Първи пилинг ми е, повърхностен, козметичката казва, че е щадяща процедура и се препоръчва дори като за първа терапия в салона. Тоест не е много агресивна. През колко време се правят тези процедури и колко трябва да направя всъщност, за да се постигне ефект.
Доста съм консервативна и предпазлива по отношение на всякакви процедури, за избора на козметички и дерматоложки важи същото.
За първи път правих пилинг преди 2г., билков. За съжаление никак не ме бива в запомнянето на имена. Знам, че билковите са два вида - агресивен и щадящ, за по-чувствителни кожи. Аз се спрях на втория вид. Процедурите са от 4 до 6 поредни веднъж седмично, отново в зависимост от нуждите и типа на кожата.
Имам мания за лющене на кожата, целта е да се постигне сияен младежки вид без да е необходимо да се ползва специална декоративна козметика - пудри със светоотразяващи частици, скин перфектори. И за изглаждане на фини линии и най-вече за предотвратяване на тяхната преждевременна поява.
С това съм съгласна, така че периодът на повтаряемост зависи от постигнатия ефект и последващи потребности. Здравословните препоръки са за 1-2г. разреденост. От пилинга останах доволна, но сега се ориентирам към друга процедура

Поствам интервю, на което случайно попаднах. Мнението изцяло се припокрива с моето, като потребител на услугата. Цитираната козметичка изобщо не ми е позната.
ИзточникБилковият пилинг е 100% натурална терапия – прави се с продукти, съдържащи само екстракти от билки и водорасли. Но нека думата „билков“ не ви заблуждава, че този пилинг е по-малко ефективен (или по-лек, както бихте се изразили вие) от химическия (с гликолова киселина) или от пилинг процедурата микродермабразио (ексфолиация с кристали).
В това ни убеди Сийка Андонова (по-известна като Беба) – козметичка с 30-годишен опит, която горещо препоръчва тази процедура за лечение на упорито и болезнено акне.
„Билковият пилинг е дълбочинен – комбинацията от билкови екстракти в пилинг продукта прониква надълбоко в епидермиса (много по-надълбоко, отколкото проникват гликоловата или плодовата киселина). По тази причина той може да бъде наречен „агресивен“ и „инвазивен“. Но в сравнение с другите видове пилинг, които се правят в професионални салони, билковият е най-щадящ към кожата. Защото при прилагането му се излющва доста по-тънък слой от епидермиса. Стига козметикът да е опитен и да може да контролира натиска с пръсти при механичната обработка на лицето.“
Билковият пилинг влияе благотворно върху белези, разширени пори, при хиперпигментация и възрастови петна. Той видимо подобрява състоянието на всяка кожа, която се нуждае от
регенериране и блясък
Освен че премахват мъртвите клетки от повърхността на епидермиса, активните съставки в продукта стимулират естествения синтез на колаген и еластин в кожата и регулират себумната секреция. Затова сухите линии и бръчките нямат шанс след прилагане на билков пилинг. Кожата става по-мека, чиста и сияйна.
Ако през януари и февруари не сте намерили време да се подложите на пилинг, март ви дава последен шанс да го направите, защото: „Пилинг не е препоръчително да се прави през слънчевите месеци. Има опасност силното слънце да провокира появата на пигментни петна по изтънената от пилинг кожа, колкото и да се стараете да я предпазвате със слънцезащитни продукти! За щастие билковият пилинг е разработен и в light вариант, който може да се прави и през слънчевите сезони на годината – пролет и лято.“
Основният вариант на билковия пилинг е предназначен за плътна и мазна кожа с неравен релеф и разширени пори, а light вариантът – за по-чувствителна кожа. Сухата кожа не я споменахме, защото Беба бе категорична: „На суха кожа почти не се прави пилинг. Или поне не билков пилинг, защото той се прилага механично (козметичката разтрива продукта с ръце по лицето). Сухата кожа е препоръчително да се ексфолиира с професионални пилинг маски.“
Салонните процедури, които сухата кожа приема с благодарност, са 3D терапия с молекулата на ботокса, алгомаска (с водорасли) със стягащо действие и колагенова маска. В домашни условия сухата кожа е добре да се почиства само с пшенични или оризови трици (това са най-щадящите скраб продукти). „Но билков пилинг на суха кожа – в никакъв случай“ – предупреди Беба.
„Билковият пилинг се прави само в beauty салони. На пръв поглед изглежда лесен за изпълнение, но фактът, че много мои колежки не го предлагат, говори, че е специфичен за правене“ – въвежда ме Беба в козметичната кабина, където я чака клиентка с упорито акне.
Внимателно следя движенията на ръцете й, които ми приличат на
ръце на пианистка
(по-късно разбирам, че тя наистина е учила за пианистка). Скришом и с малко завист поглеждам от време на време към лицето й, което ми изглежда перфектно. Изкушена съм направо да я попитам на колко е години, но възпитанието ме спира само до „Какво прави една козметичка за своята собствена кожа?“. „Лично аз всеотдайно почиствам кожата на лицето си всеки ден, защото за мен почистването е най-важната козметична грижа. Само добре почистената кожа приема оптимално активните вещества от козметичните продукти, с които я третирате. А иначе разчитам на помощта на малката си дъщеря – моля я поне веднъж седмично да ми прави хидратираща или подхранваща терапия за суха кожа в салона.“
Вниманието ми отново се насочва към ръцете на Беба.
Стъпка по стъпка
1. С въртеливи движения на ръцете (задължително се използват ръкавици) козметикът нанася антибактериално средство, отстраняващо излишния себум.
2. Следва нанасяне на продукт, който почиства комедоните. Преди пристъпване към същинския пилинг лицето трябва да е перфектно изчистено от комедони (на този етап от процедурата може да се използва и ултразвук за по-добър резултат). Когато се прави т. нар. киселинен пилинг, комедоните не е задължително да се чистят предварително. Впрочем почистването с ултразвук е един вид пилинг – единственият, който не е толкова агресивен към сухата кожа.
3. Лицето се намазва с успокояващ лосион от морски водорасли. При наличието на бенка или раничка по кожата те задължително се покриват с „точици“ защитен крем, който образува мазен филм, предотвратяващ проникването на билковия пилинг продукт в този участък.
4. Готовото пакетче билки се разтваря със специален разтворител. Загрява се на слаб огън и когато сместа шупне, се намазва на равномерен слой върху лицето. „Ако козметикът натиска и търка прекалено силно кожата (особено около мандибулната кост), може да я травмира“ – вметва Беба. След пилинга кожата е леко зачервена и опъната, но тези усещания отшумяват бързо.
Колко често се прави
Кожата се състои от два основни слоя – епидермис и дерма, разделени от т. нар. базална мембрана, върху която са напластени много клетки, които се придвижват нагоре към повърхността, умират и впоследствие се олющват. Основната цел на всички пилинг процедури е да се стимулира дермата чрез ексфолииране на повърхностните слоеве на епидермиса. Чрез дълбокия пилинг, какъвто е билковият, се прониква чак до нивото на базалната мембрана на епидермиса (докато средният и повърхностният въздействат само до средата на епидермиса). „Мъртви вроговени клетки постоянно се натрупват върху епидермиса и затова пилинг е наложително да се прави през определен период от време. След пилинг с гликолова киселина например тези клетки се възстановяват за период от 20 дни. А след билковия пилинг – за период от 1 седмица“ – обяснява ми Беба.
От билковия пилинг обикновено се правят от 6 до 12 процедури, но при по-сериозни проблеми терапията може да продължи и 1 година (в случаи на акне и много силна пигментация например). „В такива случаи никой не може да предвиди кога точно ще се изчисти лицето“ – уточнява Беба.