Здравей Гост

Сигурността по форумите

• 90 Отговора
  • 29347 Прегледи
*

katrin_ls

Сигурността по форумите
« -: Юли 16, 2010, 08:16:23 pm »
Иска ми се да повдигна този въпрос, защото напоследък тази тема става все по-актуална. Добре би било да се говори, за да могат поне по-младите и новорегистрирани потребители да четат и да си имат едно на ум и да бъдат по-предпазливи.
Аз считам себе си за изключително контактна личност, било то в реалния или виртуалния свят. Считам, че един контакт може да бъде колкото полезен толкова и поучителен.
Още когато започнах да се интересувам от астрология,  а това беше есента на 2008, за 1 път попаднах във форумите на clubs.dir.bg. Беше истинско удоволствие за мен да общувам с хора, които имат интерес към астрологията. Но след известно време, темите от интересни се превърнаха в спам. Но не се стигна само до спам, ами направо до скандални ситуации, вадене на лични бележки на яве, неприятности, интриги, въвличане в несъществуващи конфликти  и т.н. да не изброявам ( това сега няма значение). Може би, бях много наивна и съм споделяла разни неща за себе си. Но аз не се срамувам от това, напротив, била съм искрена и добронамерена. В крайна сметка, взех решение и напуснах клубовете на dir.bg.  След известно време, месеци, имаше клонинг на мой ник с цел гавра ( подигравка) по мой адрес. Сигнализирах екипа на дир.бг, те реагираха МИГНОВЕНО. За отрицателно време теми бяха заключени и изтрити цели постове, за което искрено им благодаря и винаги имат моето уважение. Въпреки добрият екип, аз там повече не се регистрирах. Преместих се в астросайт.нет. Също толкова прекрасен клуб с отговорни модератори.
Днес, аз попадам отново в клуб магия на дир.бг и виждам, че мой ник е бил активиран ( идея нямам как) и  е писано от него на 4 юли 2010 г , ето

http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=magic&Number=1951099477&page=0&view=collapsed&sb=5
Нито си знам паролата вече, нито дори помня потребителското име. Това което е писано, не ме притесни. Моя стил винаги е бил мек, деликатен, на моменти шеговит в темите за спам ( а те бяха много в астрологията).

А както можете да видите, аз последно съм писала на  25.01.09 14:59 в клуб Астрология.

http://clubs.dir.bg/userposts.php?Cat=174&User=Shahrzad&usid=168509

Но така или иначе притеснявам се, че някой е успял да се добере до паролата, идея нямам как е проникнал. Считайте, че паролите ми са толкова сложни ( буквите не представляват дума). Притенявам се, че този акаунт може да бъде използван с цел обиди, заплахи и т.н. което вече е обезпокояващо.  Писах до екипа на дир.бг, убедена съм, че ще вземат мерки, като деактивират този акаунт.

Към Jinom - Споделям това тук, защото става дума за сигурността по форумите. Защото утре може да се случи и в този форум. Разни обекти да проникват в наши акаунти тук. Акаунти, които не са активни година и повече, и въпреки това да бъдат активирани от непознати хора. Или просто с акаунтите ни, които използваме. Вече нищо не ме учудва. Очевидно пробивът е лесен, за хората които това е самоцел и основно занимание.

Към съфорумците – сменяйте си периодично паролите и използвайте максимално сложни такива, защото повярвайте, никоя от нас не е застрахована. А това, че влизаме тук или в друг форум, ни прави част от едно общество. Неминуемо ние споделяме и голяма част от нас се познават , включително и мен познават. Колкото и да се правим на непукисти, няма да е приятно , ако утре някой използва нашe потребителско име ( дори да не е с цел злоупотреба, а може впоследствие да се случи).
« Последна редакция: Юли 16, 2010, 08:47:44 pm от aiia »

*

katrin_ls

Re:Сигурността по форумите
« Отговор #1 -: Юли 16, 2010, 08:34:51 pm »
Сега сигурно ще скочат някои от вас, пак с тези филми. Но аз държа на думи като коректност, етика и т.н., и не желая да се случва това дори във виртуалното пространство. За мен вие сте реални и повечето от вас са читави хора. Тези, които трябва знаят коя съм, каква съм и т.н.  Аз винаги мога да докажа, къде съм била във всеки един момент, но повярвайте, не мога да обхождам всички форуми и да гледам дали някой не е злоупотребявал. После пак обяснения, филми и т.н., наистина това беше голям УРОК за мен, както и за хората около мен. Влизането по форуми, съвсем не е безобидно занимание. Просто трябва да бъдем изключително дискретни и предпазливи. Пазете децата си  и близките. Контролирайте достъпа им до интернет пространството.

Ако човекът, който е проникнал в акаунта ми чете в момента, - ''Господине, ако имате проблем, ще ви определя среща във Варна, да се срещнем. Очевидно не сте ме забравили и ще бъде добре да изясним нещата помежду ни''.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #2 -: Юли 16, 2010, 08:59:17 pm »
Айя, не се филмирай излишно. Разбирам те как се чувстваш. Но далеч не си единствената, с чийто акаунт е злоупотребено. В клубовете на дир.бг е нещо нормално някой да ти хакне акаунта и да започне да пише с твоя ник. И когато изпаднеш в паника, че си преследвана от някой виртуален психопат, замисли се за момент кой може да стои зад неговия ник. Възможно е да се окаже някой шегаджия, който си прави гаргара с чужди никове и по този начин ги злепоставя в мрежата. Казвам го, защото наскоро чух такива коментари. Освен това не е много ясно на какво основание се раздават модераторски титли във въпросния портал, докъде се простират правата на модераторите и какви хора (с какъв манталитет) стоят зад модераторските титли. Достатъчно е да влезеш в клуб Попържни и да видиш какъв го дирят там модераторите на някои клубове барабар с админа. В мнозина сайтове и форуми модераторски титли се раздават на принципа кум и сват, когато играят някакви интереси. В това вече съм се убедила.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

kris

• 2298
  • (:
« Отговор #3 -: Юли 16, 2010, 09:00:18 pm »
 :blink:
« Последна редакция: Декември 24, 2013, 01:38:39 pm от kris »

*

katrin_ls

« Отговор #4 -: Юли 16, 2010, 09:04:32 pm »
Постът беше премахнат.
« Последна редакция: Октомври 02, 2010, 10:13:37 am от aiia »

*

kris

• 2298
  • (:
« Отговор #5 -: Юли 16, 2010, 09:15:48 pm »
« Последна редакция: Декември 24, 2013, 01:38:31 pm от kris »

*

katrin_ls

« Отговор #6 -: Юли 16, 2010, 09:17:53 pm »
Постът беше премахнат.
« Последна редакция: Октомври 02, 2010, 10:14:00 am от aiia »

*

holanda

« Отговор #7 -: Юли 16, 2010, 09:22:11 pm »
gj
« Последна редакция: Декември 16, 2010, 08:24:38 am от жълтолилава »

*

kris

• 2298
  • (:
« Отговор #8 -: Юли 16, 2010, 09:26:32 pm »
« Последна редакция: Декември 24, 2013, 01:31:45 pm от kris »

*

kris

• 2298
  • (:
« Отговор #9 -: Юли 16, 2010, 09:32:41 pm »
« Последна редакция: Декември 24, 2013, 01:31:50 pm от kris »

*

katrin_ls

« Отговор #10 -: Юли 16, 2010, 09:34:27 pm »
Постът беше премахнат.
« Последна редакция: Октомври 02, 2010, 10:13:13 am от aiia »

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
    • Уникални подаръци за любими хора
« Отговор #11 -: Юли 16, 2010, 09:35:21 pm »
Забележете като изпратя "Password Request" в myspace каква готина мадама съм:
http://www.myspace.com/241442221  :72:

ахахахахахахахааааааааааааааааааааааааааааа  :85: :85: :85: :85: :85: :85: :85: :85: :85:

кога свари да си направиш операция за смяна на пола бре  :rolf:

- Бабо, да си барала хапчетата ми, с надпис "LSD" ?
 - Майната им на хапчетата. Иди да видиш к'ви дракони има в кухнята!

http://podaraciunikati.alle.bg/  http://darovenaprirodata.alle.bg/

*

kris

• 2298
  • (:
« Отговор #12 -: Юли 16, 2010, 09:42:29 pm »
« Последна редакция: Декември 24, 2013, 01:37:41 pm от kris »

*

katrin_ls

« Отговор #13 -: Юли 16, 2010, 09:48:07 pm »

Постът беше премахнат.
« Последна редакция: Октомври 02, 2010, 10:12:45 am от aiia »

*

jinom

• **
  • 1753
« Отговор #14 -: Юли 16, 2010, 09:50:34 pm »
Към Jinom - Споделям това тук, защото става дума за сигурността по форумите. Защото утре може да се случи и в този форум. Разни обекти да проникват в наши акаунти тук. Акаунти, които не са активни година и повече, и въпреки това да бъдат активирани от непознати хора. Или просто с акаунтите ни, които използваме. Вече нищо не ме учудва. Очевидно пробивът е лесен, за хората които това е самоцел и основно занимание.

Не казвам, че такова нещо е невъзможно, но няма място за сравнение мужду този форум и форума на дира. Системата на нашия форум се ползва от стотици хиляди сайтове по света.

Понякога обаче пробива може да дойде от вашата поща или от другаде, ако ползвате еднакви пароли. Затова най-сигурния начин да се предпазите е да ползвате различни пароли за всеки един сайт. Да не записвате тия пароли в компютъра или да давате на браузъра да ги помни.

Като цяло българските сайтове са доста зле откъм защити. Крис спомена един сайт за запознанства. Българските сайтове за безплатни пощи също не са от най-добрите.

*

kris

• 2298
  • (:
« Отговор #15 -: Юли 16, 2010, 09:51:46 pm »
« Последна редакция: Декември 24, 2013, 01:31:06 pm от kris »

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
« Отговор #16 -: Юли 16, 2010, 09:53:22 pm »
Защо някой на мен не ми проникне където и да е било?  

:rolf: :rolf: :rolf:

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
« Отговор #17 -: Юли 16, 2010, 09:54:35 pm »
все повече хора да бъдат БДИТЕЛНИ и предпазливи.

много важно пък  :P  както проникват, така и излизат... все ми е тая на мен лично  :29:

*

jinom

• **
  • 1753
« Отговор #18 -: Юли 16, 2010, 09:54:46 pm »
Защо някой на мен не ми проникне където и да е било?  

:rolf: :rolf: :rolf:

Ех, това мръсно подсъзнание.  ;D

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
« Отговор #19 -: Юли 16, 2010, 09:55:41 pm »

Ех, това мръсно подсъзнание.  ;D

тцъ - не позна  ;)  много отдавна е вече съзнание  :tongue2: