Здравей Гост

Пракачествата

• 74 Отговора
  • 9276 Прегледи
*

lia

• 29
Пракачествата
« -: Март 03, 2011, 01:57:15 pm »
Ако приемаме астрологията за наука, то приемаме и аксиомите, върху които е построена. Като формулите в математиката- можем, или пък не можем,  с тях да решаваме определени задачи.
Разбира се, същите задачи можем да решаваме и  с други способи- напр. гадаене на восък, карти, боб и пр. Тия способи са си ценни сами по себе си и не е необходимо да ги превръщаме в псевдоастрология, като използваме произволно термините и постулатите и.

„Специално за пра-качествата топло, сухо, влажно, студено още преди 3-4 години Ц. Делийски се опита да ми ги пробута, като много вървежни без които не може да се разчете хороскоп, при което на въпроса "А, как са изведени и на каква основа, щото сухо, влажно, топло, студено могат да се почувстват само в климата. А астрологията не е климатообвързана в самата си основа, а точно обратното" така и не получих задоволителен отговор.“

Това е опит за отговор, а не за спор, просто защото това приемам за аксиоми в астрологията, а не за теореми, т.е. не се нуждаят от други доказателства – или ги намираме за полезни,  или не ги намираме. Няма лошо, ако не ни вършат работа.

Още от древността мъдреците са търсили символи и алегории за абстрактните понятия, чрез които последните да бъдат представени реално.

Приема се, че светът се състои от едно, което се състои от две противоположности, всяка от които се състои от още две противоположности и т.н.

ЕДНО-то /безкрайността/ се състои от двойка противоположни принципи – динамичен /мъжки/ и пластичен /женски/. Активният принцип е наречен “топло”, а пластичният – “влажно”. И за да бъдат завършени тия два принципа, те се нуждаят от техните противоположности: -топло – студено -влажно – сухо Чрез тия четири абсолютни качества /пракачества/ може да бъде описан целия свят – тяхната комбинация дава елементите, които изграждат света:

-топло+сухо – огън

-топло+влажно – въздух

-влажно+студено – вода

-студено+сухо – земя

Физиологична проява на пракачествата:

-топло – стимулация, жизненост, разширение ; топлина, пълнота, бляскава и нормално оцветена кожа

-влажно – промяна, материализация,смекчаване; закръгленост, светла кожа

-сухо – дразнение, сгъстяване, напрежение; очертани форми, тъмна кожа, при докосване- груба

-студено – отслабване, свиване, отпускане; слаба фигура, кожа с цвят на слонова кост

Психична проява на пракачествата:

Тя се базира на постановката, че “топло” и “студено” са активни /мъжки/ принципи, а “влажно” и “сухо” – пасивни /женски/ принципи.

-топло – движение, страстна воля, проникване на Аза в другите,силни желания, преобладаване на чувствата над разума, благородство, оптимизъм, веселие.
--влажно – пасивност, пластичност, гъвкавост, връзката с другите е чрез отстъпване и стопяване на Аза в тях, колебливост, неуравновесеност, недостатъчна собствена воля, пренебрегване на собствените интереси, силно въображение и приспособимост.

-сухо – решителност, острота, избухливост, свръхнапрежение и отпадналост /неравномерност/, господство на Аза над другите /но без обезличаването им/, стремежът към задоволяване на потребностите води до презадоволяването им.

-студено – стягане, центростремителност, абсорбция, стремеж към подчиняване на другите чрез обезличаването им, бавност, песимизъм, стремеж към удобства,студенина, индивидуализъм, мозъкът ръководи сърцето.

Древните са дали цифров израз на пракачествата в планетите и зодиакалните знаци – таблиците на Бхригу и Джаймини ги илюстрират. Положението на планетите в радикалния хороскоп дава информация какви и до каква степен пракачества са заложени в личността. Смисълът на това себепознание е постигане на самоконтрол и лична Сила.

Тая лична сила е важна за да не се усещаме зависими и подвластни на разни външни фактори - като представи на обществото за успех и неуспех;  присъствието, отношението и мнението на другите за нас; да постигнем състояние на духа, при което щастието ни, и дори настроението ни, да зависи само от собственото ни желание. Предполага се, че постигайки тая сила, няма да живееме в сиви делници и ще изградиме собствен свят, подреден и населен според нашите представи.

Пример за използване на пракачествата:
Повечето програми дават числена стойност на елементите в радикса. Виждаме радикс с доминанта „въздух“ – това е комбинация „топло“ и „влажно“ – очакваме:
 -топло – движение, страстна воля, проникване на Аза в другите,силни желания, преобладаване на чувствата над разума, благородство, оптимизъм, веселие.
  -влажно – пасивност, пластичност, гъвкавост, връзката с другите е чрез отстъпване и стопяване на Аза в тях, колебливост, неуравновесеност, недостатъчна собствена воля, пренебрегване на собствените интереси, силно въображение и приспособимост.
След това познаване на радикса ставаме бдителни за нежеланите качества, отчитайки:
-планетарните влияния в актуалния хороскоп;
-егрегора, т.е. средата, която може да е много заразна;
-както и оценката си за проявлението им по принцип в живота, т.е. нивото на проработка на разни енергии.

*

Diyana

• 2705
Re:Пракачествата
« Отговор #1 -: Март 03, 2011, 05:41:47 pm »
Благодаря ти, Ан! Много ми подрежда кашата в главата... Остава лутането - за натива по-благо е да има малефици с еталонни пракачества или такива, които повтарят доминантата му или такива, които са близо до идеалните - топло и влажно?
Obscenis, peream, Priape, si non
uti me pudet improbisque verbis
sed cum tu posito deus pudore
ostendas mihi coleos patentes
cum cunno mihi mentula est vocanda

*

lia

• 29
« Отговор #2 -: Март 03, 2011, 06:50:16 pm »
Ако нещо е по-добре, друго е по-зле.
Може би при балансиран радикс свободата е по-голяма или пък изборите.
Но това не е гаранция само за успехи, както и застраховка от грешки.
Същинската задача на астрологията не е, примерно, ако непрекъснато си губим документите с хорар да ги откриваме, или чрез детайлна прогностика да си предначертаем бъдещето, а да се откриваме и познаваме, стига да сме си интересни. Ако не сме си интересни сами на себе си, това подсказва за дисбаланс, което пък ни поставя в зависимост от чужда енергия, което пък ни прави несвободни:)

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #3 -: Март 03, 2011, 07:00:21 pm »
Същинската задача на астрологията не е, примерно, ако непрекъснато си губим документите с хорар да ги откриваме, или чрез детайлна прогностика да си предначертаем бъдещето, а да се откриваме и познаваме, стига да сме си интересни. Ако не сме си интересни сами на себе си, това подсказва за дисбаланс, което пък ни поставя в зависимост от чужда енергия, което пък ни прави несвободни:)

Абсолютно съм съгласна с теб...,самопознанието е основна задача...,но непосилна за малцина.
Това , да намерим причината за определени събития /често повтарящи се/ и да успеем да ги трансформираме е приоритет на хора ,които бродят в дълбоките дебри на науката...Казвам науката ,защото за мен астрологията е наука...
Но онези , които нямат този шанс да познават астрологията ,не са дръзнали да тръгнат по пътя на самопознанието, а имат доволно индикации за това в радикса....При тях как стои въпроса ?
Виждала съм карти в които баланса е факт...,егрегора е налице...,а резултат никакъв?
Имаш ли обяснения? :rolleyes:

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Stella

• 7765
« Отговор #4 -: Март 03, 2011, 07:20:45 pm »
Въобще не ги ползвам в тълкуванията си. Работя с елементите - огън, въздух, вода, земя, без да се замислям кой сух, кой влажен. Това не значи, че не ги знам, просто не ги употрабявам. Като че ли това е достатъчно.
Възхищавам се на сърцето ми, защото дори да е ранено в приятелството или любовта, намира сили да победи, защото все още вярва в истинските стойности ♥ ♥ ♥

*

Asol

• 4140
« Отговор #5 -: Март 03, 2011, 07:22:05 pm »
Астрологията може да се използва като един от пътищата към самопознание, но можем съвсем спокойно за това да минем и без нея.

*

123

• *
  • 230
« Отговор #6 -: Март 03, 2011, 07:22:39 pm »
Благодаря ти, Ан! Много ми подрежда кашата в главата... Остава лутането - за натива по-благо е да има малефици с еталонни пракачества или такива, които повтарят доминантата му или такива, които са близо до идеалните - топло и влажно?

Благодаря и аз, като ми остане време ще прочета, звучи много интересно ...
Всеки трябва да намери собствен път в живота ..., защото живота си е негов, такъв какъвто си го е избрал, още преди да дойде на този свят ...

*

123

• *
  • 230
« Отговор #7 -: Март 03, 2011, 07:23:05 pm »
Астрологията може да се използва като един от пътищата към самопознанието, но можем съвсем спокойно за това да минем и без нея.
На мен лично малко ми е трудно, без нея ... за вас незнам.
Всеки трябва да намери собствен път в живота ..., защото живота си е негов, такъв какъвто си го е избрал, още преди да дойде на този свят ...

*

Moonlady

• **
  • 1112
« Отговор #8 -: Март 03, 2011, 07:27:12 pm »
Въобще не ги ползвам в тълкуванията си. Работя с елементите - огън, въздух, вода, земя, без да се замислям кой сух, кой влажен. Това не значи, че не ги знам, просто не ги употрабявам. Като че ли това е достатъчно.

И аз работя главно с елементите Вода, Огън, Въздух и Земя и ми вършат  работа   ;)

Астрологията може да се използва като един от пътищата към самопознание, но можем съвсем спокойно за това да минем и без нея.

Напълно съм съгласна, след като сме я изучили вече   ;D   ;D
Естествени минерали и амулети

*

Asol

• 4140
« Отговор #9 -: Март 03, 2011, 07:29:30 pm »
За това има психология, 123.  Всеки човек ги усеща на някакво ниво нещата и това не е в пряка зависимост от това колко книжки е прочел - нещо като вътрешен ориентир. В тази насока - психологическата не съм научила нищо повече за себе си, от това което вече знам - само го виждам потвърдено на едно друго ниво.

*

123

• *
  • 230
« Отговор #10 -: Март 03, 2011, 07:31:24 pm »

-топло+влажно – въздух

-студено+сухо – земя

Физиологична проява на пракачествата:

-топло – стимулация, жизненост, разширение ; топлина, пълнота, бляскава и нормално оцветена кожа

-влажно – промяна, материализация,смекчаване; закръгленост, светла кожа

-сухо – дразнение, сгъстяване, напрежение; очертани форми, тъмна кожа, при докосване- груба

-студено – отслабване, свиване, отпускане; слаба фигура, кожа с цвят на слонова кост

Психична проява на пракачествата:

Тя се базира на постановката, че “топло” и “студено” са активни /мъжки/ принципи, а “влажно” и “сухо” – пасивни /женски/ принципи.

--влажно – пасивност, пластичност, гъвкавост, връзката с другите е чрез отстъпване и стопяване на Аза в тях, колебливост, неуравновесеност, недостатъчна собствена воля, пренебрегване на собствените интереси, силно въображение и приспособимост.

-сухо – решителност, острота, избухливост, свръхнапрежение и отпадналост /неравномерност/, господство на Аза над другите /но без обезличаването им/, стремежът към задоволяване на потребностите води до презадоволяването им.

-студено – стягане, центростремителност, абсорбция, стремеж към подчиняване на другите чрез обезличаването им, бавност, песимизъм, стремеж към удобства,студенина, индивидуализъм, мозъкът ръководи сърцето.

По специално тази част от поста ми направи впечатление, понеже пак гледам от моята си гледна точка ... Аз по зодиите съм комбинация Въздух-Земя (БЛЗ-ДЕВА). Явно не било толкова лошо, понеже докато въздуха е топъл и влажен както казвате, а земята точно опозитното студено и сухо ... и двете по някакъв странен начин се компенсират едно друго ... топло-студено, влажно-сухо. Абе тука сигурни ли сте в това, което сте писали? Според мен Земята трябва да е топла и влажна, а въздуха да е студен и сух  :-\ Нали Въздуха е мъжки ..., а Земята - женска ...
« Последна редакция: Март 03, 2011, 07:36:35 pm от 123 »

*

Lillie

• 30532
« Отговор #11 -: Март 03, 2011, 07:33:58 pm »
Абсолютно съм съгласна с теб...,самопознанието е основна задача...,но непосилна за малцина.

Да, този въпрос винаги е стоял и стои на дневен ред в астрологията и при астролозите.
Как ще разпознаваш дребните камъчета в картите на други хора, ако не познаваш достатъчно добре себе си,  собствените си мотиви и какво може да обърне твоята каручка?  :blink:

Непосилна за малцина? Голям си оптимист.  ;D
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

123

• *
  • 230
« Отговор #12 -: Март 03, 2011, 07:38:06 pm »
Непосилна за малцина? Голям си оптимист.  ;D
Добре де, непосилна за мнозина, аз пък съм голям песимист  :rolf:

*

Moonlady

• **
  • 1112
« Отговор #13 -: Март 03, 2011, 07:41:07 pm »
" Според мен Земята трябва да е топла и влажна"
------------------------------------------------------------

123 - Земята е влажна, когато водата я намокри :blink:
Естествени минерали и амулети

*

123

• *
  • 230
« Отговор #14 -: Март 03, 2011, 07:44:44 pm »
" Според мен Земята трябва да е топла и влажна"
------------------------------------------------------------

123 - Земята е влажна, когато водата я намокри :blink:

Знам аз  ;D, затова се кефя на мойта Везничка, защото има много Скорпиони, има си и Луна Рак - Вода, вода ... да пиеш до насита  ;D
Само огъня незнам как да си оправя, че ми идва малко - само една Луна и един Нептун в Стрелец, ама може би малкото ми Овенче  ;D ще оправи работата там. Или пък някой Лъввввв  :blink:, Стрелец, само дето още не съм срещнала такъв, а и вече съм женена  ;)

*

Stella

• 7765
« Отговор #15 -: Март 03, 2011, 08:57:30 pm »
Възхищавам се на сърцето ми, защото дори да е ранено в приятелството или любовта, намира сили да победи, защото все още вярва в истинските стойности ♥ ♥ ♥

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
« Отговор #16 -: Март 03, 2011, 09:05:13 pm »
Тъкмо щях да те цитирам Стела , но ти изтри поста си.... ;D

Та за мен , не всеки въздух е студен , не всяка земя е топла....,както и не всяка вода е дълбока... ;D

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Lillie

• 30532
« Отговор #17 -: Март 03, 2011, 09:13:09 pm »

-топло+сухо – огън

-топло+влажно – въздух

-влажно+студено – вода

-студено+сухо – земя

Така е по Грузинев, сега проверих в книгата му, а там са събрани записки от доста школи и направления в астрологията.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

abroad

• 2187
« Отговор #18 -: Март 03, 2011, 09:18:33 pm »

-топло+сухо – огън

-топло+влажно – въздух

-влажно+студено – вода

-студено+сухо – земя

Така е по Грузинев, сега проверих в книгата му, а там са събрани записки от доста школи и направления в астрологията.

идея си нямам по кой е, нито по кой не е :-[, но отговаря на характеристиките, най близки до природните, което ме кара съвсем наивно да им се предоверя ;D

*

Stella

• 7765
« Отговор #19 -: Март 03, 2011, 09:21:37 pm »
Тъкмо щях да те цитирам Стела , но ти изтри поста си.... ;D

Та за мен , не всеки въздух е студен , не всяка земя е топла....,както и не всяка вода е дълбока... ;D

Затрих се, щото не виждам смисъл изобщо да ги коментирам тези неща, изолирано от другите науки. От чисто физична гледна точка нещата не стоят така ....въздухът е влажен. .....когато съдържа водна пара. Иначе е абсолютно сух. И двете с теб сме завършили химия...Хахаха и тука се пообърках.  ;D