Извън лозунгите. Прагматично. На мен ми харесва светът, в който мога да пътувам свободно. Да общувам с непознати хора и култури. Да видя места, които съм виждала само по картинка. Харесва ми да мога да избера да живея другаде. Самата мисъл, че имам тази възможност, ме прави по-лека, дори никога да не се възползвам от нея. Честно казано, изобщо не ми пука по коя телевизия какви сериали дават, защото имам избор да избера между стотина телевизионни канала и ми е по-важно да знам, че всеки може да избира точно какво му се гледа. Ако иска Мемет, гледа Мемет. Ако харесва Хаус, гледа Хаус. Или не гледа нищо, или джитка в НЕТ-я. Националистическите лозунги имат един-единствен ефект според мен - самоподдържат се и се самоподхранват взаимно етническите партии. Викаш срещу циганите - стабилизираш циганските фондации и им даваш коз да искат още пари за "интеграция", викаш срещу турците - капсулираш бедните погранични помашки общности и ги оставяш в ръцете на самозвани фанатици. Агресията срещу която и да е общност я подхранва и поддържа най-атавистичните й, първосигнални защити. Ако искаш на турчина да не му пука какво казва ходжата или Доган, а видиотения ултрас да не дебне всяка вечер какви реки от мъдрост ще потекат от СКАТ, дай им поминък, създай им условия да си хранят децата и да ги пратят на училище. Но този разговор е изначално толкова изтъркан и експлоатиран от знайни и незнайни активистчета всеки пък, като се зададат избори, че чак ми се повръща.
Ласт Кис, не ми е докрай ясна идеята ти, но ако смяташ да привлечеш много читатели по толкова специфична тема, ще се наложи да обективизираш твърде субективното си разбиране за историята и мястото й в днешния свят. Възрожденските ни "ценности" извън освободителната идея, са твърде еснафски и тесногръди, за да се впишат в днешния век. С малки изключения. Аз лично пО си харесвам примерно Симеон Велики, по-глобалистичен някак ми се види. А освен това, лично не ми се чини никак погрешно да възпитавам примерно сина си в ценностите на Да Винчи, Волтер, и прочее, ако си привързана точно към този исторически период.