Хайде да видим, кои са аспектите на моралистите и консервативните хора.
Като заговорихте за моралисти, мога да ви дам за пример баба ми - Лъвица с Луна в Козирог.
Навремето знаете, че жените се омъжваха рано - на по 17-18 години.
Баба ми обаче има много късен (за тогавашните времена) брак. Преди да срещне дядо ми е имала една платонична връзка. Най-вероятно с някой колега в университета. Мисля, че него го е обичала, а не дядо ми. Веднъж ми показа снимка, на която беше с друг мъж и ми разказа за него. Излизали са доста време, но в един момент той е поискал да бъдат интимни без да предложи брак. И тя отказала. Впоследствие тя разбира, че той си е намерил жена, която му позволява "тези неща", докато с нея (баба ми) запазва само приятелски отношения. Това я е жегнало и се е отдръпнала, спират да се срещат. Впоследствие се запознава с дядо ми (била му е асистентка в университета) и както тя самата веднъж сподели, омъжва се за него по-скоро от жалост, отколкото по любов (имал е провален брак преди нея, макар че първият му брак и разводът с първата жена дълги години се пазеха в тайна от внуците).
В друга тема вече съм споменавала за баба ми, че по време на Втората Световна война е била в плен в Германия (и това се пазеше в тайна, разбрах го доста късно от майка ми). Връща се девствена оттам и години по-късно, на 26-годишна възраст се омъжва девствена за дядо ми. Което дори за онези времена е голямо постижение, си мисля. Никога не е поглеждала друг мъж. Бракът им беше труден, изпълнен с чести скандали и кавги (от страна на дядо, слънчев Овен). Впоследствие разбрах, че са се развеждали няколко пъти и после пак са се събирали. Чак голяма любов да е било не мога да кажа. Дори съм на мнение, че отношенията им в брака са били по-скоро формални. И голям компромис от нейна страна. Имаше голяма разлика в темпераментите при двамата - дядо ми беше много сприхав, избухлив човек, а баба беше пример за търпение и дипломатичност. Беше много хладна жена, трудно демонстрираше любовта си, с пуритански възгледи, моралистка.
Бракът им приключи, след като дядо ми почина в края на декември 1996 година.
ПП. Картата е без час на раждане, забравих да уточня.