Здравей Гост

Интровертът и Екстравертът

• 19 Отговора
  • 4533 Прегледи
*

kris

• 2298
  • (:
Интровертът и Екстравертът
« -: Юли 13, 2010, 03:26:11 pm »
 :blink:
« Последна редакция: Декември 23, 2013, 09:11:11 pm от kris »

*

Diyana

• 2705
Re:Интровертът и Екстравертът
« Отговор #1 -: Юли 13, 2010, 03:47:16 pm »
Всеки човек отразява действителността по уникален и своеобразен начин. При различните хора съзнанието функционира различно, но сред множеството индивидуални различия в човешката психология съществуват и типични особености. Някои индивиди ориентират вниманието си към обектите и хората от външната среда, а други към своя собствен, уединен, вътрешен свят. Първите предпочитат шумните, весели компании, разнообразни контакти, общуването с нови хора, а другите спокойните тихи вечери прекарани в къщи с книга в ръка или с нежна релаксираща музика. Тези две крайности в характерите привличат учените още през 17 век. Я

Бих продължила цитата с още едно изречение.

Цитат
В своите трудове те отнасят едната крайност до "обръщане на мислите към външни обекти", а другата до "обръщане на мислите навътре към психиката, душата или духовната реалност". Така възникват понятията ексраверсия и интраверсия.

http://psy-therapy.net/item2.php

От болднатото в долния цитат можем лесно да стигнем до обичайното разделение - планети над хоризонта - живот и стремежи навън, екстровертност. Планети под хоризонта - основните цели са насочени навътре - интровертност. Така ли е на практика обаче. Интровертните не са непременно неуспешни и изолирани в социалния си живот, изживяват другояче ситуациите и поставят акцента върху вътрешните си преживявания, познавайке себе си, генерират вътрешна устойчивост, която ги прави успешни навън. Екстровертните не са непременно бездуховни или с ниска степен на самопознание, но имат нужда от насочена експанзия навън, да получават външни стимули и реакции, това е начинът, по който опознават себе си.
« Последна редакция: Юли 13, 2010, 04:03:59 pm от Diyana »
Obscenis, peream, Priape, si non
uti me pudet improbisque verbis
sed cum tu posito deus pudore
ostendas mihi coleos patentes
cum cunno mihi mentula est vocanda

*

Vanila

• *
  • 385
« Отговор #2 -: Юли 13, 2010, 04:03:35 pm »
...интересно е защо правиш "разделяне" точно на интро и ектра-вертност  :blink:

Като стихии със сигурност съчетанието огън-въздух е ектровертно, вода-земя интровертно; а ако си ги представим като ~движение, то огънят и въздухът са центробежно движение, водата и земята - центростремително.

Като аспекти?  ...предполага се, че един Меркурий във въздушен знак и силно поставен ще е по-общителен да речем от такъв във воден и 12-ти дом, но зависи от цялата карта , от асцендента и т.н.

Също мисля, че и аспектите на Нептун със Светилата "носят" опрелена интровертност, поради по-голямата сензитивност...

Слънце в Телец ~ Асцендент Скорпион

*

Diyana

• 2705
« Отговор #3 -: Юли 13, 2010, 04:07:25 pm »
Тук не става въпрос само за комуникация, поток на мисълта и общуване, а за цялостен психологически тип. Тоест, цялата карта трябва да се търси, за да се види коя енергия преобладава. Ин или Ян. Ако едното е свиване навътре, другото разширяване навън няма ли място за двойката Сатурн-Юпитер. Ако едното е ин, а другото ян принцип, тогава може и един свръх подчертан Плутон да даде интровертност, а един акцентиран Уран - екстравертност, ако ги схващаме като крайните проявления на ин/ян. А дали?
Obscenis, peream, Priape, si non
uti me pudet improbisque verbis
sed cum tu posito deus pudore
ostendas mihi coleos patentes
cum cunno mihi mentula est vocanda

*

Nebesna

« Отговор #4 -: Юли 13, 2010, 04:34:30 pm »
Много женски планети в картата определят интровертна ориентация.
Много планети под хоризонта - също клонят към интровертност.

« Отговор #5 -: Юли 13, 2010, 04:40:49 pm »
   Спец по ин-ян енергиите признавам Синухе. Ако гледам своя радикс - при мен преобладават инските енергии. Но всъщност реално като погледна обективно отношението на хората към мен /чист субективизъм/ виждам, че в техните очи съм изключително екстровертна....Значи умея да балансарим с инските и янските енергии в социума, но като се стигне до мен преди съм била изключително интровертна, но вече не е така. Това звучи като да си преработиш кофти планетите  :lol:....

*

Nebesna

« Отговор #6 -: Юли 13, 2010, 04:55:01 pm »
Екстровертът насочва енергията си навън, той е свръхдеен. Обича да се изявява и има нужда от връзка с хората. Не се съмнява в себе си, често изглежда повърхностен. Държи на представителността, обича суетнята, хорското множество, стълпотворенията.

В екстровертността съ-участват ВЪЗДУХА и ОГЪНЯ.
Огънят (топло/сухо) поражда холерично обръщане навън, характерно за жлъчния пит темперамент.
Въздухът (топло/влажно) поражда обръщане навън, характерно за сангвиника.

Съществуват 2 категории ектроверти - такива, които се обръщат към света, за да го ПОКОРЯТ и такива, които се обръщат към света, за да го  ПРИЕМАТ.
Екстровертните знаци означават желание: Овен - за действие; Близнаци - за опознаване на света; Лъв - за почит от страна на света; Везни- да се харесат; Стрелец - да увличат след себе си; Водолей - да се отличат от общността.

Прекомертоното отваряне навън обаче, може да доведе до повърхностност.

Интровертът насочва поведението си навътре. Той е хладен, сдържан, срамежлив, понякога плах пред лицето на света. Мъчно би се самозабравил. Живее на дистанция, не прави стъпка към другите, проявява се като спокоен и устойчив човек. Към външният свят се отнася като зрител.

В интровертността съ-участват ЗЕМЯТА и ВОДАТА.

Земя (студено/сухо)-хладна вглъбеност, характерна за флегматика.
Вода (студено/влажно) - меланхолична вглъбеност, типична за лимфатика.
Прекомерното съсредоточаване в себе си може да доведе до духовно блуждаене и невроза.

« Последна редакция: Юли 13, 2010, 05:08:29 pm от Небесна »

*

Vision

• 3523
« Отговор #7 -: Юли 13, 2010, 05:15:26 pm »
исках да вмъкна нещо за локализацията на контрола, ама намерих е ТОВА за сега, ще потърся още малко, че тия психота и те искат вече пари с СМС-и за инфото си, баа*.. :-X

в Уикито освен, че там има и въпросника на Ротър на руски ТУК..

ох че хубаво цитатче:

''Един от последните методи, за ликвидиране на депресивни състояния и последствията от него е така нареченият ВЪПРОС - ЧУДО.
Въпросът “чудо” се състои в следното: Пациентът да си представи, че тази нощ докато спи стане чудо и утре сутринта проблемът е решен, целта е постигната, болестта е изчезнала и т.н. (в зависимост от конкретния случай). Той трябва да опише подробно утрешния ден – какво ще прави, какво ще бъде по-различно, кой ще забележи промяната и т.н. След това терапевтът пита: “Какво от това вече се случва?”. На този етап имаме две задачи.
Конкретизиране на целта, ако тя е била неясна. Например, клиентът може да каже: “искам да съм герой” или “искам да сме нормално семейство”. Чрез детайлното описание на “деня след чудото” всъщност се опитваме да разберем какъв смисъл влага той в тези думи.
Втората задача е свързана с едно понятие в психологията, наречено “локализация на контрола”. Ако клиентът вижда причините за неуспеха у себе си, той е:
-с вътрешна локализация на контрола,
а ако ги вижда в обстоятелствата :
-с външна.
В последния случай, образно казано, той не може да види целта заради препятствията пред нея. С въпроса “чудо” препятствията се прескачат, външната локализация на контрола се игнорира и се насочва вниманието към това “какво правиш?” и “какво вече си направил?”. И така, ако всеки един от вас успее да отговори на въпроса, какво би правил утре, ако стане чудо да е здрав на сутринта, то ще може и да си помогне сам в огромна степен. Това става с непрекъснато трениране на мозъка. С представата за чудото и за това, какво става след това.
Колко от вас знаят, какво биха правили утре, ако са здрави?
Ако не можете да дадете отговор веднага, не се отчайвайте. Продължавайте. Търсете отговора. Намирането му, че е първата крачка към вашето излекуване.
И така, какво бихте правили утре, ако сте здрави?''

има връзка с темата според мен.. :blink:
« Последна редакция: Юли 13, 2010, 05:21:08 pm от Vision »

Не се излагай!! Провери си правописа!! Точно ТУК!!
''Не знам'' се пише отделно /за разлика от ''Неграмотен''/..

*

Nebesna

« Отговор #8 -: Юли 13, 2010, 06:30:46 pm »
Срещала съм и следните интерпретации.
Основната екстровертна планета е Юпитер и всяко небесно тяло в аспект с Юпитер придобива екстровертна ориентация. В противовес-основната интровертна планета е Сатурн и всяка планета в аспект със Сатурн придобива итнровертна ориентация. Но, според мен си има значение, дали планетите са в женски или в мъжки знаци.

*

Vanila

• *
  • 385
« Отговор #9 -: Юли 13, 2010, 07:35:58 pm »
...интересно е защо правиш "разделяне" точно на интро и ектра-вертност  :blink:
Как така защо правя разделение  :o
Да не съм го измислил аз  :unsure:
Факт: Ин и Ян съществуват.

...не бих поставяла знак на равенство между ектровертност и ян и интровертност и ин~енергия...

*

Vanila

• *
  • 385
« Отговор #10 -: Юли 13, 2010, 08:29:36 pm »
~

И вече според зависимост коя е планетата се отраява различно в областите от живота на интроверта и на екстраверта, и вече съответно в интроверсията на интроверта и интроверсията на екстраверта и обратното.   ;D

...ее, дори на Мерка ми в Близнаци му се зави свят  ;D

*

Vision

• 3523
« Отговор #11 -: Юли 13, 2010, 09:49:36 pm »
Няма начин, дори абстрактно да го гледам с моя мерк в риби пак си е батак от всякъде.   ;D
За това за момента сме само на двата психо типа - интроверсия и екстраверсия.  ;)

слънце в лъв- екстроверт, слънце в 12-ти дом- интроверт..борба между центробежните и центростремителните сили, пълна фиксация, неподвижност..Уранее...къде си да взривиш замръзналата красота на Венера Милоска**.. :41:

* Уран и Венера са единствените планети които се въртят около оста си в посока обратна на останалите.
** Венера Милоска по организъм:

*

Uran

• 6041
« Отговор #12 -: Юли 13, 2010, 10:30:12 pm »
Аз съм огън и въздух ( 2 водни планети и 1 земна), но съм по-скоро интровертна. Не натрапвам компанията си, а и обичам по-камерни събирания. С мааалко натежават планетите, които са под хоризонта.В този смисъл незнам доколко стихиите са определящи.
п.п.Домовете отговарящи за комуникациите са ми пълни.

*

Vanila

• *
  • 385
« Отговор #13 -: Юли 13, 2010, 11:38:41 pm »
слънце в лъв- екстроверт, слънце в 12-ти дом- интроверт..

Vision, наскоро разглеждах карта със Слънце в 12-ти дом и в знака на Лъв - в смисъл, и двете неща едновременно...

Интро/екстро вертността ще зависи от личните планети, от стихията и знака, в който попадат; от аспектите помежду им, аспектите със Светилата и с тежките планети ~ картата просто е една цялост. Фрагментирането й "дава" само част от нея... Да си спомним и че две "еднакви" карти могат да бъдат живяни по различен начин...  или по-скоро една карта ~ различно...   :-[

Зачетох се в темата за Нептуновите личности и картата, която е сложила Лили ~ акцентът на транссатурновите планети някак променя нещата, особено "големият илюзионист" Нептун  :blink:

*

vanilla

• **
  • 1578
« Отговор #14 -: Юли 14, 2010, 04:00:25 pm »
ето ги мойте....аз съм си интроверт...много си се дразня понякога... :angry:

*

vanilla

• **
  • 1578
« Отговор #15 -: Юли 14, 2010, 04:35:07 pm »
Логично е когато преобладават земни и водни стихии в картата да си интроверт.  
Но имаш цял Уран в огън, аз и това нямам.  ;D
той и да вземе да се изявява или ще е за малко или някой ще го секне(примерно приятеля ми сатурнясва в такива моменти)....

« Отговор #16 -: Февруари 03, 2011, 09:20:09 pm »
Аз не мога да се определя.
Повечето ми планети са под хоризонта,обаче ако се съсредоточа в коментара на Небесна,имам 6 планети в  огнени и въздушни знаци и другите 5 във водни или земни,като броя Хирон,но не броя възлите.Със слънчев знак в стрелец и асцендент във въздушните везни,май повече клоня към екстраверт,но не съм сигурна,понеже си зависи от момента.Понякога обичам купоните,да излезнеш,да се забавляваш,шумни компании и т.н,но има моменти,в който предпочитам да си стоя сама вкъщи,да си чета или каквото ми дойде на ум,но в усамотение.Освен това винаги анализирам свойте и чуждите постъпки и думи,не знам,хич не знам към кой тип да се определя.  :-\

« Отговор #17 -: Февруари 14, 2011, 08:27:57 pm »
Аз пък имам Слънце и Луна в Овен, Уран във Везни, Нептун ми е на ИЦ в Стрелец; Марс ми е в Телец/10гр преди МЦ/- преобладават огън-въздух елементи ,уж....но този Плутон в 1ви дом в Дева ми разказва играта,особено от 2 г насам- толкова дълбоко в себе си съм влязла,че няма излизане от там,май...Обичам веселбите,но всичко ме изморява,предпочитам си у дома и сама,докато се сетя,че е така...започвам да си търся компанийка,но първично си ми идва идеята да съм сама.Усещам,как с възрастта се задълбочава тази тенденция...Надявам се след 3г ,когато прогресивното ми Слънце и Мерк.влязат  в Близнаци да се пораздвижа малко,но ще видим какво ще стане
Обичам красотата и хармонията...особено в междуличностните отношения....:)

*

Vision

• 3523
« Отговор #18 -: Февруари 15, 2011, 02:55:55 am »
къде зачезна този Крис!??  :-\ много ми се губи.. :'(

Жълтолилава, снасяй инфо!!...да не си го направила сексуален роб- вързан за тръбите на парното с белезници и само храна и вода, за да има сили да си изпълнява съпружеските задължения?!! :rolleyes: :yahoo: :yahoo:

занеси му малко лаптопа да напише поне как е /между другото/... :kissd:

*

holanda

« Отговор #19 -: Февруари 15, 2011, 03:25:11 am »
...да не си го направила сексуален роб- вързан за тръбите на парното с белезници и само храна и вода, за да има сили да си изпълнява съпружеските задължения?!!

да,но вечерта забравих да изключа парното и то се стопило,дитето  ;D

айде,приятно празнуване (запиване,за..пяване) от мен  :confuse3:  :wub: