Здравей Гост

Екзистенциалните въпроси Да бъдеш или да не бъдеш!

• 63 Отговора
  • 7548 Прегледи
*

Lillie

• 30532

А за виждането освен Юпитер за мен участват и Луна и Марс.

Аз пък си мислех за тройката Луна-Меркурий-Юпитер. Да си додИм на думата за тройките.  ;D
Но земният Юпитер си личи, не мислиш ли? Не го бива много в локумджийските истории...
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

tadj-all

А за виждането освен Юпитер за мен участват и Луна и Марс.

Аз пък си мислех за тройката Луна-Меркурий-Юпитер. Да си додИм на думата за тройките.  ;D
Но земният Юпитер си личи, не мислиш ли? Не го бива много в локумджийските истории...

Марс - пробив, навлизане, разкритие. Без Марс няма истина.
Луна - душа, емоция, скритост, потайност, подсъзнателния ум.
Юпитер - познания, възможности.

*Меркурий - врътки, системи, идеи, съзнателния ум. Обаче индийците какво окат по отношение на йогата - "изключи ума!".

Така мисля, пък дали е вярно...

*

Lillie

• 30532
Е, къде дириш ти истината при Марс? Но си напълно прав, че я няма при Венера.  ;D
Дхарма и Сатия е истината, респ. по Юпитер и Сатурн.
А по Марс или по-точно чрез Марс истината се налага, отстоява, понякога и се отвоюва. Аспектите Марс-Юпитер са пример за това и често ги има в картите на идейните хора и при някои гурувци също, това е аспектът на кръстоносеца, ако мога да си позволя да използвам метафора.  :blink:
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

А по Марс или по-точно чрез Марс истината се налага, отстоява, понякога и се отвоюва. Аспектите Марс-Юпитер са пример за това и често ги има в картите на идейните хора и при някои гурувци също, това е аспектът на кръстоносеца, ако мога да си позволя да използвам метафора.  :blink:

Това в моя случай е много, много вярно. И не е за мое добро, за съжаление :'(
Информацията не е знание. Знанието не е мъдрост. Мъдростта не е истина.

*

Lillie

• 30532
По сидерал и аз имам аспект между Марс и Юпитер (Марс го аспектира), цял живот борба с вятърни мелници.  ;D
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

tadj-all

Е, къде дириш ти истината при Марс? Но си напълно прав, че я няма при Венера.  ;D
Дхарма и Сатия е истината, респ. по Юпитер и Сатурн.

Щом не е при Венера - търсиме я при Марс. Къде другаде ще ходи ;)

Марс, защото само в него има заряда да разкрие нещо. Това е силата, която може да счупи наметалото.

Сатурн и Юпитер са знания и познания на база опит. Я от този живот в семейната среда, я от минал (далечен роднина).

* Както ти написах - това е моя поглед върху нещата. Може да претърпи след време промяна, знам ли.

** Марс/Юпитер е борец за правдивост. Там може да има "ракриване и виждане" (марс) в истина/познание (юпитер).
Докато за аспектите на МАрс/Сатурн убуу не мо'а да кажа. Това си е налагане на волята и личния авторитет. Следване на "правата" вяра по закон и норми.

*

Lillie

• 30532
Изглежда, че ще закъсам с моите доклади тая вечер, но ме "сърби" да философствам, додИ ми музОт.  ;D

Та по въпроса за "правата вяра"  :sagittariuss: и "закона".  :libras:
Не съм сигурна дали правилно разбирам разликата между дхарма (Юпитер) и сатия (Сатурн), защото и двете се превеждат от санскрит като Абсолютна истина, висш порядък.

Но все пак ако трябва да разграничим двете понятия, разликата ще е следната:

Дхарма - Юпитер - е онази "истина", която сме възприели като част от житейската си философия, част от пътя, който трябва да извървим. Ако моята дхарма е да помагам и изцелявам, аз ще го правя. Ако моята дхарма е да руша и убивам, ще го правя със същия устрем и замах и нищо няма да ме спре! Това е юпитеровата истина, затова силен Юпитер можеш да видиш не само в картата на духовник, философ, а и в картата на престъпник. Дхарма е нашият морален дълг, дори ако животът ни е аморален.

Сатия - Сатурн - е истината, която не ни пита дали я приемаме, дали ни е удобна, дали я искаме в живота си, дали изобщо искаме да я видим. Сатия е разбиране за истинския смисъл, истинското значение на събитията, които ни спохождат, виждане отвъд илюзията (майя), отвъд съня, в който по презумпция пребиваваме в този дуален свят.

Индийците са казали: "Satyat nasti paro dharma" - "Няма по-висш закон (религия) от Истината". Забележете, Сатия (Satya) е думата, която означава "истина", дхарма е "закон".

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
  • Който каквото ми мисли двойно да му се връща!
Силно бях провокирана от сериозни проблеми и промени , от хора , срещи , пътища.... и за това пуснах тази тема...С надеждата за диалог на всяка цена....Защото да бъдеш човек се иска много в днешно време... :blink: Иска се сила , разбиране , приемане , емпатия , иска се воля ...,но да се раздадеш така , че и душата да искат да ти вземат е меко казано цинизъм....
В годините се научих да бъда себе си навсякъде и във всичко...,да влагам себе си...,да нося усещане , да оставям следи от където и да мина , както и да мина...Не се научих да бъда лицемер...и това е страхотен проблем в днешно време...,не се научих да бъда подлец...,не се научих да бъда страхливец и да напускам кораба като всички плъхове.... ;D Не се научих на омраза....и не мразя...,просто подминавам и приключвам....
Научих се обаче да изисквам....,да изисквам от онези с които съдбата ме среща не само в личностен план , а навсякъде.....и това също ми пречи....
Та...да бъдеш или да не бъдеш е въпрос който вероятно ще продължава да съществува...и след мен....,но да бъдеш човек с главно Ч е мисия за всеки стрелец!/не като слънчев знак ;D/ ,а като човек дръзнал да изпрати лък в звездите.... Това осъзнах..... :blink:
« Последна редакция: Март 15, 2011, 07:12:56 am от Марая »

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Lillie

• 30532
но да бъдеш човек с главно Ч е мисия за всеки стрелец!/не като слънчев знак ;D/ ,а като човек дръзнал да изпрати лък в звездите.... Това осъзнах..... :blink:

Добре, че го коригира все пак, защото за съжаление далеч не всички слънчеви Стрелци са като теб. Нито това "Ч" им е цел и мисия в живота, нито го осъзнават някои. Всеки опъва тетивата, цели се, но улучва само онази цел, която най му импонира. Някой се цели в звездите, друг в славата и парите, това касае всички без оглед на зодиакалния знак... А по пътя към целта и средствата са важни, те правят всеки от нас такъв какъвто е.  :blink:
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
но да бъдеш човек с главно Ч е мисия за всеки стрелец!/не като слънчев знак ;D/ ,а като човек дръзнал да изпрати лък в звездите.... Това осъзнах..... :blink:

Добре, че го коригира все пак, защото за съжаление далеч не всички слънчеви Стрелци са като теб. Нито това "Ч" им е цел и мисия в живота, нито го осъзнават някои. Всеки опъва тетивата, цели се, но улучва само онази цел, която най му импонира. Някой се цели в звездите, друг в славата и парите, това касае всички без оглед на зодиакалния знак... А по пътя към целта и средствата са важни, те правят всеки от нас такъв какъвто е.  :blink:

Съгласна съм с теб! Така е!
Как ми се бъбри...,а ме чака път.... ;D
До скоро.... :wub:

Пътувайки към себе си..пътувам към теб и Вселената в която ти се съдържаш! :-)))останете с чисто сърце и ще видите знаците

*

Lillie

• 30532
Лек път.  :blink: Накъде - насам или натам? Ти умора нямаш обаче.  ;D
А аз ще си полягам вече, лека...
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
Лек път.  :blink: Накъде - насам или натам? Ти умора нямаш обаче.  ;D
А аз ще си полягам вече, лека...

Натам...,другата седмица мисля да намина с едно гадже *насам*..... ;D....Ще звънна...
Мерси Лили и лека нощ! :wub:

*

Uran

• 6041
Ekстъзи, съболезнования! :'(

Юпитер го разбирам като философията, същността, смисълът на закона. Сатурн-процедурите по този закон, бюрокрацията необходима за приложението му.

*

tadj-all

Изглежда, че ще закъсам с моите доклади тая вечер, но ме "сърби" да философствам, додИ ми музОт.  ;D

Та по въпроса за "правата вяра"  :sagittariuss: и "закона".  :libras:
Не съм сигурна дали правилно разбирам разликата между дхарма (Юпитер) и сатия (Сатурн), защото и двете се превеждат от санскрит като Абсолютна истина, висш порядък.

Но все пак ако трябва да разграничим двете понятия, разликата ще е следната:

Дхарма - Юпитер - е онази "истина", която сме възприели като част от житейската си философия, част от пътя, който трябва да извървим. Ако моята дхарма е да помагам и изцелявам, аз ще го правя. Ако моята дхарма е да руша и убивам, ще го правя със същия устрем и замах и нищо няма да ме спре! Това е юпитеровата истина, затова силен Юпитер можеш да видиш не само в картата на духовник, философ, а и в картата на престъпник. Дхарма е нашият морален дълг, дори ако животът ни е аморален.

Сатия - Сатурн - е истината, която не ни пита дали я приемаме, дали ни е удобна, дали я искаме в живота си, дали изобщо искаме да я видим. Сатия е разбиране за истинския смисъл, истинското значение на събитията, които ни спохождат, виждане отвъд илюзията (майя), отвъд съня, в който по презумпция пребиваваме в този дуален свят.

Индийците са казали: "Satyat nasti paro dharma" - "Няма по-висш закон (религия) от Истината". Забележете, Сатия (Satya) е думата, която означава "истина", дхарма е "закон".

Лиле, не ме карай да се чувствам виновен, че заради мен ти дошел музот и не си пишеш докладите и утре заплатката ще е с -20% ;) И без туй няма да се чувствам хич виновен ;)

А има ли някъде обяснение защо е така? Това за Сатурн. Донякъде съм съгласен, но с мноооого уговорки.

Някаква специална история/приказка/митология да има по случая?

*

Lillie

• 30532
Астрологията си има философска основа, макар че напоследък все по-рядко се взема под внимание.
За всяка планета има доста митове и легенди, свързват се с еманациите на определени божества и принципи в Природата. Но това и ти го знаеш.  :blink:
Например, Венера (Шукрачария), макар и да притежава мъдрост и задълбочени познания, в митологията на ведите е представена като учител на асурите, т.е. демоничното съсловие. Ето ти паралел с Венера-Луцифер в западната астрология.
А за Сатурн и аз съм се замисляла... Но стигам до извода, че нашата истина е това, което ни се случва в живота. Индийците вярват, че в основата на всичко стои неумолимият закон за причината и следствието. Сатурн символизира проявлението на този закон в живота и съдбата, той е т.нар. карма карака. Suum cuique ("всекиму своето") - това е единствената реалност, с която се срещаме в настоящия си живот. Пред тази истина бледнеят всички думи и високопарни изказвания за смисъла и мисията на нашия живот. Мисията я осъзнаваме, след като приемем фактите такива каквито са и уроците, които научаваме чрез тях.

Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Stella

• 7765
Сатурн е Свръх-разумът, наложените норми и правила, с които сме длъжни да се съобразяваме. Сатурн е дълга, той е и "черният" учител (при негативен аспект), който ни учи по пътя на горчивия опит или просто "строгият" учител при позитивен аспект.

Юпитер е нашият вътрешен Гуру - нашият духовен водач, който ни учи по пътя на моралните и материални стимули (при позитивен аспект). Понякога може да ни даде повече, отколкото сме в състояние да "пруглътнем", така се учим по пътя на излишъка.
Възхищавам се на сърцето ми, защото дори да е ранено в приятелството или любовта, намира сили да победи, защото все още вярва в истинските стойности ♥ ♥ ♥

*

Lillie

• 30532
В картата на Петър Дънов (Учителя) има съвпад Луна-Сатурн в опозиция с Нептун.
В картата на Далай Лама - Луна-Нептун в опозиция със Сатурн.

Ако трябва да разграничим значението на двете планети (в по-висш аспект), Сатурн е учителят, а Юпитер е вътрешният водач. Юпитер е идеалът, към който се стремим (при някои "идеалът" е доста изкривен), Сатурн е корективът - онзи, който ни подрязва крилцата. Юпитер е сборът на всичко онова, което сме изградили като мироглед и философска настройка в живота, Сатурн е изпитната комисия, през която преминаваме и която тества нашите морални и духовни принципи, затова неговото влияние трудно се "преглъща".
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
Сатурн е Свръх-разумът, наложените норми и правила, с които сме длъжни да се съобразяваме. Сатурн е дълга, той е и "черният" учител (при негативен аспект), който ни учи по пътя на горчивия опит или просто "строгият" учител при позитивен аспект.

Юпитер е нашият вътрешен Гуру - нашият духовен водач, който ни учи по пътя на моралните и материални стимули (при позитивен аспект). Понякога може да ни даде повече, отколкото сме в състояние да "пруглътнем", така се учим по пътя на излишъка.

Не беше ли Плутон *черния* учител? :blink:

*

Lillie

• 30532
Сатурн и Плутон, ако е въз основа на написаното в книгата на Иван Антонов-Изворски. Никога не съм купувала и връщала книга, тази бе единствената. Разлистих, нямаше и намек за спряганите от астролозите нива на проработка. Странно, а уж е последовател на Дънов, в картата на Учителя също има аспект на "черния учител".
Не спирай да ме срещаш
в миг безвремие.
Аз любя се със огъня.
Неспирно.
И разпилявам пепелта си
с ветровете.

*

Марая

• 28287
Сатурн и Плутон, ако е въз основа на написаното в книгата на Иван Антонов-Изворски. Никога не съм купувала и връщала книга, тази бе единствената. Разлистих, нямаше и намек за спряганите от астролозите нива на проработка. Странно, а уж е последовател на Дънов, в картата на Учителя също има аспект на "черния учител".

И затова снощи го анатемосаха и него и Ванга.... :angry: