Здравей Гост

:)

• 84 Отговора
  • 14367 Прегледи
*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
Re:8-ми дом и "параноите"
« Отговор #60 -: Август 05, 2010, 08:58:39 pm »
е добре де аз като имам упр.на 8 Овен в 1 дом  ще ме гони параноя от самата себе си
дан не си скоча ли :rolleyes:

Къде си ма Стреличке?! как си има ли слука? малеее, така ме сърбят ръцете за някоя балканка! ;D ;D ;D

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Kaya

• 2893
« Отговор #61 -: Август 05, 2010, 10:29:53 pm »
плутон носи страховете: от отвъдното, от смъртта, а оттам и липсата на контрол, - можеш да полудееш при липса на контрол и да загубиш себе си (его, слънце-да); плутон е това, което не виждаш и не знаеш  и поради това не контролираш, а усещанията могат да създадат доста по- широка сцена за страховете, отколкото  е това да се види и пипне; в материалният свят страховете са ирационални  по същност и големина;

и друго, което съм виждала е взаимодействие на уран със слънце или луна за тревожност

Надявам се вселената да помага и на моите другарчета. Ще ги чакам.

*

Марая

• 28287
« Отговор #62 -: Август 05, 2010, 10:32:36 pm »
плутон носи страховете: от отвъдното, от смъртта, а оттам и липсата на контрол, - можеш да полудееш при липса на контрол и да загубиш себе си (его, слънце-да); плутон е това, което не виждаш и не знаеш  и поради това не контролираш, а усещанията могат да създадат доста по- широка сцена за страховете, отколкото  е това да се види и пипне; в материалният свят страховете са ирационални  по същност и големина;

и друго, което съм виждала е взаимодействие на уран със слънце или луна за тревожност

тоя път просто и след трето четене не те разбрах! :-[ ЗВИнявай! :-[ ;D ;D

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Kaya

• 2893
« Отговор #63 -: Август 05, 2010, 10:37:19 pm »
параноите имаат общо с идеята за контрол и невъзможността й за осъществяване, а аоттам загубата на реланост, разсъдък
то е в кръг: самоценност (реално недостатъчност на такава), възмовност за загуба на контрол над нещата: 1) да полудеея 2) да умреш
Надявам се вселената да помага и на моите другарчета. Ще ги чакам.

*

Марая

• 28287
« Отговор #64 -: Август 05, 2010, 10:43:16 pm »
параноите имаат общо с идеята за контрол и невъзможността й за осъществяване, а аоттам загубата на реланост, разсъдък
то е в кръг: самоценност (реално недостатъчност на такава), възмовност за загуба на контрол над нещата: 1) да полудеея 2) да умреш

Параноя и контрол хич не ми се връзват Кая! Контрола според мен е Плутон като последна планета от Слънчевата система...., параноята в мойте представи е перманентен страх от нещо...., а и по-скоро липса на контрол над разума!

*

Марая

• 28287
« Отговор #65 -: Август 05, 2010, 11:23:29 pm »

Имаш право, Марая, но и Кая също. Според мен контрола е по Плутон и Сатурсн, и по други, но говоря схематично. При слаб Плутон и Сатурн, и кофти аспекти, както и наследствена обремененост... е възможно идеята за контрол да се превърне в идея фикс, на някакви нива, за някакви неща. И от там несигурността, която настъпва в моменти на осъзната загуба на контрол над определени неща, или имагинерна такава, да премине в параноя.

Четох част от обясненията, които са дадени по-нагоре в тамата за що е то параноя... Аз си имам и моя представа, спрямо хора в които съм я срещала. За мен това е по-скоро нещо като постиоянно притеснение от дадени неща, дали са направени както трябва, дали са достатъчно еди си какво, дали ще станат достатъчно еди си какви... едно състояние на силна и непреодолима несигурност, даваща отражение върху всичките му реакции, което се отключва от едни или други фактори, когато се отнася до едни или други сфери на живота на човека...

Хммм, да има резон и е така! Замислям се и май аспектите в случая ,освен всичко останало имат значение.... :blink: :rolleyes:

« Отговор #66 -: Август 06, 2010, 06:27:15 am »
е добре де аз като имам упр.на 8 Овен в 1 дом  ще ме гони параноя от самата себе си
дан не си скоча ли :rolleyes:

Къде си ма Стреличке?! как си има ли слука? малеее, така ме сърбят ръцете за някоя балканка! ;D ;D ;D

добре, добре, има слука, дай боже и за напред :P
Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички...
Истински свободен е този, който няма нужда да прави избор...

*

sunrain

• 6710
« Отговор #67 -: Август 06, 2010, 08:25:52 am »

Това ми беше в първото изречение, но никой не се замисли върху тази възможност. А и точно това е, което казва Белика, че идея фикс не бива да е контрола. С желанието за контрол, както казах идват лошите неща, те могат да са редица проявления на психично ниво, включително и паранои. По Плутон е контрола, но Плутон не е само контрол, ако той се откаже от целта си да контролира всичко останало, се вижда и лицеприятната му страна. 

Наистина се пише, но и чете много хаотично. Всеки си говори, а като цяло погледнато говорим почти едно и също. Иначе Белика подчертава, че е съгласна с еди кой си, после обаче и другия еди кой си, ми да, така е, като не се вниква в смисъла на думите изведнъж се оказва, че с всички е съгласна.
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
    • Уникални подаръци за любими хора
« Отговор #68 -: Август 06, 2010, 08:47:46 am »
Това ми беше в първото изречение, но никой не се замисли върху тази възможност. А и точно това е, което казва Белика, че идея фикс не бива да е контрола. С желанието за контрол, както казах идват лошите неща, те могат да са редица проявления на психично ниво, включително и паранои. По Плутон е контрола, но Плутон не е само контрол, ако той се откаже от целта си да контролира всичко останало, се вижда и лицеприятната му страна.  

Наистина се пише, но и чете много хаотично. Всеки си говори, а като цяло погледнато говорим почти едно и също. Иначе Белика подчертава, че е съгласна с еди кой си, после обаче и другия еди кой си, ми да, така е, като не се вниква в смисъла на думите изведнъж се оказва, че с всички е съгласна.

ммм да... така е...

ето какво пише в сайтовете по психология: Параноя и параноидни разстройства
Симптомите на параноя включват чувство за преследване и преувеличено чувство за собствена значимост. Разстройството се наблюдава при много психични заболявания, но съществува и като отделно психично заболяване (параноидно личностово разстройство, например). Човек с параноя може да работи и действа както обикновенно всеки ден, докато илюзиите засягат само една област от живота му. Но животът му става изолиран и парцелиран.

а това е в укито: Параноята е психично състояние, характеризиращо се с повишена тревожност и ирационален страх, нерядко със следи на налудност за преследване и/или придружено от вяра в конспирация. Параноята е болестно състояние, при което човек има усещането, че някой непрекъснато го следи и преследва.
В медицината терминът може да означава психично заболяване, характеризиращо се със специфична система от илюзии, без нарушения на когнитивните функции.

Думата произлиза от гръцки език (παράνοια) и означава лудост.  :P

от това, което чета в психологията за параноята разбирам, че това е личностно разстройство, което цели налагане на определен контрол върху дадена част от живота на субекта или по друг начин казано манията за преследване за болният е липса на контрол върху собственият му живот и мисълта, че той е толкова значим, че всички тъмни сили са хукнали да го преследват...

ако Плутон са подсъзнателните импулси, то според мен може да се търси по скорпион или 8 дом... ама вие сте си астролозите, така че си чепкайте тука  ;D

в момента при мен е Основният курс на психоанализата на Чарлс Бренър и ако изкопая още нещо интересно от учебника ще го пусна  ;)

- Бабо, да си барала хапчетата ми, с надпис "LSD" ?
 - Майната им на хапчетата. Иди да видиш к'ви дракони има в кухнята!

http://podaraciunikati.alle.bg/  http://darovenaprirodata.alle.bg/

*

sunrain

• 6710
« Отговор #69 -: Август 06, 2010, 08:53:01 am »
Белика, аз много искам това да е форум по интереси, но се е превърнал отдавна в друго и трудно се получават дискусии, поради желанието на всеки просто за участието да изрази съгласие с нечия теза, вместо да каже собственото си мнение, което не се отнася до теб в случая, защото ти все пак го направи.  
 И не само заради това не се получават дискусии, но както и да е, това и да го говориш на някой няма как да те разбере, защото целта е да се блесне като на подуим, да се хващаме за думички без да търсим смисъла. Няма как да се получи просто.
Може да съм прозвучала по-крайно, но дано поне част от него е стигнало като съдържание, така, както съм го мислила по отношение на хаоса, а не че ти си го изразила така ярко.  :blink:  
« Последна редакция: Август 15, 2010, 02:45:58 pm от sunrain »

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
« Отговор #70 -: Август 06, 2010, 09:06:59 am »
тук намерих още нещо: http://www.psihologia.net/forum

разликите между НАЛУДНОТО РАЗСТРОЙСТВО ,,Налудно разстройство (преди се е наричало параноя) (Нарича се още "параноидна психоза" (цитат от текста поместен по-долу) и ПАРАНОИДНАТА ШИЗОФРЕНИЯ

ДРУГИ ПСИХОТИЧНИ РАЗСТРОЙСТВА (които не са шизофрения). Едно от тях е:

1. Налудно разстройство (преди се е наричало параноя) (Нарича се още "параноидна психоза". Протича с персекуторни налудности, но без други данни за шизофрения. Налудните идеи могат да оформят сложна и логично разработена система, която не засяга останалите сфери на личността. Специфични примери за този синдром са болестната ревност и еротоманията). Водещ симптом е една налудност или системата от налудности, обединени от една обща тема (за отношение - мислят, че другите хора ги смятат напр. за хомосексуалисти; за откривателство; ревностова; сексуална, вкл. и еротична).

При налудното разстройство няма симптоми от I ранг на Шнайдер, няма негативни симптоми. Обикновено е налице задоволително социално функциониране.

Това разстройство се среща много по-рядко от шизофренията и обикновено не се установява фамилност (генетично предаване). Във възникването на този вид разстройство лежат много от причините за възникване на параноидните налудности.

ЛЕЧЕНИЕ: Най-важният въпрос е свързан с трудностите при изграждането на терапевтичния съюз, защото хората с налудно разстройство в голяма степен използват механизма на проекция и са склонни да откриват злонамереност у околните, вкл. и у терапевта. Нерядко тези хора функционират на добро ниво и налудностите не им създават голям дискомфорт (страдание), а именно той мотивира човека за лечение. На болните трудно може да им се обясни, че трябва да вземат мерки за здравето си. Ако все пак пациентът се мотивира за лечение, целта на терапията не е "излекуване", премахване на налудностите, а е по-скоро насочена към това как човека да живее с налудностите си така, че те да не му пречат.

Обикновено това разстройство е много трайно и постоянно, цикличност има по-скоро в проблемите, които то създава.
Разликата между двете диагнози е в крайната им прогноза - докато при една шизофрения имаме в по-малка или по-голяма степен изразено развитие на т.н. негативни симптоми, тоест загуба на енергетичния потенциал, притъпяване на емоциите и когнитивен дефицит, то при "paranoia vera"(още едно старо название на налудното разстройство) прогнозата рядко или не включва такива минусови симптоми. Като цяло прогнозата е по-добра. Обаче лечението е необходимо, защото налудностите могат да смутят сферата от живота, в която са съсредоточени. Много психиатри смятат, че разлика между двете диагнози няма и става въпрос за по-леко протичане на параоидната шизофрения. А също така е добре да се знае, че налудното разстройство е рядка диагноза, основаваща се на изключване.

та според тези описания не може да се "диагностицира" параноя само по 8 дом. тук трябва да участват доста планети и конфигурации, защото лудостите са по ума, а оттам навлизат в реалният живот...

*

sunrain

• 6710
« Отговор #71 -: Август 06, 2010, 09:14:48 am »
Даже въобще не вярвам, че само един фактор в дадена карта е достатъчен за каквото и да е да се направи извод. Тя е толкова индивидуална, ако за един е така, за друг не е, убедила съм се, нещата са комплексни и строго лични.

Точно това е, но Крис много държеше да направи тази тема и да обсъжда 8 дом.

*

Вещичка

• 5943
  • Виждам те!
« Отговор #72 -: Август 06, 2010, 09:19:30 am »
Даже въобще не вярвам, че само един фактор в дадена карта е достатъчен за каквото и да е да се направи извод. Тя е толкова индивидуална, ако за един е така, за друг не е, убедила съм се, нещата са комплексни и строго лични.

Точно това е, но Крис много държеше да направи тази тема и да обсъжда 8 дом.

ами то по 8 дом и други неща могат да се обсъждат  :-[  ама щом си ги иска параноите - па те му ги  :P

*

Abrakadabra

• *
  • 85
  • Когато Бог говори, и логиката мълчи.
« Отговор #73 -: Август 06, 2010, 10:50:30 am »
При параноя наистина съм виждала Плутон като важен фактор, но имат дан и Лунните възли, особено Южния (в Скорпион или в съвпад с Плутон).
За фобиите не мога да се изкажа, защото нямам толкова опит с тях, но Меркурий никога не трябва да се пренебрегва, особено в аспект с Луната. Позицията им в знак и дом могат да конкретизират вероятната фобия.

*

sunrain

• 6710
« Отговор #74 -: Август 06, 2010, 11:04:57 am »
При параноя наистина съм виждала Плутон като важен фактор, но имат дан и Лунните възли, особено Южния (в Скорпион или в съвпад с Плутон).

Вчера и аз си мислех за възлите, че няма начин да не се замесени, тъй като носят товар от миналото и излизат на дневен ред всякакви проблеми за решаване.

А относно Меркурий и Луна с тях изразяваме емоции и думи, те пренасят съзнателно или не навън всичко от нашето вътре, което често си мислим е дълбоко скрито и невидимо за очите на околните.   

*

Abrakadabra

• *
  • 85
  • Когато Бог говори, и логиката мълчи.
« Отговор #75 -: Август 06, 2010, 11:21:21 am »
Наблюдавала съм даже карти, в които нищо не подкрепя уж параноя, но само един Южен възел в Скорпион "светва" и при един кармичен прочит се виждат причините и следствията.

*

holanda

« Отговор #76 -: Август 06, 2010, 11:26:40 am »
като чуя ''параноя''  изключвам Плутон-той се бори,трансформира  ;D,среща те със страховете ти..осъзнаваш ги
за параноя ми се струва ,че трябва да търсим Нептун,Луна,Мерк...това с намесата на Южен възел ми се струва логично  :P

*

Lillie

• 30532
« Отговор #77 -: Август 06, 2010, 11:42:06 am »
за параноя ми се струва ,че трябва да търсим Нептун,Луна,Мерк...това с намесата на Южен възел ми се струва

Съгласна съм напълно. Към посочените от теб добавям и Сатурн.
Например, Меркурий в Риби в твърд аспект със Сатурн понякога дава или ирационални страхове, или такъв човек все се съмнява, трудно се доверява. Но каквито и да са аспектите, Луната /психиката/ задължително участва.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

holanda

« Отговор #78 -: Август 06, 2010, 12:08:40 pm »
по Плутон може да са параноите в любовта,ако изходим от това,че тя включва в себе си стремежа да се развива,разгръща/секса е поле на изява/ до създаване ново начало/ох,имах чудесна мисъл,но се разтича/

http://www.magicgatebg.com/forum/viewtopic.php?t=3292  :P

вчера четох едни неща-за Венера и Марс/Плутон-висша октава/ ..как съставят всичко в живота,за техните нумерологични еквиваленти..за това,че при свързването им се получава мистичното 69,което в обърнато положение е обозначението на Рак,който пък се води по Луната-а т.е. любовта е всичко,тя е основното,към което да се стремим и посредством нея работим над индивидуалните си кармични или не обременености.Тя ни усъвършенства/Плутон,Сатурн/ и би било добре да не се дърпаме от нея /Луната е най-близка до Земята/..

*

holanda

« Отговор #79 -: Август 06, 2010, 12:33:04 pm »

.
Например, Меркурий в Риби в твърд аспект със Сатурн понякога дава или ирационални страхове, или такъв човек все се съмнява, трудно се доверява. Но каквито и да са аспектите, Луната /психиката/ задължително участва.
може,може..но Луната да е в плавен аспект с Плутон примерно,за да създаде подходяща среда за разгръщането на страховете  ;D
пък ако са в съвпад,само 8-домни проблеми ще го вълнува човек  :rolleyes: :P шегичка

и все пак,това за Луната с Плутон остава.Това те прави много чувствителен на всякакви вибрации,а ако има един твърд аспект със Сатурн и Мерк-трудно ще намериш светлина в тунела ..
с подходящите домове /6-12/ си направо китка  :P