Може и Сириус да са имали предвид, но доколкото съм разбрала, е имало 3 звезди - пример: Юпитер, Сатурн, Марс в съвпад, в определен знак, така че се е знаело, че започва нова епоха - епохата на Рибите. Сатурн и Юпитер са доста по често от веднъж на 2000 години в съвпад, а и не може точно да се разбере коя е началната точка на ерата на рибите. Иначе Коледа трябва да е пренос на езическия празник на зимното Слънцестоене, това сочат фактите.
Дядо Коледа определено си носи характеристиките на Юпитер - раздаващ подаръци, съдещ кой добър, кой лош, пълничък и румен, и Сатурн - стар, с бяла, дълга брада, мъдър, и т.н. малко ми напомня и на Аполон - Слънцето с тази летяща шейна и символът елен
Християнството, особено войнственият Католицизъм, за мен има много от Марс - ако щеш и огнените клади на инквизицията, организацията на самата институция си е от всякъде Юпитер и Сатурн....и като цяло е религия водеща война с жените... нещо съвсем са забравили за Луната и Венера

...дори Дева Мария ми е много повече Сатурнов образ, отколкото майка - каквато е Изида в древен Египет или Хатор на Изток....и като се замислих, Кибела - Рея са още по жестоки, страшни богини, говорещи за безкрайната мощ на майката Земя, която някак Християнството отрича (тук говоря за религията, не за философията).