Здравей Гост

Дърдорилня 2

• 1966 Отговора
  • 299976 Прегледи
*

Lillie

• 30532
Re: Дърдорилня 2
« Отговор #1920 -: Март 25, 2013, 03:35:06 pm »
Мен неграмотността пряко ме засяга поради простата причина, че много осезаемо спъва и забавя процеса на работа.
Ако получа неграмотно написан български текст, първо би трябвало да го пренапиша, да нанеса корекции и едва след това да го превеждам, за да гарантирам качествен и адекватен превод. От л-о не можеш да докараш цвете. Едва когато започнах да се занимавам професионално с преводачество, осъзнах колко неграмотни хора има, вкл. виШисти и заемащи мениджърски/експертни позиции.

Иначе, от непрофесионална гледна точка не би ме дразнило чак толкова - който иска, нека става за резил.  :blink:
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1921 -: Март 25, 2013, 03:59:55 pm »
Относно чуждиците-признавам-и на мен ми идват прекалено лесно на езика и се опитвам да внимавам

"проект за ангажиране на капацитети" - и това без никакъв контекст - как ти звучи?  ;D

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Asol

• 4140
« Отговор #1922 -: Март 25, 2013, 04:02:09 pm »
Лили, това където си го цитирала е аудиторията да загуби ума и дума. ;D И да си каже явно авторът е искал да каже нещо дълбокомислено, пък ние ще се правим че разбираме, за да не излезем неуки. Сетих се във връзка с това за една провокативна тв анкета. Питаха нещо хората, ама звучеше в този стил ... и всички се правят на разбирачи, макар че ставаше дума за измишльотина. ;D Това обаче може ли да го поставим в графата неграмотност ?  :blink:

*

Papy

• 4343
« Отговор #1923 -: Март 25, 2013, 04:11:10 pm »
Относно чуждиците-признавам-и на мен ми идват прекалено лесно на езика и се опитвам да внимавам

"проект за ангажиране на капацитети" - и това без никакъв контекст - как ти звучи?  ;D

Как да ми звучи...капацитетно  :-\ ?

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1924 -: Март 25, 2013, 04:22:43 pm »
Лили, това където си го цитирала е аудиторията да загуби ума и дума. ;D

Да, едни високопарни изрази и засукани думички, които по-скоро би трябвало да объркат целевата аудитория, а не да внесат яснота. Тия чуждици и ние ги знаем, но използвани без контекст, те губят смисъл и съдържание.

В случая желанието на някой драскач да се направи на интересен не може да се обяви категорично за неграмотност.

Но цитатите, които представих по-горе, са взети от неграмотно написан на български текст, пълен с граматически и стилистични грешки, де да бяха само никому ненужни чуждици.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1925 -: Март 25, 2013, 04:25:04 pm »

Как да ми звучи...капацитетно  :-\ ?

А ангажираният капацитет подлежи на репликация.  ;D

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

abroad

• 2187
« Отговор #1926 -: Март 25, 2013, 06:17:43 pm »
Чакайте и аз да кажа какво ме дразни, пък после си продължете с мрачните прогнози :)

Много хора не знаят кога се пише "и" и кога "й"
Няма дума (май) в бълг език, която в множествено число се пише с "й" накрая
Стадий->стадии
Емоция->емоции
Порой->порои

Още инфо:
1.С “й” се пишат формите за м.р. ед.ч. на следните местоимения:
всякой, който, мой, нейният, никой, някой, той, чийто и др.

2.С “и” се пишат формите за мн.ч. на следните местоимения:
които, мои, моите, никои, някои, чиито и др.
Забележка:
Относителното местоимение за притежание се съгласува по род и число със

съществителното име, което е след него в подчиненото изречение:
Напр. Той преглеждаше книгата на Томов, чиито герои никак не пасваха на обстановката.

3. Нечленуваната форма за 3 л. ед. ч. м. р. на притежателното местоимение
неин се пише с“и”.
Но:нейният, нейна, нейно.

4. Формите за мн.ч. на съществителните имена не завършват на -й.
Окончанието при повечето многосрични същ. имена от м. р. мн.ч. е -и:
герои, злодеи, порои, славеи, сценарии -мн.ч.
(герой, злодей, порой, славей, сценарий -ед.ч.)
идеи- ж. р. мн. ч.

5. Думите йерархия, йезуит, детайл, конвейер се пишат с “й”. Дублетни
форми са войн - воин, войнски - воински.
Забележка:
В думата двойствен не се пише “н” след“й”.

6. Надреден знак с вид на ударение се поставя над кратката дателна форма
на личното местоимение за 3 л. ед. ч. ж. р. -“ѝ”, както и над кратката

форма на притежателното местоимение в ж. р. ед. ч. -“ѝ”:
Тъй ѝ казваха и селянките.(Ив. Вазов)
На гърдите ѝ стоеше полуживо двегодишното ѝ унуче... (Ив. Вазов)

предлагам да работим във възходяща градация, като започнем от "незнам" и "немога"
Уважаеми, първото се пише НЕ знам, второто - НЕ мога
ей, червата ми се обръщат като го видя

пък после да стигнем до правилното изписване на отвертка

*

Papy

• 4343
« Отговор #1927 -: Март 25, 2013, 06:42:39 pm »
Ммне-немож ме накара :)
Ако толкова внимаваме, кога ще стигнем до сватба

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1928 -: Март 25, 2013, 07:10:06 pm »
Ммне-немож ме накара :)
Ако толкова внимаваме, кога ще стигнем до сватба

За един сваДба, за друг браДва.  ;D

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #1929 -: Март 25, 2013, 09:10:50 pm »
Може би наистина го пишат така не поради незнание, а защото смятат, че чатът позволява по-свободен формат на общуване, включително и пренебрегване на някои правила от граматиката. По друг начин не мога да си го обясня. Но от личен опит знам, че с филолог не се спори, дори когато греши. :)
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Papy

• 4343
« Отговор #1930 -: Март 25, 2013, 09:13:58 pm »
Чатът разваля-едно време пишех почти без грешки
Сега се замислям чат-пат :)

*

Asol

• 4140
« Отговор #1931 -: Март 25, 2013, 09:34:32 pm »
Самото желание да убедиш някого в правотата си, когато знаеш че си прав има два мотива -  не си много сигурен в себе си и посредством другите убеждаваш себе си. За какво да спориш, ако си сигурен ? Другото е с възгордяваща цел. Чуждото незнание не би трябвало да е трън в ничии очи, защото не е определящо за личното знание или незнание. Важното е да става дума за съвет по въпроса, а не за спор и той да е добронамерен. Спорът предполага налагане на мнение.
Не познавам човек, който обича да го поучават и да го изкарват лаик най-общо казано. Даже има и такива, които се измъкват по терлици, даже и да грешат.
А относно грамотността, виждала съм хора с претенции за такава и сочещи с пръст другите, а самите те допускат понякога грешки. И по принцип така се случва, че тези които най-много сочат с пръст се оказват в ситуация, когато им виси по някой "конец". За това за себе си съм стигнала до извода, че като не съм перфектна няма как да изисквам и другите да са такива.

*

abroad

• 2187
« Отговор #1932 -: Март 25, 2013, 09:37:29 pm »
Може би наистина го пишат така не поради незнание, а защото смятат, че чатът позволява по-свободен формат на общуване

изобщо не смятам така, поради което го споменах като своеобразна основа
има други, типични за чата - разбъркване местата на букви, недовършени думи, размяна на близки по местоположение букви на клавиатурата, липса на запетаи, разстояние между знак и буква и тъй нататък - с две думи личи си и без акедемично образование

*

abroad

• 2187
« Отговор #1933 -: Март 25, 2013, 09:39:43 pm »
но точно сега съм по-загрижена от етична гледна точка за това, което става в ТАРО темата, ма гледам да се въздържам заради мунданния съвпад Уран/Марс върху ІС, жалко че едва ли ще е задълго

*

Papy

• 4343
« Отговор #1934 -: Март 25, 2013, 09:47:30 pm »
но точно сега съм по-загрижена от етична гледна точка за това, което става в ТАРО темата, ма гледам да се въздържам заради мунданния съвпад Уран/Марс върху ІС, жалко че едва ли ще е задълго

Че какво става

*

abroad

• 2187
« Отговор #1935 -: Март 25, 2013, 09:52:56 pm »

Че какво става

ми чети, де
или да допълня етичния кодекс малко по-горе?

*

Papy

• 4343
« Отговор #1936 -: Март 25, 2013, 09:56:44 pm »
Че какво става
ми чети, де
или да допълня етичния кодекс малко по-горе?

Допълни
Четох
Не знам какво те втрещява

Аха-май видях
Ма ти си кажи-тука е говорилня все пак

*

abroad

• 2187
« Отговор #1937 -: Март 25, 2013, 10:02:30 pm »
Самото желание да убедиш някого в правотата си, когато знаеш че си прав има два мотива -  не си много сигурен в себе си и посредством другите убеждаваш себе си. За какво да спориш, ако си сигурен ? Другото е с възгордяваща цел. Чуждото незнание не би трябвало да е трън в ничии очи, защото не е определящо за личното знание или незнание. Важното е да става дума за съвет по въпроса, а не за спор и той да е добронамерен. Спорът предполага налагане на мнение.
Не познавам човек, който обича да го поучават и да го изкарват лаик най-общо казано. Даже има и такива, които се измъкват по терлици, даже и да грешат.
А относно грамотността, виждала съм хора с претенции за такава и сочещи с пръст другите, а самите те допускат понякога грешки. И по принцип така се случва, че тези които най-много сочат с пръст се оказват в ситуация, когато им виси по някой "конец". За това за себе си съм стигнала до извода, че като не съм перфектна няма как да изисквам и другите да са такива.

нямам навика да се обяснявам, затова ще цитирам много подходящ фрагмент от един виц за горния контекст:

" - бялото цвят ли е?!
  - цвят е.
  - черното цвят ли е?!
  - цвят е.
  - е, аз от кога ти разправям, че имам цветен телевизор"

« Отговор #1938 -: Март 25, 2013, 10:05:12 pm »
Нямам "ѝ" на БДС клавиатурата си, иначе с удоволствие бих го използвала по предназначение.

*

Papy

• 4343
« Отговор #1939 -: Март 25, 2013, 10:07:11 pm »
Нямам "ѝ" на БДС клавиатурата си, иначе с удоволствие бих го използвала по предназначение.

Мда, аз слагам й, което пак не е вярно, но намеква :)