Имам близка с подобен проблем. В момента е на 44 години. Правиха опити за дете повече от 10 години, накрая й откриха миома, оперираха я и с мъжа й си осиновиха прекрасно момиченце, когато тя беше на 43. За сравнение майка ми е станала баба на 45, малко е грубо, съжалявам, само искам да кажа, че времето лети бързо и когато околните дават някакви съвети, не го правят за да бъдат "изключително жестоки". Освен това болшинството хора не смятат, че е толкова лошо да не можеш да родиш собствени деца, понеже много по-важно и отговорно е да ги отгледаш.
В случая с моята близка миомата беше едно от хубавите неща, които й се случиха, понеже я накара да търси друг вариант.
Е да, но тя сама си е стигнала до този извод - да осинови дете. Не е наша работа тук, или където и да е, да предричаме на някого катеорично дали ще има/няма деца, и още по-малкото дали да осинови. Не е етично най - малкото. Плюс това жената ни пита не "Ще осиновя ли дете", а "Ще забременея ли".
А що се отнася до това да станеш майка на 20 и баба на 40, за мен пък това е - откровено казано - селско. Слава богу, вече хората не подпират децата си да се женят на 20, освен някъде по селата може би. Да се ожени, да се отели рано... Като чуя за такава жена - това е или жена с такива традиции в семейството (и подпирана да се жени рано), или разбираща че няма шансове за собствена реализация (а бърза да хване някого докато е млада и хубава все още и да има на ръцете на кого да легне, главно финансово), или бягаща от ужасни баща и майка (което си е за съжаление), или наивница, която е решила, че това е любовта на живота й и няма да има друга. В резултат, мога да ти кажа, че абсолютно всички до една мои приятелки, които се изпожениха и родиха на по 20-22, сега са разведени, с по 1-2 деца на ръце. (Шансове имат само тези с доста по-възрастни и улегнали мъже, но пък те в една хубава зряла възраст на около 40 гледат старци вкъщи).Щото то на 20 не можеш много да мислиш кой е най - подходящия мъж за теб. Нито ти самата си завършена личност да знае какво точно иска, това ли е то, и да си направи избора разумно. Някъв ти се метнал там, правили сте луд секс няколко месеца - и айде - голямата любов и голямата сватба. Тоз не ще да е за изпускане

Иначе тия простащини и тях сме ги чували, че детето ми като тръгне на училище, щели да му викат че баба му го води (Щото нали бабите са на по 45). Зависи жената как изглежда и как се чувства. Аз познавам развалини и на по 30 години. Както и хубави жени, които са си още жени и в късните им 40. За мен - откровено казано, би било обидно да бъда баба - с моята жизненост, сила, зрялост, външен вид и цялостно усещане за себе си, на 40 и малко.
И още нещо - понеже живея на ново място - сега се опознавам с хората в комплекса. Имам новина за теб - има само 2 майки от 10, с които се запознах, които са на по 23. Всичко останало е много над 30. Самата аз бях малко учудена.
Времената се менят. Хората правят по-обмислени избори в животите си. И не сме на село.