Здравей Гост

Опит за "генерална промяна" в бита и образованието в България

• 86 Отговора
  • 11041 Прегледи
*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
Марая, не виждаш ли, че там е проблемът!!!!! Не може да кажеш на учителите - ако сте кадърни и искате повече пари, намерете си друга работа. Така просто гониш кадърните хора от там. И в следствие на ниските заплати следва и ниско качество. Какво очаквате?
Аз не отричам, че има учители, които определено не стават за нищо. Но тези учители работят като такива, защото тези, които стават, не искат да работят вече там, писнало им е от безпаричието, от унижението, от срама да кажеш, че си учител... И младите хора, когато си избират професия, не искат поради същите тези причини да работят в образованието. Ако кажеш, че искаш това да правиш, те гледат странно и те смятат за луд. И така тези, които имат потенциал за добри учители, се насочват в други сфери. И никой не може да ги вини.

Аз също съм била ученичка , студентка....Имам възможност за наблюдение и в/у преподавателите на всичката си челяд...., образованието е под всякаква критика , а даскалките са такива селски лейки , че нямам думи...Читавите ги няма , млади учители липсват , защото старите даскали са връзкари и няма кой да ги ритне да ходят да си гледат внуците....Наред с това интереса клати феса....,в ръцете ме гледат като отида в у-ще има и тарифи....за 5-ца и 6-ца....Е , на мене понеже ми е писнало да плащам...,вече пращам баба им....А тя добре се справя!

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Divna

• 2478
От българските деца се изисква да усвоят прекалено много знания. Още в началноучилищна възраст са принудени да увладеят сериозно основите на много дисциплини. Това е огремен психологичен стрес, който рано или късно дава своите резултати. По моите наблюдения в БГ липсва игровия модел, особено в начална възраст, който е така практикуван във високо развитите икономически държави. Сред подрастващите в България има изключително много деца с хипертония и диабет, причината на които заболявания е силния стрес.

*

Uran

• 6041
Странно, уж им малеят заплатите, а от познати знам, че НЯМА СВОБОДНИ места за учители т.е. натискат се за мизерните заплати.
Хони, аз имам в семейството ми учители, но това не е причина да застана на амбразурата и априори да защитавам всяка селска пръчка нарекла себе си учител и бъркаща в душите на децата ни.
Замисли се, каква е твоята лична причина да го правиш. Не ми пробутвай врели-некипели за светли ученически спомени. :blink:
« Последна редакция: Януари 10, 2011, 02:40:33 am от Uran »

*

Divna

• 2478
ЦЕЛТА Е ЧАСТНИ УРОЦИ

Винаги съм била против това. Но за съжаление в България ми се е налагало. За да влезе синът ми в езиковата гимназия преди години съм наемала частни учители по математика и български.
Радвам се, че в момента нямам тая нужда да го правя с дъщеря си.

Странно, уж им малеят заплатите, а от познати знам, че НЯМА СВОБОДНИ места за учители т.е. натискат се за мизерните заплати.
Хони, аз имам в семейството ми учители, но това не е причина да застана на амбразурата и априори да защитавам всяка селска пръчка нарекла себе си учител и бърка в душите на децата ни.
Замисли се, каква е твоята лична причина да го правиш. Не ми пробутвай врели-некипели за светли ученически спомени. :blink:

Извинявай,че ще се намеся,прочетох само твойто мнение,но ми дойде достатъчно всъщност...
Съгласна съм,че има хора,които не са за учители,но учител си още в душата си и чак след това започваш такава професия.
Лично на мен ми е много обидно,имайки напредвид,че майка ми е учителка,а и аз се бях запътила на там,макар че нещата тръгнаха по друг път,мисля,че такива хора заслужават поне малко уважение,а и децата не са баш деца,ученолюбиви и искащи да научат нещо,а ти се качват на главата и ти ''плюят'' в лицето и на труда ти,а и е много неблагодарна професия  :unsure: Учителството е призвание,не всички учители го имат,но по-голямата част смятам,че да.
И разбира се,че ще си натискат работните места и те имат нужда освен от духовно и нещо да ядат,в крайна сметка.  :blink:

*

Uran

• 6041
Всеки сам по себе си заслужава уважение ако да не е лекар или учител. Странно, в Бг много се "уважават" тези две професии и се ходи при тях с букетче гербери гарнирано със златно фолио. ;D Влагам ирония в това.
ВСЕКИ ЗАСЛУЖАВА УВЖАНИЕ, защото има своето важно място в обществото. Това не е привилегия само на едно или друго съсловие.

*

Divna

• 2478
Марая, това, което ти казваш (макар че ми се виждаш твърде крайна) е следствие от това, което аз казах. Виж, че в страните, в които учителите получават много пари, образованието е на ниво. Това са фактите. Когато професията стане престижна и добре заплатена (поне 1500 лв), тогава ще се вдигне качеството, защото повече хора ще искат да стават учители и изискванията към тях ще се повишат. А не като сега. Освен това аз в моята гимназия лош учител не съм имала. Има такива, които ще помня цял живот. Може би това се дължи на факта, че гимназията е от елитните.

Не знам за другите държави, но там където съм, учителите взимат ежедневно толкова, колкото взима един начинаещ учител в БГ за 1 месец.
И тъй като работя като преподавател мога да кажа, че работата на един учител тук е много по-тежка, в сравнение с България /познавам и двете образователни системи и в двете държави до болка/.

*

Марая

• 28287
Държавата няма нужда от учени , а от работническа класа.... :angry:
Не може часовете по определени науки да са съкратени за сметка на физическото възпитание....

Не може да се интересуват даскалите каква кола кара майка им , на колко години е баща им , къде работят , от къде са тези ботушки , ами тази поличка ,,,, а блузката.... ;D ;D ;D
Ми няма как да стане...До зам.министри и министър съм стигала заради една проста селянка.....на 54г.

-Ало , майката на Вики ли е?
Казвам -Добър вечер! Кажете!
-Явете се веднага в у-ще!
-Моля? :rolleyes:-отвръщам аз...
-Не ми се молете , а веднага елате до у-ще...
-Извинете другарко , но аз съм в голямо междучасие , а после имам свободен час!- отвърнах аз...

И така , след няколко часа в кабинета на министъра , проблема беше решен....Детето ми е с бронхиална асма и беше станала голяма беля , заради лекарства....
Оффф...не ми се коментират тея селски пръчки!

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Divna

• 2478
Всеки сам по себе си заслужава уважение ако да не е лекар или учител. Странно, в Бг много се "уважават" тези две професии и се ходи при тях с букетче гербери гарнирано със златно фолио. ;D Влагам ирония в това.
ВСЕКИ ЗАСЛУЖАВА УВЖАНИЕ, защото има своето важно място в обществото. Това не е привилегия само на едно или друго съсловие.

На всякъде по света се уважават тези професии + адвокатската. Но само в БГ е прието да се правят подаръци. Действително те гледат какво носиш в ръцете си. Това е крайно недопустимо.

На всякъде по света се уважават тези професии + адвокатската. Но само в БГ е прието да се правят подаръци. Действително те гледат какво носиш в ръцете си. Това е крайно недопустимо.

Ама защо слагате всички под общ знаменател,не мога да разбера!
Е,истина е,че сега в Б-я ти дават диплома само и само да си бройка в клас,за да могат учителите да си правят норматив,но тя държавата е ненормална,та как да търсим нормална образователна система??

*

Uran

• 6041
Дивна, сестра ми е учител в Монреал. Има и приятели университетски преподаватели и знам,че и там не са кой знае колко високи заплатите сравнени с други да кажем неквалифицирани дейности.

*

Марая

• 28287
За да си учител преди всичко следва да си човек , да бъдеш загрижен , да предадеш опит ....
Какво значи УВАЖЕНИЕ?! ЧОВЕК САМ СЕ УВАЖАВА Лас Кис.... :blink:

Казах ти каква е! Исках да стана такава, но се отказах заради мизерията и унижението. И пак казвам, тъпите учители са следствие от това. Защото никой не иска да стане учител. Това, че се натискат много хора, е заради кризата и хората са готови  и за 200 лв да работят. Но ако имат възможност, ще работят другаде за по-висока заплата. Особено ако са кадърни. Ти би ли станала учителка, ако знаеш, че с твоята квалификация и умения можеш да взимаш тройно повече пари? Как очаквате учителите да научат децата ви, като ги заклеймявате като общност? Съгласна съм, че некадърните, пияниците и т.н. трябва да се махнат, но това не значи, че трябва да обвиняваме учителите, на които и без това не им е лесно, за всичко.
Това от ученическите ми години не са врели-некипели. Аз съвсем до скоро бях ученичка и учителите ми все още са учители и преподават. Макар че сега им е още по-трудно, защото децата с всяка изминала година стават все по-ужасни (не са възпитани???).
Една много уважавана от мен учителка ме посъветва в никакъв случай да не се захващам с тази професия, защото толкова унижения и гаври не си заслужават. Помислете от тази гледна точка.

Съгласна съм с теб.
За да си учител преди всичко следва да си човек , да бъдеш загрижен , да предадеш опит ....
Какво значи УВАЖЕНИЕ?! ЧОВЕК САМ СЕ УВАЖАВА Лас Кис.... :blink:

Означава да не се плюе на труда на тези хора,защото е лесно,когато не ти/не визирам теб,а като цяло/ си по цял ден в класната стая и даваш всичко от себе си,а някакви си там ''възпитани'' /има и добри деца,не отричам,но за жалост повечето не са/ ти се хилят,играят си с мобилни в час или какви ли не други неща...а не стига това,ами после и родителите им предевяват претенциии.....  просто няма смисъл,щом си плюем по учителите,никъде няма да стигнем и това е,но няма значение

*

Uran

• 6041
Ако келнер не ви сервира както трябва, смятате в реда на нещата да го овикате, НО видите ли учителите да не бъдат закачани, без значение, че пораженията които нанасят не са една скапана вечр, а дълготрайни и с огромни последствия. Нямам навика да подхождам емоционално към важни проблеми. Оставете воплите, че мама и баба работят това и няма как мама и баба да са лоши хора.

*

Divna

• 2478
Дивна, сестра ми е учител в Монреал. Има и приятели университетски преподаватели и знам,че и там не са ко знае колко високи заплатите сравнени с други да кажем неквалифицирани дейности.

Зависи. Ако сестра ти има постоянен пост, ако работи като суплеант, ако работи на пълно работно време и ако взима допълнителни часове... ако е с призната магистратура или БАК ... Знаеш ли на какъв процент работи и към кой Комисион сколер?
За университетските преподаватели също не съм съгласна. Тук има доста детайли, които трябва да се уточнят. В такива среди съм и знам добре какви са заплатите. От колко започват и до колко е таванът, който могат да стигнат. Зависи също дали са асистенти или са преподаватели /професори/. В колежите е също, зависи дали са с магистратура или са с аспирантура. Навсякъде броят години на образование и стажа е от изключителна важност и оказва огромно влияние върху заплащането.
Сестра ти не те е ориентирала добре, защото учителските заплати са доста високи. Привилегиите са много големи. И ако си учител с дългогодишен стаж заплатата ти е достатъчна, за да живееш бохемски, особено ако има и с кой да поделиш разноските си /да си семеен/.

Не са само парите, а и привилегиите с които се ползват преподавателите са много големи, които в другите професии липсва.

*

Lillie

• 30532

Няма да вземам отношение по въпроса за учителите в България, аз също съм расла сред учители, но в друга държава. Така че имам малко по-различен поглед.  ;D

Но това, което ми прави впечатление тук е, че винаги те гледат в ръцете, ако носиш нещо. Не става въпрос за определени професии, отчитам го като масово явление и не е много приятно. Както знаете, работя на свободна практика. Веднъж бях на един превод, после по пътя влизам в козметичен магазин и след това минавам през агенцията да отчета парите от превода. Една от бившите колежки веднага издърпва торбичката от ръцете ми, при все това, че се съпротивлявах неистово. Започна да вади козметичните продукти от нея, веднага лъснаха и етикетите с цени. Почувствах се много неудобно, като последния идиот, защото знаех какви мизерни заплати вземат там. Защо ли аз трябва да се чувствам неудобно, а не тези, които ми гледат в ръцете?

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

Уран,само примера да сравниш учител с келнер ми идва достатъчно.
И няма значение кой е учител в семейството ти,това просто значи,че си запознат с нещата.
А понеже имам поглед над образователната система и учителите тук,мога да ти кажа,че хората са добре платени и никой не им плюе на труда или сравнява с келнери,но все тая.
Хони,имаш право,няма стимул за да станеш учител,да понасяш цял живот гаври и унижение и да се срамиш,к'во като ти е по сърце  ;) тъжно и жалко,но такъв е живота!

*

Lillie

• 30532
Не разбирате ли, че начинът да се стимулират младите хора да стават учители е чрез добро заплащане?????? Наистина ли смятате, че това не е важно?

За всички интелектуални професии важи това, не само за учителската.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Divna

• 2478
Мисля си, че водите безсмислен дебат. И да има недоволни от учителите, не към тях трябва да имате нужните изисквания, а към министерството. Ако в министерството куцат нещата, то тогава и в по-ниските инстанции ще е така. Всичко идва от съзнанието и отношението. Ако няма кой да санкционира строго всяка грешка и поведение на учителите, те няма как да си променят отношението и да приемат работата си сериозно. Липсват закони, затова и липсва качествено изпълнение.
Имам много роднини преподаватели в България, и тук съм в тая среда и виждам каква е огромна разликата в начина на мислене.  

*

Марая

• 28287
Уран,само примера да сравниш учител с келнер ми идва достатъчно.
И няма значение кой е учител в семейството ти,това просто значи,че си запознат с нещата.
А понеже имам поглед над образователната система и учителите тук,мога да ти кажа,че хората са добре платени и никой не им плюе на труда или сравнява с келнери,но все тая.
Хони,имаш право,няма стимул за да станеш учител,да понасяш цял живот гаври и унижение и да се срамиш,к'во като ти е по сърце  ;) тъжно и жалко,но такъв е живота!

А нима има срамна професия? :rolleyes: И не разбирам , защо следва да се усеща лично отношение...,това , че нечии друг родител или роднина е учител , не означава , че общата маса не е под всякаква критика...
Няма ги учителите , просто онези учители ги няма......Факт!