Здравей Гост

Пракачествата

• 74 Отговора
  • 9278 Прегледи
*

Stella

• 7765
Re:Пракачествата
« Отговор #40 -: Март 04, 2011, 05:08:03 pm »
стойности  на Джаймини...
..., но се чудя дали древните са дали числен израз само заради по-лесно сравняване или са ползвали тия категорични стойности и за нещо друго.......
Абе древните са били голяма работа  :blink:, сигурно са имали и нещо друго в предвид ....

Сто процента са имали нещо предвид. Но да не пропускаме китайците, защото пък техните елементи включват и метал и дърво. Те поне го прилагат това знание във Фенг шуй.
Възхищавам се на сърцето ми, защото дори да е ранено в приятелството или любовта, намира сили да победи, защото все още вярва в истинските стойности ♥ ♥ ♥

*

lia

• 29
« Отговор #41 -: Март 04, 2011, 05:43:53 pm »
До качествата на елементите стигаш, след като някой е използвал пракачествата. Това е като да ползваш някакъв програмен продукт. Може успешно и ползотворно да се справяш с него, но ако в някой момент нещо не ти харесва и трябва да се промени, следва да разбираш малко от това как е създаден.
Ако вярно си установиш сигнификатора на проблема, шансът да му намериш решение, колкото и да е труден, е по-голям.
Ако вярно си осъзнаеш доминантата като пракачества, по-добре се разбираш. Ако доминанта ти е Слънцето, което като пракачества е силно, по различен начин ще се справяш с проблемите, отколкото, ако доминанта ти е Юпитер, който като пракачества е слаб.
Общо взето,  пракачествата имат съвсем реално приложение, дори и да не го приемаме, но ако го приемаме и успеем да стигнем до тях, ще сме в състояние не само да ползваме програмния продукт, но и да го коригираме, евентуално
 :blink:

*

Stella

• 7765
« Отговор #42 -: Март 04, 2011, 05:50:51 pm »
До качествата на елементите стигаш, след като някой е използвал пракачествата. Това е като да ползваш някакъв програмен продукт. Може успешно и ползотворно да се справяш с него, но ако в някой момент нещо не ти харесва и трябва да се промени, следва да разбираш малко от това как е създаден.
Ако вярно си установиш сигнификатора на проблема, шансът да му намериш решение, колкото и да е труден, е по-голям.
Ако вярно си осъзнаеш доминантата като пракачества, по-добре се разбираш. Ако доминанта ти е Слънцето, което като пракачества е силно, по различен начин ще се справяш с проблемите, отколкото, ако доминанта ти е Юпитер, който като пракачества е слаб.
Общо взето,  пракачествата имат съвсем реално приложение, дори и да не го приемаме, но ако го приемаме и успеем да стигнем до тях, ще сме в състояние не само да ползваме програмния продукт, но и да го коригираме, евентуално
 :blink:

Принципно си много права. Дай програмния продукт!  ;D
Това ли е, което си написала по-горе?
Възхищавам се на сърцето ми, защото дори да е ранено в приятелството или любовта, намира сили да победи, защото все още вярва в истинските стойности ♥ ♥ ♥

*

Stella

• 7765
« Отговор #43 -: Март 04, 2011, 06:08:38 pm »
стойности  на Джаймини
Слънце   -топло-13,75 и сухо-5
Луна- влажно 15; студено-12,5
Меркурий-студ-3,75;сухо2,5
Венера-топло1,25;влажно-10
Марс-топло 6,25;сухо-7,5
Юпитер-топло-3,75;сухо-2,5
Сатурн-студено-8,75; сухо-7,5

ясно е, защо сега за програмите са нужни подобни стойности, но се чудя дали древните са дали числен израз само заради по-лесно сравняване или са ползвали тия категорични стойности и за нещо друго.......

Лиа, какво ни дава тази скала? Всеки има Слънце, Луна, Венера и т.н. в хороскопа си. Следователно общият брой точки при всеки човек ще бъде един и същ.

*

lia

• 29
« Отговор #44 -: Март 04, 2011, 07:03:52 pm »
Ориентираме се в някаква доминанта в радикса, примерно.
Установяваме, пак примерно, че това е Меркурий. Изначално, според тая таблица, е слаб.  Но пък ни управлява през повечето време по-силно от останалите планети.
Смятай, че като му знаеш аналогиите, вечно ще си търсещ нещо си.......
Явява се проблем с работата, примерно. Виждаш го по  твоя си управител на кариерата, по Сатурн, като общ сигнификатор, и още куп частни сигнификатори. Решаваш си го, както те искат- избираш сигурна и спокойна работа, примерно по Сатурн, ако той в момента доминира.......Минава известно време и установяваш, че не си избрала правилно, подчинявайки се само на него, без да се съобразиш с Меркурий, който като по-слаб, може и да не си усетила ясно.....Т.е. излиза, че независимо, че Сатурн мощно те е тласкал на някъде, правилният избор е бил по Меркурий, примерно една по-динамична работа.
За всичко трябва да се опитваме да ги ползваме тия пракачества, така както винаги трябва да стигаме до светилата .

Но пък като има човек да бърка, си бърка, независимо колко си въобразява, че осъзнава нещата :blink:

*

abroad

• 2187
« Отговор #45 -: Март 04, 2011, 07:37:46 pm »
За всичко трябва да се опитваме да ги ползваме тия пракачества, така както винаги трябва да стигаме до светилата .

защо всичко се свежда (предопределя) и свършва със светилата? защото по презумпция са най-силни или защото са основа на същността ни, а другото е просто фон

*

Lillie

• 30532
« Отговор #46 -: Март 04, 2011, 07:55:05 pm »

защо всичко се свежда (предопределя) и свършва със светилата? защото по презумпция са най-силни или защото са основа на същността ни, а другото е просто фон

Защото в началото бе Нищото... Слънцето изпраща светлинни лъчи животворна енергия, а Луната ги отразява и така се създава проявеният свят, който ние познаваме. Затова ключова роля в сътворението и античната космогония се отрежда на светилата.  :blink:

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Stella

• 7765
« Отговор #47 -: Март 04, 2011, 08:06:07 pm »

Бих добавила и изгряващия знак и неговия управител. понякога дори по-силно се изявяват.

*

abroad

• 2187
« Отговор #48 -: Март 04, 2011, 08:17:55 pm »

Защото в началото бе Нищото... Слънцето изпраща светлинни лъчи животворна енергия, а Луната ги отразява и така се създава проявеният свят, който ние познаваме. Затова ключова роля в сътворението и античната космогония се отрежда на светилата.  :blink:

според западната астрология най-лошото, което може да ти се случи е рождената опозиция между Слънце/Луна, следва квадратура...
според индийците да се родиш по пълнолуние е благодат
--------------------------------------

двете не стъпват ли върху една и съща пра-плоскост?

*

Lillie

• 30532
« Отговор #49 -: Март 04, 2011, 08:28:01 pm »
Западната астрология се появява доста по-късно след индийската, след като ведическата традиция се пренася в Китай и по-нататък в Гърция...
Но при индийците особеното е, че лунният месец се разделя на две части - растяща и намаляваща Луна. Съответно растящата фаза се счита за благоприятна, а намаляващата за неблагоприятна. Но и в рамките на намаляващата фаза има благоприятни и неблагоприятни дни. За най-благоприятна се счита пълна Луна - т.нар. "пурнима" (пълнота), особено ако се намира в собствен знак (мулатрикона) или екзалтация.
Днес е "амавашйя" - невидима Луна. Ден, който се препоръчва за духовни практики, съзерцание, почистване и изхвърляне на ненужни неща. А снощи сънувах двама починали близки, имаше странно послание... След малко ще ставам да чистя, да се синхронизирам и аз с лунните фази.  ;D
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Stella

• 7765
« Отговор #50 -: Март 04, 2011, 08:36:36 pm »
Добре, че каза. От известно време бях спряла да следя лунните дни, а е доста умиротворяващо, когато се синхронизираш с тяхната енергия. Благодаря!

*

sunrain

• 6710
« Отговор #51 -: Март 04, 2011, 08:37:45 pm »
Принципно за "по-лоша" се приема моята фаза, преди новолуние, поне според древните виждания. Пълнолунието се счита за далеч по-плодотворно, но при теб е разпадащо се, нали така, тоест символично погледнато след достигане на максимума, е започнал обратния процес.    
Изгрява само онзи ден, за който сме се пробудили.

*

Lillie

• 30532
« Отговор #52 -: Март 04, 2011, 08:55:35 pm »
Добре, че каза. От известно време бях спряла да следя лунните дни, а е доста умиротворяващо, когато се синхронизираш с тяхната енергия. Благодаря!

Обаче ми се провали планираният пост по време на Екадаши (11ти и 26ти лунен ден), не мога да премина рязко и без никаква подготовка само на билков чай и вода. Но поне спазих предписанието да не се консумират месо, риба и бобени култури (ние боб и без това не ядем) в този ден, млечните продукти (без които не мога) са разрешени.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

abroad

• 2187
« Отговор #53 -: Март 04, 2011, 10:01:29 pm »
мдам, разбирам
ключовата дума е намаляваща :thinking:

*

Lillie

• 30532
« Отговор #54 -: Март 04, 2011, 10:13:06 pm »
ключовата дума е намаляваща :thinking:

Разделението на две основни фази, растяща и намаляваща, има връзка с древно ведическо предание. След пълнолуние Чандра, лунният бог, започва да намалява - той постепенно губи светлина, линее, разболява се и накрая съвсем изчезва, за да се "роди" отново и да изпълни небето с отразена светлина, когато след новолуние Луната се покаже във вид на тънък полумесец.
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

« Отговор #55 -: Март 04, 2011, 10:59:34 pm »
Lilie, стана ми много интересно това за лунните дни, защото и аз тази нощ сънувах починалата си пра-баба. Можеш ли да ми дадеш линкове да прочета нещо повече по въпроса или да пуснеш някакви таблици....знам, че из нета има много информация, но нямам времето и енергията да подбирам и чета всичко. Благодаря ти предварително. Ползвам български и английски, руският и немският са ми слаби за толкова сложно четиво, но бих могла и на тях да се пробвам (за предпочитане не  ;D :P ;D ;) )

МНОГО, много ще съм ти благодарна наистина.

*

abroad

• 2187
« Отговор #56 -: Март 04, 2011, 11:16:48 pm »
Аброуд, екстра си ти е пълнолунната силна Луничка :blink:

сещаш ли се за онази сцена от "Вчера", когато Баръмов отива да се оплаче на директора, другаря Цончев, за анулирания час, в резултат на изчезналия чин и преподавателски стол. Цончев с присъщия си овладян темперамент дипломатично изговаря "Добре, Баръмов, много добре!", а Баръмов възмутен отвръща "Не е добре, другарю Цончев, как ще е добре" ;D ;D ;D

*

Lillie

• 30532
« Отговор #57 -: Март 04, 2011, 11:21:25 pm »
Можеш ли да ми дадеш линкове да прочета нещо повече по въпроса или да пуснеш някакви таблици....знам, че из нета има много информация, но нямам времето и енергията да подбирам и чета всичко.

Ето първото, на което попаднах в гугъла: http://cafejyotish.com/?p=74, изглежда добре обяснено.
Имам и написан материал, но е за публикация, чака своя ред.

Току що намерих още едно, по-добро: http://www.9graha.com/eng/articles/tithi.htm
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Vision

• 3523
« Отговор #58 -: Март 05, 2011, 12:59:48 am »
Ориентираме се в някаква доминанта в радикса, примерно.
Установяваме, пак примерно, че това е Меркурий. Изначално, според тая таблица, е слаб.  Но пък ни управлява през повечето време по-силно от останалите планети.
Смятай, че като му знаеш аналогиите, вечно ще си търсещ нещо си.......
Явява се проблем с работата, примерно. Виждаш го по  твоя си управител на кариерата, по Сатурн, като общ сигнификатор, и още куп частни сигнификатори. Решаваш си го, както те искат- избираш сигурна и спокойна работа, примерно по Сатурн, ако той в момента доминира.......Минава известно време и установяваш, че не си избрала правилно, подчинявайки се само на него, без да се съобразиш с Меркурий, който като по-слаб, може и да не си усетила ясно.....Т.е. излиза, че независимо, че Сатурн мощно те е тласкал на някъде, правилният избор е бил по Меркурий, примерно една по-динамична работа.

Но пък като има човек да бърка, си бърка, независимо колко си въобразява, че осъзнава нещата :blink:

това все едно за мен си го писала.. :-\
все гледам по сатурн нещо сигурно и спокойно, а меркурий го използвам за хобитата, за да не се чувства много пренебрегнат..меркурий в дева, на АСЦ., но сатурн на МЦ, в близнаци- той е по- силен..а и предполагам, че заради луната в телец /+ асц. дева/ така мразя динамичната работа с напрегнати и непредвидими ситуации, затова съм си разделила денят на 3 периода- от 8.30 до 17.30 работа по сатурн, с която си плащам сметките, след това свободно време по меркурий /и другите планети/ и накрая сън..така е много равновесно..ако си избера работа по меркурий къде да го вместя сатурн??..т.е. самото естество на работата ми не е по сатурн, не съм погребален агент, но като структура и т.н. е по него..иначе за пракачествата още чета и се ориентирам, още не ми е съвсем ясно какво се опитваш да кажеш..

Не се излагай!! Провери си правописа!! Точно ТУК!!
''Не знам'' се пише отделно /за разлика от ''Неграмотен''/..

« Отговор #59 -: Март 05, 2011, 05:35:55 am »
Можеш ли да ми дадеш линкове да прочета нещо повече по въпроса или да пуснеш някакви таблици....знам, че из нета има много информация, но нямам времето и енергията да подбирам и чета всичко.

Ето първото, на което попаднах в гугъла: http://cafejyotish.com/?p=74, изглежда добре обяснено.
Имам и написан материал, но е за публикация, чака своя ред.

Току що намерих още едно, по-добро: http://www.9graha.com/eng/articles/tithi.htm

МЕРСИ МНОГО,  ;D :wub: