Да, според класическата хорарна астрология Сатурн в 1-ви дом и още повече на АС (а не дай си и ретрограден) е точно това. Казват, че (ретрограден) Сатурн на АС (унищожавал) повреждал въпроса. В по-мекия вариант го тълкуват така - резултатът от въпроса няма да е според надеждите на кверента. При ретроградния, ако въпросът все пак се реши благоприятно, то ще е със забавяне.
Планетите в 1-ви дом често дават информация за кверента или за моментното му състояние. Сатурн в 1-ви дом (още повече на АС) може да описва кверента, ако той е възрастен човек например, или сатурнов тип. Също така може да показва силното безпокойство на кверента относно темата на въпроса.
Аз си мисля, че тълкуването на Сатурн в 1-ви дом зависи от контекста на хорара. Може да потърся и сложа няколко примера от форума на astro.com.
Пример 1Момиче задава въпроса "Обича ли ме той?" без да уточни какви са отношенията й с квезита. При неуточнени отношения най-често поставят квезита по 7-ми дом. В нейните представи неговото място сигурно е по 7-ми дом. Може и да го разгледаме по 5-тия, защото тя явно има чувства към него, или по 11-ти (предполагам, ако не са приятели, са поне добри познати). Ето оригиналният пост -
http://forum.astro.com/cgi/forum.cgi?num=1290500195 и картата

Сатурн в картата е сигнификатор на 5-тия дом на питащата и така на нейните чувства. Сатурн е в знак на екзалтация - нейните чувства са силни. Положението му в 1-вия й дом, според мен, говори за силното й безпокойство относно въпроса и обзелото я чувство на тъга. От поста й останах с впечатление, че се измъчва от отношенията си с квезита и самата тя не им дава големи шансове. Тя вижда, че отношениятаим не могат да бъдат такива каквито тя ги иска. Сатурн в 1-ви дом може да показва болка от загуба, чувство на обреченост, тъга.
В крайна сметка се оказва, че момчето вижда момичето само като приятел, с който му е приятно да разговаря. Той е управляван от Юпитер на трон, а кверента - от Меркурий в заточение. Вижда се, че кверентът е изцяло зависим от квезита, докато квезитът се интересува главно от себе си. Управителите им нямат разходящ положителен аспект. Всъщност са на път да сключат квадрат - един показател за негативния изход. Чувствата на квезита се управляват от Луната, която се намира под управлението на кверента. Тук си помислех, че момчето има някакви чувства към момичето, но е по-скоро симпатия, както отбелязва Gia в поста си. Луната е в 3-тия дом на квезита и от там е на път да хрърли тригон към У5 на кверента. Това е вербалната демонстрация на симпатията, която момчето продължава да изпитва към момичето - приятно му е да разговаря с нея. Но след това Луната ще опонира Меркурий - втори показател за негативния изход - тя няма да получи чувствата му.
Пример 2Ето още една интересна карта, в който Сатурн в 1-ви дом говори за загуба и безпокойство. Човекът си е загубил мобилия телефон и пита къде е -
http://forum.astro.com/cgi/forum.cgi?num=1304867419.

Телефонът се намира и се връща при него - У1 в апликиращ съвпад с У2 (телефона) с участието на Юпитер, Сатурн в 1-ви дом е ретрограден (връщане със забавяне). Но мобилният е счупен и не може да се поправи. За това говори положението на Верена (У2) - заточена по знак (състоянието на веща не е добро) и в 7-ми дом (в чужди ръце е). Някой е намерил телефона и го е предал в полицията, откъдето кверентът го получава обратно. Късмет, че се е сетил да провери там. Точно по Юпитер. Впрочем, Венера е в самия край на 7-ми дом, близо до върха на 8-ми, а едно от тълкуванията на 8-ми дом е свързано със силите на реда и по-точно полицията.
Още един
казус от същия форум с ретрограден Сатурн в 1-ви дом. Става дума за брак с представител на друга каста, на който се противопоставя майката на квезита.