Както се знае, по време на периода, през който Венера е ретроградна, не се препоръчва да се сключва брак или да се започват нови връзки (ако се търсят трайни отношения). Що се отнася до съществуващи вече връзки, според мен ретроградният период ще е подходящ за преразглеждане на отношенията в контекста на тяхната перспектива (или липсата на такава). По време на ретроградието на Венера често се случва да се потърси компромис или някакво взаимноприемливо решение. Ако партньорът ви е подал молба за развод или ви е напуснал, не е изключено по време на този период да е по-склонен да си преразгледа решението, преди да направи последната, решаваща за отношенията ви крачка. Ако пък е подал молба за развод по време на ретроградна Венера, възможно е това решение дълго да се е отлагало или да е било взето след дълга поредица от компромиси и очаквания, които не се реализират в крайна сметка.
Подходящ период да се "закърпят" отношенията с партньора, ако в тях нещо "куца", особено по време на ретроградния престой на Венера в знака Везни. За някои двойки ретроградието на Венера може да бъде "последен компромис" преди да вземат окончателно решение дали да останат заедно или да се разделят. Неслучайно движението на Венера ще е през Везни и Скорпион - и двата знака са свързани с отношенческа динамика. Везните се свързват със социалната/формалната страна на отношенията, а Скорпионът - с тяхната автентичност и дълбочина. Връзки, издържали периода на предстоящото ретроградие, могат да интегрират в себе си повече интензивност, доверие и дълбочина (Скорпион). Връзките, които ще се разпаднат, може да не са били достатъчно дълбоки, а акцентът да се е поставял върху външната/социалната страна на отношенията и оценката на другите за тях (Везни). Връзки, в основата на които стои мотивът "Да съм с някой, за да не кажат, че съм сам/а", ще бъдат подложени на сериозен изпит.