010, 03:45:36 pm »

В тая държава не се живее вече ни в краткосрочна, ни в среднослочна, ни в дългосрочна перспектива.

За съжаление наистина е така. То затова цели семейства продължават да напускат България.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #16 -: Юни 28, 2010, 03:49:05 pm »
Милки, във Варна всички работим на по 400 лв. заплата - офис мениджъри, преводачи/редактори, дизайнери...
Работещите в София имат по-високи изисквания, все пак е столица, макар че стандартът не се различава от нашия тук, нито работят повече.
Нормално е да искаш актуализация на заплатата, но доколкото разбирам, осигуряването е върху цялата заплата, затова ще вземаш доста по-малка сума от обявената брутна. Не знам какъв в момента е прагът за офис кадри, но има и плосък данък, и осигуровки, които ти дължиш... Сумата 395 лв. наистина е смешна, но щом има и допълнителни бонуси /ваучери за храна, медицинско обслужване/, пак е нещо. Във Варна нямаме такива екстри, караш на гола заплата, която е смешна, а изпълняваш по три длъжности.
Ако не те устройва, можеш да потърсиш друга работа и друга длъжност. Но можеш да се върнеш на старата си работа като приемеш условията, които предлагат в момента, а после да предоговаряш заплатата, стига да не решат да правят съкращения на персонала.
А днес, между другото, научих за още един фалит - фирма за недвижими имоти, занимаваща се и със строителство.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

kaily

• 5145
« Отговор #17 -: Юни 28, 2010, 03:56:48 pm »
Само за сведение - работа на по-добра заплата в момента в България - йок.
Или почти йок.
Така че не си прави устата за друга работа с по-висока заплата тук.
Почвай и търси начин да вазираш.
Но ако ти трябват макар и тия пари, почвай. За повече не се надявай. Когато за едно работно място кандидатстват 100 и 200, че и 300 човека, направи си сметка работодателят как ще си развява коня.
Еле българският такъв.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #18 -: Юни 28, 2010, 04:02:19 pm »
Във Варна положението е трагично през последните две години.
Преди това също беше почти невъзможно да си намериш свястна работа без връзки.
А сега в тая кризата хората стискат зъби и търпят произвола на работодателите.
Разбирам, че и за мнозина работодатели положението никак не е розово. Но има и такива, при които оборотът не е намалял, а просто са решили да припечелят по време на криза като се оправдават с нея и не плащат.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #19 -: Юни 28, 2010, 06:16:40 pm »

Кажете ми как да постъпя? Да се съглася ли да започна на такава или да искам по-висока,

Нищо няма да искаш. Връщаш се и оставаш поне година, защото никой не взима на работа хора, които три години са се разхождали по градинките и много добре мият чинии. Със сигурност ще трябва да отделяш време за детето си - да се връщаш на време, ако не се чувства добре да останеш при него и т.н. А и там те познават вероятно ти имат доверие. Ако отидеш на ново място с изпитателен срок 6 месеца и много мръщне, че си майка на малко дете, вярвай ми - няма да си по-спокойна.

Желая ти успех!
Информацията не е знание. Знанието не е мъдрост. Мъдростта не е истина.