Здравей Гост

Въпроси към астролога Doby

• 991 Отговора
  • 149564 Прегледи
Re: Въпроси към астролога Doby
« Отговор #840 -: Декември 30, 2011, 09:29:43 pm »
опозицията  вместо конфронтация на различности ,предполага и допълване ,обединяване, имаш избор, дали война или съюз на различен тип войски
 опозето на Луните, Сатурн като управляващ опозицията, защото домовете  му Козирог и Водолей са опозиторни на знаците Рак и Лъв ,упр. от Луна и Слънце- т.е една опозиторна синастрична Луна попада в дома на Сатурн по тази логика ,а знаем ролята му в дълготрайността на връзките

http://astrogalaxy.info/aspects-astrology-ptolemy/

"Птоломей разпределя планетите в знаците, както следва – първо започва с положенията на светилата в схемата – Слънцето поставя в Лъв, а Луната в Рак. Това се явява ключов момент, тъй като през зодиака благодарение на това положение на светилата се построява ос – наречена ос на Птоломей, която го разполовява на две половини : от Лъв до Козирог – наречена слънчева половина и от Водолей до Рак – наречена лунна половина. Тази ос минава от едната страна между знаците Рак и Лъв и от другата между Козирог и Водолей. Тя се явява ос на симетрия, тъй като симетрично на нея са разпределени домовете на едноименните планети.

И така Птоломей разпределя планетите, както следва : Меркурий, тъй като е най-близо до Слънцето, поставя в съседния на Лъва знак – Девата. Същата планета той поставя и в Близнаци, който е симетричният знак на Дева спрямо оста на Птоломей.

Следващата планета, която е малко по-далече от Слънцето и след Меркурий, е Венера и нея той поставя в следващия знак след Дева – Везни и съответно симетрично на оста на Птоломей в Телец.

Следващата планета Марс заема Скорпиона и симетрично на него Овена, след нея по отдалеченост от Слънцето следва Юпитер, който се настанява в Стрелец и симетрично на оста в Риби и на последно място, като най-далечна от седемте класически планети е Сатурн, който заема Козирога и симетрично на оста – Водолей. Разбира се, днес ние имаме алтернативни годподари на Скорпион, Водолей и Риби и спокойно можем да използваме тях без да нарушаваме логиката на схемата, нито символизма й.

Много пъти, преди да открия тази схема и преди да прочета задълбочено Тетрабиблоса и коментарите на Кардан и Порфирий към него, съм се питал защо даден аспект има една или друга характеристика. Защо, например, тригонът е хармоничен, а квадратът не е. Разбира се, намирал съм многобройни обяснения, но те не са могли да ме убедят напълно в това, което се твърди. Но тази схема е прякото и най-добро обяснение на символизма на аспектите.

И така, нека да разгледаме схемата. Разбира се, отправна точка са съответно 0 гр. от Лъв и 0 гр. от Рак. Така виждаме, че домът на Меркурий отстои на 30 гр. от Лъв и Рак съответно и следователно управлява аспекта – полусекстил.

Домовете на Венера отстоят на 60 гр. от Лъв и Рак, следователно тя управлява секстила, по нататък виждаме, че домовете на Марс отстоят на 90 гр. от Лъв и Рак и следователно той управлява квадрата, Юпитер по тази логика управлява тригона, защото домовете му отстоят на 120 гр. и опозицията се управлява от Сатурн, защото домовете му стоят в опозиция на Лъв и Рак.Това схематично обяснение директно демонстрира връзките, които съществуват между знаците, планетите и аспектите и тази схема е ключова в разбирането на тези връзки, изграждащи символичния базис на астрологията. В този ред на мисли в схемата заемат своето място и висшите планети, които също се асоциират с определени конкретни аспекти – Плутон с квадрата, Нептун с тригона и Уран с опозицията.

Свободен е само онзи, който се радва на свободата на всички...
Истински свободен е този, който няма нужда да прави избор...

*

Stella

• 7765
« Отговор #841 -: Декември 30, 2011, 09:45:11 pm »
Ако някой "вибрира" щастливо и аз съм 6.Имам чувството,че усещам кога някой си мисли за секс,тогава и аз започвам така да "вибрирам".

Е, то тогава тебе никой не може да те изнасили - ти ще си направо готова.

хахаха,Стелче щях да залея лаптопа с кола като го прочетох ;D ;D Много точно казано.

Хаха, сетих се, че и аз така бях на млади години  - вибрирах и излъчвах секс, ама с времето си самоналожих задръжки, щото ставаше лошо за мене....и от доста натегачи се отървах. :-[
Възхищавам се на сърцето ми, защото дори да е ранено в приятелството или любовта, намира сили да победи, защото все още вярва в истинските стойности ♥ ♥ ♥

« Отговор #842 -: Декември 30, 2011, 09:48:33 pm »
Аз съм "за" женския вариант на bros before hoes (chicks over d*cks, демек приятелките преди мъжете)
;D И аз, ама с времето явно и хората се променят. След определена възраст си сменяш приоритетите.

Иначе, ми е интересно на snow Луната в кой знак е? И какви аспекти прави. Ако е удобно да сподели, разбира се :blink:

Да де. То ние избягахме от темата. В Дева. Тук е постнала картата си - http://astrosite.org/forum/index.php/topic,4761.msg248537.html#msg248537.

Важното е да вибрирате на една и съща честота. ;)... Сега с тези вибрации да не навлезем в струнната теория?

*

Stella

• 7765
« Отговор #843 -: Декември 30, 2011, 10:05:59 pm »
Тази нула май е Скарлет. Тя обича Петър Дънов и е явно, че се познава с някои от потребителите тук. Май в другия форум не е толкова интересно, колкото тук.

ти пък... това е абсурдно, не е в неин стил :o
Възхищавам се на сърцето ми, защото дори да е ранено в приятелството или любовта, намира сили да победи, защото все още вярва в истинските стойности ♥ ♥ ♥

*

Hm

• **
  • 1397
« Отговор #844 -: Декември 30, 2011, 10:10:22 pm »
Тази нула май е Скарлет. Тя обича Петър Дънов и е явно, че се познава с някои от потребителите тук. Май в другия форум не е толкова интересно, колкото тук.

Явно се познавате. Коя е тя?

*

Stella

• 7765
« Отговор #845 -: Декември 30, 2011, 10:15:04 pm »

Явно се познавате. Коя е тя?

Не знам коя е нула, но познавам добре стила на Скарлет. Нула не е Скарлет.

*

Kaya

• 2893
« Отговор #846 -: Декември 30, 2011, 10:47:36 pm »
valiastankova
 Много си сладка :blink:, работата е там ,че имаш или венера или луна във везни?
цялото семейство е на снимката:)

snow,  верно 1 минутка ти е поста, интересен, ноооооооооо каква ответна реакция искаш? надявам се не 100 страници искрено и лично... от зодия, до зодия разлика голяма...

някъде нагоре някой се изказа, че  1 дом скорпи искал телец щоот си нямал от неговото.... глупости- просто с епоказва тенденция на знака - стабилност, инатлък, ригидност, трудна смяна

нула, :) къде си смятам те за някак свежа нула особено, ако си асрологическа :)

за двете луни по осите- ммммммммм аз си мисля, че стават за допълване и другарчета, но  дълготрайността с епоказва от друга планетка- сатурн

Надявам се вселената да помага и на моите другарчета. Ще ги чакам.

*

Diyana

• 2705
« Отговор #847 -: Декември 30, 2011, 10:54:42 pm »
Марс и Венера, които придават на връзката страст и потентност.
Имаме тригон и секстил между Марсовете и Венерите си.

Интимната близост и доверието, които дават аспектите на венера към слънцето
Тук сме отново на опозиция - партилна и на точен квадрат. Пак е двоен аспект. Хармоничен, та дрънка.

и инстинктът за възпроизводство, грижа за потомството и свиване на общо гнездо, които са по аспектите на Луната със Слънцето.

И тук сме на опозиция, възширочка, ама попада в десятката.

Явно пребивавам в някаква силно изкривена и мазохистична представа за щастливо партньорство/съжителство/приятелство/любов. Това нащо си е било само боХ и сеХ ;D. Аз се чудя, защо толкова години не се захващам със синастричната астрология, а то се оказа, че и действително ми е напълно противопоказно.
Между другото, много голям процент от приятелствата ми от детинство са именно с хора с опозиторни на моите Слънце и/или Луна. Това вероятно се дължи на преобладаващите квадрати и опозиции в натала ми. То като си е свикнал човек да муй гадно, все такова си търси-интензивни, уморителни и мъчителни отношения.  Какви ти тук тригонални знаци. ;D 
Obscenis, peream, Priape, si non
uti me pudet improbisque verbis
sed cum tu posito deus pudore
ostendas mihi coleos patentes
cum cunno mihi mentula est vocanda

*

Stella

• 7765
« Отговор #848 -: Декември 30, 2011, 10:56:07 pm »
някъде нагоре някой се изказа, че  1 дом скорпи искал телец щоот си нямал от неговото.... глупости- просто с епоказва тенденция на знака - стабилност, инатлък, ригидност, трудна смяна

Аз бях този някой - ми няма си от неговото-едното е вода, другото - земя.
Пък може и да си има Скорпиона нещо в Телец, ако някой и друг камънак е застанал в Телеца при раждането му.

*

Stella

• 7765
« Отговор #849 -: Декември 30, 2011, 11:02:34 pm »
Марс и Венера, които придават на връзката страст и потентност.
Имаме тригон и секстил между Марсовете и Венерите си.

Интимната близост и доверието, които дават аспектите на венера към слънцето
Тук сме отново на опозиция - партилна и на точен квадрат. Пак е двоен аспект. Хармоничен, та дрънка.

и инстинктът за възпроизводство, грижа за потомството и свиване на общо гнездо, които са по аспектите на Луната със Слънцето.

И тук сме на опозиция, възширочка, ама попада в десятката.

Явно пребивавам в някаква силно изкривена и мазохистична представа за щастливо партньорство/съжителство/приятелство/любов.

Относно подчертаното - Ключовата дума е "аспект", нали така?  - не съм казала какъв.
Един аспект между горепосочените планети е по-добър от никакъв.

*

sunrain

• 6710
« Отговор #850 -: Декември 31, 2011, 01:15:50 am »
Аз се чудя, защо толкова години не се захващам със синастричната астрология, а то се оказа, че и действително ми е напълно противопоказно.
Между другото, много голям процент от приятелствата ми от детинство са именно с хора с опозиторни на моите Слънце и/или Луна. Това вероятно се дължи на преобладаващите квадрати и опозиции в натала ми. То като си е свикнал човек да муй гадно, все такова си търси-интензивни, уморителни и мъчителни отношения.  Какви ти тук тригонални знаци. ;D

Изрази ми мисълта чудесно. И без това не ми се пише, но темата, която сте подхванали е интересна и често се вижда в синастриите се възлагат надежди на едни аспекти, теорията едно, но реалността друго сочи.

При мен също така с приятелствата, че и на квадрати има доста.

скорпи искал телец щоот си нямал от неговото.... глупости- просто с епоказва тенденция на знака - стабилност, инатлък, ригидност, трудна смяна

Нямам какво да противореча и тук. Много точно. В приликите си се намират и преоткриват два опозиторни знака, винаги. Като най-важният момент е възможността, която ти се предлага да видиш себе си в другия, това, което обикновено само очите на отсрещния могат да забележат. Тук е потенциала, както за евентуален конфликт, така и за осъзнаване. 

Статията, пусната от Стреличка е много полезна, благодаря, съвсем навреме ми идва. По квадрата и Плутон пък така ми пасва на едни разсъждения, до които стигнах-изживявайки квадратите си ;D...ама няма ми я музата да затвърждавам сега в писмен вид тезата на автора. 
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

AH

• 2201
« Отговор #851 -: Декември 31, 2011, 04:20:00 am »
Явно пребивавам в някаква силно изкривена и мазохистична представа за щастливо партньорство/съжителство/приятелство/любов.

Нека да видим къде се къса логиката.

1.Луната символизира подсъзнателни потребности, нали? – например, усещам глад  или харесвам чалга, преди да си направя труд да анализирам защо усещам глад или харесвам чалга. /ще оставим настрана факта, че вкусът за храна или музика зависи и от други неща /

2.Различните знаци имат различни аналогии и от там се предполага и различни подсъзнателни потребности или вкусове.

3. Примитивната проява на Луната е незачитане на чужди потребности. Например, предстои няколко часа пътуване с кола и единият харесва чалга, а другият- класическа музика. Пътуването закономерно се превръща в ад, ако единият надуе чалга, а другият- класика./това е възможно нали ?/ Знаеме, че има хора, които не зачитат чуждата потребност.

При висша изява на Луната имаме зачитане на чуждата потребност и вкус – тогава партньорите ще си сложат слушалки или ще си направят труд да открият музика, която се харесва на двамата – пътуването ще е лесно и приятно.

4.Аз защитавам позицията, че при противоположни потребности, продължителното  съвместно съжителство е възможно,  ако се зачита и чуждата потребност, което е висша проява на Луната. Нямаме пребиваване в мазохистична реалност в такъв случай, нали?

С кое не си съгласна - че е много трудно , ако харесваш класика, да слушаш чалга? Че е много трудно, ако предпочиташ тесен семеен кръг, непрекъснато да придружаваш съпруга на задължителни за него светски събирания?
Например, аз нямам кой знае какви потребности по отношение на ядене и готвене. Сега ми се налага да проявя воля, да се съобразя с чуждите потребности и да приготвя някои неща за празнична трапеза:) – направо ми е трудно:)

/според някои дами , като пренебрегнеш собствените нужди и потребности, имаш гаранция да си нещастен – или се научаваш как да съвместяваш собствените потребности с чуждите различни такива, или си нещастен, или късаш връзката – ако държиш на щастието и връзката, учиш се на висше проявление на Луната- т.е. зачитане на чуждата потребност/

Вярно, напрегнатите аспекти в радикса от рано могат да ни научат на някои неща, а тогава и в синастрията ще е по- лесно.

От съвременните автори Подводни, струва ми се, има надълго и нашироко описание на нивата на проявление на планетарните енергии. Древните автори имат предимството, че са по-кратки, но пък трябва да се умува над твърденията им:)

« Отговор #852 -: Декември 31, 2011, 06:15:00 am »
Ако някой "вибрира" щастливо и аз съм 6.Имам чувството,че усещам кога някой си мисли за секс,тогава и аз започвам така да "вибрирам".

Е, то тогава тебе никой не може да те изнасили - ти ще си направо готова.

хахаха,Стелче щях да залея лаптопа с кола като го прочетох ;D ;D Много точно казано.

Хаха, сетих се, че и аз така бях на млади години  - вибрирах и излъчвах секс, ама с времето си самоналожих задръжки, щото ставаше лошо за мене....и от доста натегачи се отървах. :-[

А как се налага такова нещо  :-\ На мен са ми казвали,че и аз така излъчвам "нещо",а не го правя съзнателно  ;) Дори една приятелка в началото като се запознахме и ме пита с колко мъже съм била,отговарям и аз,а тя ми казва "А,значи външния вид лъже,кой да предположи,че си таква консерва"  :unsure: ;D ;D А аз наистина съм доста консерввативно въспитана  ;)

Kaya, благодаря ти,Луната ми е Везнишка  ;D  ;)
Бедата е там, че пределите на разумното се налагат от малоумните.

*

Grace

• 2257
« Отговор #853 -: Декември 31, 2011, 09:03:44 am »
3. Примитивната проява на Луната е незачитане на чужди потребности. Например, предстои няколко часа пътуване с кола и единият харесва чалга, а другият- класическа музика. Пътуването закономерно се превръща в ад, ако единият надуе чалга, а другият- класика./това е възможно нали ?/ Знаеме, че има хора, които не зачитат чуждата потребност.

При висша изява на Луната имаме зачитане на чуждата потребност и вкус – тогава партньорите ще си сложат слушалки или ще си направят труд да открият музика, която се харесва на двамата – пътуването ще е лесно и приятно.

Примитивна проява на Слънцето е незачитане на чуждите потребности. Да наложа нещо на някой... не е по Луната . Незачитането не е по Луната.

*

AH

• 2201
« Отговор #854 -: Декември 31, 2011, 09:24:59 am »
Примитивна проява на Слънцето е незачитане на чуждите потребности. Да наложа нещо на някой... не е по Луната . Незачитането не е по Луната.

Не е точно така - Луна - несъзнавано, инстинкти, потребности/неща, които са жизнено важни, дори да не ги осъзнаваме - например, жадни сме/

Слънце - съзнавано, желания  -неща, които може да искаме, но не са потребности - мога да имам потребност от вода /дълбока, вътрешна потребност/,  а мога в някой момент да желая вода, но ако в момента няма, ще продължа да си живея.

А примитивното проявление на Слънце е неразграничаване на потребности от желания. Такъв човек става роб на желанията си. Няма воля - ако реши, че има желание за вода, дори да не му е потребност в момента, ще се оплаква и тормози околните.

При висша проява на Луната се осъзнават собствените или чуждите потребности, ще се осъзнава и кое е желание, кое- потребност. След като осъзнаваме тия неща, ще реагираме осъзнато. Ако желаем връзката, ще се съобразим с чуждата потребност и дори да имаме друго наше желание, ще наложим волята си над себе си и ще приемем приоритета на чуждата потребност:)

« Отговор #855 -: Декември 31, 2011, 09:29:36 am »
 ако двете крайности на една опозиция се срещнат по средата и постигнат баланс,чрез взаимно допълване, това води до дълготрайност

Горбачови , ако не ме лъже паметта,че бяха с такава опозиция по оста Рак/Козирог

кой е най силният инстинкт у човек - за оцеляване, чрез удоволетворяване на потребностите по Луна

*

Grace

• 2257
« Отговор #856 -: Декември 31, 2011, 09:32:09 am »
добре, да задам въпроса по друг начин. ако с теб пътуваме с кола и аз надуя чалга, въпреки твоя протест и въпреки  желанието ти да слушаш класика, това по какво е? Слънце или Луна?

*

AH

• 2201
« Отговор #857 -: Декември 31, 2011, 09:45:35 am »
ако двете крайности на една опозиция се срещнат по средата и постигнат баланс,чрез взаимно допълване, това води до дълготрайност

Горбачови , ако не ме лъже паметта,че бяха с такава опозиция по оста Рак/Козирог

кой е най силният инстинкт у човек - за оцеляване, чрез удоволетворяване на потребностите по Луна

точно - и даже не каква да е дълготрайност- защото вече си постигнал самоконтрол - общо взето, връзка по опозиционни Луни издържи ли проверката на времето, нищо не може да я разруши

но надали става въпрос за допълване - ако аз имам потребност от тишина и не усещам липса на музика, но пък  някой държи да пуска музика, тя нищо няма да допълни, нито ще компенсира - трябва да наложа волята си и да пренебрегна потребността от тишина, ако искам да удовлетворя неговата потребност, защото той ми е по-важен от моя душевен комфорт в момента.

*

AH

• 2201
« Отговор #858 -: Декември 31, 2011, 09:51:26 am »
добре, да задам въпроса по друг начин. ако с теб пътуваме с кола и аз надуя чалга, въпреки твоя протест и въпреки  желанието ти да слушаш класика, това по какво е? Слънце или Луна?

ако чалгата ти е потребност, то е Луна /да не се скандализираме като с дискотеката - има много хора, които харесват чалга, идва им от вътре да я слушат - учудващо, но е така:)/

ако чалгата ти е желание, то това е Слънце .

аз ще протестирам, ако ти просто се инатиш и пускаш чалга, не защото ти е потребност, а защото така ти е хрумнало в момента.

ако осъзнавам, че това ти е потребност, ще се примиря за момента.

но не бих живяла с десетилетия с човек, който има потребност от чалга и отказва да стигне до компромис, ако аз имам потребност от класика. Т.е. опозициите по Луните за това могат да са страшни, защото са противоположни потребности. Докато ако и двамата харесват чалга, и тя им е вътрешна потребност, няма проблем.

« Отговор #859 -: Декември 31, 2011, 09:55:00 am »
или просто слушайки музиката да осъзнаеш ,че  не е толкова натораваща за момента и дори ти харесва повече от тишината,вместо да се запънеш и да отсечеш искам тишина и точка или да влезеш във война за отстояване на твоето,което е енерго изцеждащо и за двете страни ;)губиш битка , но печелиш мир

а харесването не е ли по венера